Hector siktar alltid på seger

Publicerad 13 juni, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Idag är det dags för Jonny Hector, som hoppas på revansch efter förra årets niondeplats. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
(Foto: Calle Erlandsson)

Alla SM-intervjuer

hector1305Jonny Hector betraktas allmänt som en av de svenska stormästare som spelar mest underhållande, och han är ett dragplåster i varje turnering där han deltar. I SM-gruppen har han varit med sammanlagt tretton gånger. Guldet 2002 var förstås höjdpunkten men även i övrigt har det blivit idel topplaceringar, med några undantag. Ett av dem kom i fjolårets SM i Falun då han slutade på nionde plats av tio spelare med 3½ poäng.
   -Jag tror att förklaringen är att oavsett om jag är i bra eller dålig form så är min inställning densamma, jag försöker alltid vinna alla partier. När det går motigt har en del spelare förmågan att säkra upp sitt spel med remier och glida i mål som nummer 3-5. Jag har varken den förmågan eller viljan att göra det. Det är förstaplatserna man minns, slår Jonny Hector fast.
   I år är han rankad i mitten av en av de jämnaste SM-grupperna någonsin. Alla spelare är samlade inom ungefär 150 rankingpoäng och den som är lägst rankad, Bengt Lindberg, var med i särspelet om SM-titeln förra året.
   -I år saknas ett par av topparna och resten av fältet är så pass jämnt att det kan gå lite hur som helst. Det gör att det blir svårare att peka på nyckelpartierna före turneringen. Själv har jag både vunnit och förlorat partier mot i stort sett alla spelarna. Jag tippar dock SM-guldet till Skåne…


   -Själv hoppas jag att det ska gå bättre än förra året, konstaterar han och tillägger sedan att han hoppas att det ska gå bättre än i Västerås och Lund också – då kom han tvåa.
   Jonny Hector började spela schack som fjortonåring och utvecklades snabbt. Han spelade mycket och blev bättre och bättre tills han reste runt som schackproffs och försörjde sig på schack. Idag bor han i Danmark med frun Kirsten och nioåriga dottern Sofia, så möjligheterna att resa runt och spela turneringar är begränsade.
Hector1105

-Jag väljer de turneringar som passar med familjens övriga aktiviteter. De flesta turneringarna är sådana som jag spelar flera år i rad och som jag tycker om att spela, oftast med mycket engagerade arrangörer.
   Han spelar regelbundet i såväl svenska som danska och tyska ligan, och på frågan om det beror på att det passar bra tidsmässigt med lagschack eller på att han gillar lagschack svarar han att båda påståendena stämmer.
   Under de första tjugo åren av karriären spelade Jonny Hector för Kirsebergs SK, innan han 1998 bytte till Limhamn. Och med Limhamn blev det ett lite överraskande SM-guld i våras, när man i Elitseriesammandraget i Västerås höll undan för de övriga lagen.
   -I år slutade matcherna 4½ – 3½ till oss istället för tvärtom. Ofta har vi tappat poäng på vägen till finalmatcherna, men inte den här gången. Jag tror att jag var den enda i laget som hade en dålig säsong, men de andra spelade så bra att det räckte till en efterlängtad serieseger, konstaterar Jonny Hector.
Niklas Sidmar