Okt 012017
 

Nils Grandelius spelar i dag ett viktigt sista parti i Isle of Man. En seger mot Sutovsky kan ge en topp-10-placering. Här berättar Grandelius hur turneringen efter starten varit.

Tre starka remier mot världsspelarna Caruana, Anand och Adams. Hur var de partierna?
- Partiet mot Caruana var ganska balanserat; jag överraskade honom en aning men vi fick en jämn mittspelsställning. Kanske han pressade lite, kanske jag pressade lite, men inget speciellt.
- Mot Anand blev jag överraskad av en farlig öppningsidé, men hittade till ett slutspel med bara en lättare press för honom. Efter några exakta försvarsdrag mynnade det ut i remi.
- Partiet mot Adams var inte så lyckat. Jag tyckte jag hade en liten öppningsidé, men han var välförberedd och lyckades ta udden ur allt initiativ. Jag försökte med ett bondeoffer för initiativ, men han gav tillbaka och höll lätt.

Du var illa ute mot Praggnanandah men studsade tillbaka och vann i ronden efter. Hur var de två dagarna i turneringen?
- Två långa partier. Mot Praggnanandha spelade jag ut mig själv fullständigt i en total off-dag, och hade jättetur som klarade mig. Mot Deac lyckades jag listigt utnyttja hans dåliga tidsanvändning och spelade ut honom i drag 30-40, varefter vinsten nog var en tekniksak. Skönt naturligtvis att det som kunde blivit en halv poäng istället blev en och en halv.

Hur går tankarna inför sista ronden?
- Svart mot Sutovsky – vi måste bägge vinna ur turneringssynpunkt, så ser fram emot ett spännande parti.