Apr 092014
 

skolmasterskap_matteus_2014Matteusskolan i Norrköping genomförde i dag sitt första skolmästerskap i schack. Alla barn från mellanstadiet var inbjudna och slutligen kom 113 barn till start. Matteusskolan har deltagit i Schackfyran de senaste åtta åren och tagit sig riksfinalen vid två tillfällen. Schackkultur finns det således gott om.

Tips på hur man arrangerar ett skolmästerskap finns här.

Mar 242014
 

s4logo150Under våren avgörs 85 schackfyrantävlingar i landet som filtrerar fram de 120 finallag som i maj kommer att slåss om den åtråtvärda titeln som Sveriges bästa fjärdeklass 2014. De kvalificerade lagen är självklart jätteladdade och det spelas för fullt i slott och stuga. Anders Dahlstedt i Norrköping är en av de som tränar barnen. Norrköpings Tidningar följde Anders till Råsslaskolan i Krokek där man hoppas bli bäst i Sverige.

Mar 222014
 

s4jh1403xVidarskolan från Östersund blev årets segrare när Schackfyrans distriktsfinal i Jämtland/Härjedalen spelades idag. 205 barn från 20 fjärdeklasser deltog och tävlingen spelades i Sporthallen i Östersund.
Tvåa slutade Sonfjällsskolan från Härjedalen och på tredje plats kom Hackås skola från Berg. Till riksfinalen i Västerås kvalificerade sig även Grevåkerskolan från Strömsund och Stamgärde skola från Åre.
Resultat Schackfyran Jämtland/Härjedalen

Mar 132014
 

globen1403Under två dagar har Stockholms distriktsfinal i Schackfyran spelats i Globens annex.2.600 barn från ungefär 120 skolklasser gjorde upp om platserna i riksfinalen i Västerås den 17 maj.
Fem grupper spelades under tisdagen och fem under onsdagen med de två bästa lagen i varje grupp kvalificerade till riksfinalen. På tisdagen spelades dessutom Schack-56:an med lag från femte och sjätte klass och yttrerligare nästan 500 deltgare.
Resultat från Schackfyrans kvaltävlingar finns här:
Resultat tisdag
Resultat onsdag

Dec 122013
 

s4logo150Igår spelades Schackfyrans kommuntävling i Motala med ett sjuttiotal deltagande barn och Fria Intermiliaskolan som vinnare. Motala Tidning rapporterade från tävlingen, och deras reportage kan läsas här.

Nov 282013
 

s4nkp131127Igår spelades Norrköpingsfinalen i Schackfyran med nästan 440 deltagare från 18 klasser. Alla de deltagande klarade med stor marginal kvalgränsen till distriktsfinalen i Linköping den 25 januari, vilket kan förklaras med ett fantastiskt deltagande. Totalt var det bara ett tiotal elever som saknades i kommuntävlingen. Segrande lag blev klass 4B på Enebyparkskolan, som hade alla klassens 19 elever på plats.
Radio Östergötland var på plats och deras reportage från tävlingen går att lyssna på här. Inslaget återfinns mellan 1.07.20 och 1.12.10 in i sändningen.

Nov 232013
 

Jesper Hall intervjuas om Schack i skolan i en nyhetsnotis från TT som berättar att hundratals skolor testar schack som pedagogiskt verktyg. ”Schacket håller på att explodera i Sverige, vi började att arbeta med detta för tre år sedan, skolorna har sett hur bra schack är för barn”, säger Jesper Hall i notisen som exempelvis kan läsas i Aftonbladets webbtidning.

Nov 222013
 

ronnbyskolan4b_s4an_2013-14Äntligen har säsongens Schackfyrantävlingar startat. Först ut på banan var som vanligt Västerås med sina kommundelstävlingar. Totalt deltog hela 884 spelare under något av de sex tävlingspassen.
Ett av de deltagande lagen var Rönnbyskolan, 4b som blev mycket stolta och glada efter att ha kvalificerat sig till nästa omgång.

Nov 172013
 

Schackfyran fortsätter att vinna mark i Småland. Den här gången är det dags för Kalmar och Öland att erövras. Drygt 20 klasser har anmält intresse för klassbesök. Under den gångna veckan har Paul Johansson, Johanna Lundström, Karl Malbert, Mikael Nilsson, Anton Olsson och Mikael Persson från Ölands SS dragit runt på skolorna. Närmare femhundra entusiastiska barn har lärt sig spela schack och en svans av lokalreportrar har rapporterat flitigt.

Nov 162013
 

chessbattle2I februari arrangerar Utsiktstornet tillsammans med Stockholms Schackförbund Chess Battle i Södertälje, med 1000 deltagande barn från skolor i hela Stockholm. Nu söker arrangören volontärer som kan hjälpa till under arrangemanget på Tom Tits Experiment 10-11 februari.
Läs mer om Chess Battle och om hur du kan hjälpa till här.
Chess Battle syftar till använda schacket ”som en naturlig mötesplats där barn möts och umgås på lika villkor, oavsett bakgrund och
förutsättningar” och genomförs som en lagtävling för 4- och 8-mannalag där lagen består av elever från olika skolor. Man tävlar i schackgrenar som fokuserar på samarbete, ledarskap och relationer. Förutom vanligt schack spelar man bland annat lagsimultan och löser schackuppgifter som en del av tävlingen.
(Foto: Lars OA Hedlund)

Nov 092013
 

svt loggaNär flera svenska studier visar att koncentrationssvårigheter är det dominerande problemet i skolan är det hög tid att agera. När barnen tillbringar långa dagar framför tvådimensionella skärmar där det hela tiden händer saker som ska ge snabba kickar, men där inget händer i barnens egna tankeverksamhet, blir situationen än mer alarmerande. Därför föreslår vi nu schack i skolundervisningen. Inget händer på ytan, allt sker i tankens värld. Bättre sätt att träna koncentrationsförmågan finns inte…”. Så inleder Carl Fredrik Johansson, Jesper Hall och Lars Holmstrand en artikel publicerad på SVT Debatt i morse. Uppenbarligen är frågan engagerande och redan efter några timmar hade det inkommit mer än 60 kommentarer. Läs här.

Nov 072013
 

p1-loggaHäromdagen sändes ett tiominuter långt inslag på P1 med titeln Schack som integration. Inslaget berättar om ett schackutbyte mellan Kvarnbyskolan i Rinkeby och Mälarhöjdens skola i Hägersten. Utbytet ingår i Johanna Valentins satsning Utsiktstornet, som går ut på att utveckla schack som pedagogiskt verktyg.
Lyssna på inslaget

Okt 292013
 

ARV_logo99x99I somras beviljades Sveriges Schackförbund stöd från Arvsfonden för projektet Schacknätet som är en del av Sveriges Schackförbunds satsning för att utveckla schack till ett modernt pedagogiskt verktyg. Under den tvååriga projekttiden ska SSF tillsammans med tre samarbetsskolor i Luleå, Stockholm och Lund ta fram instruktionsfilmer samt ett interaktivt instruktionsmaterial.
Arvsfondsprojektens hemsida bloggar SSF:s riksinstruktör Jesper Hall, som också är projektledare för Schacknätet, om hur arbetet fortskrider.

Okt 232013
 

malmohogskolaloggaVåren 2014 ges Sveriges första schackpedagogiska högskolekurs vid Malmö Högskola. Kursen är ett samarbete mellan Sveriges Schackförbund och Malmö Högskola och omfattar 7,5 högskolepoäng.
Lärare på kursen är Lars Holmstrand, professor i pedagogik, SSF:s riksinstruktör Jesper Hall samt examinatorn Pesach Laksman.
– Kursen är tänkt som ett stöd för alla som håller på med schack på skolor eller i fritidsverksamhet och behöver en fördjupning, säger Lars Holmstrand i en intervju i Schack i skolans senaste nyhetsbrev.
Kursen är en distanskurs med tre utbildningstillfällen och kursdeltagarna kommer att varva praktiska och teoretiska moment. Lars Holmstrand förklarar varför man ska gå kursen om man har chansen.
– Först och främst för att det kommer att bli så kul! Vi tror att det kommer att bli en blandad och intresserad grupp som kommer att stimulera varandra genom att de delger sina erfarenheter. Inte minst jag själv ser fram emot möten och samtal!
Läs hela intervjun med Lars Holmstrand i Schack i skolans nyhetsbrev.
Inbjudan och anmälan till kursen