Brynell hoppas på flyt i kritiska lägen

Publicerad 24 juni, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Idag är det dags för Stellan Brynell, som har två SM-guld på sammanlagt 19 försök i SM-gruppen. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
(Foto, överst: Calle Erlandsson)

Alla SM-intervjuer

Brynell1305Stellan Brynell är en av de spelare som har deltagit flest gånger i SM-gruppen, och av deltagarna i årets tävling har han klart flest starter. Första gången var 1986 och den senaste 2010 i Lund. I år gör han sin tjugonde start. Två gånger har han placerat sig överst på prispallen, 1991 i Helsingborg och 2005 i Göteborg.
   -Första gången blev det särspel och då vann jag en match på fyra partier mot Lars-Åke Schneider. I Göteborg 2005 var det en väldigt stark SM-grupp, så den segern är jag mycket nöjd med, berättar han.
   -För att vinna i år krävs nog att jag har rejält med flyt i några kritiska lägen. Det kommer att bli en väldigt jämn och hård tävling där vem som helst kan vinna.
   Stellan Brynell är en av ett drygt tiotal svenska elitspelare som försörjer sig på schack. Han konstaterar att situationen har förändrats under den tid han har hållit på, främst genom att konkurrensen har blivit hårdare.
   -När östblocket föll samman kom det plötsligt väldigt många fler starka spelare som dessutom var beredda att spela för små startpengar, förklarar han.
Vid sidan av spelarkarriären är Stellan engagerad som tränare och han anlitas ofta som ledare när Sveriges Schackförbund skickar ungdomar på internationella tävlingar. Dessutom har han fungerat som lagledare för det svenska landslaget under de senaste mästerskapen, senast i Istanbul där det svenska laget gjorde succé med en sextondeplats.
   -Det roliga är att kunna kombinera alla dessa delar, och jag tror att jag blir en bättre tränare och ledare genom att fortfarande vara en aktiv spelare.


   -Som lagledare gäller det att försöka hålla stämningen uppe även vid motgång. Dessutom är det lagledarens uppgift att försöka fixa praktiska problem så att dessa inte stör spelarna. Lite hjälp vid öppningsförberedelser och analys av motståndarna är det också bra om man kan ge, men att få till laguttagningarna brukar inte vara så svårt. Det stora jobbet gör förstås spelarna, och lagledarens betydelse ska inte överdrivas.
brynellschneider91
Stellan Brynell tog sitt första SM-guld 1991, efter särspel mot Lars-Åke Schneider. Bilden är från efteranalysen, med Ferdinand Hellers bredvid Brynell. (Foto från Schacknytts arkiv)

-I Istanbul tror jag att den goda stämningen i laget bidrag till resultatet, men viktigast är att ha lite flyt i lottningen och att vinna sista ronden!
   Stellan Brynell började spela schack som tioåring i Malmö på sjuttiotalet, och han fick sin första kontakt med det organiserade schacket vid ett sportlovsarrangemang. Då var klubblivet betydligt mer varierat än idag, men när det gäller ungdomsschacket är situationen snarast den omvända.

   -Det är många fler juniorer idag än när jag växte upp, särskilt i yngre åldrar. För den som vill bli riktigt bra tror jag att det viktigaste är att spela mycket och att syssla med schack varje dag. Det behöver inte vara långa stunder, men det är viktigt att hålla på regelbundet.
   -Själv tränade jag väldigt ostrukturerat men jag läste allt jag kom över och spelade mycket på klubben, både blixt och långpartier. Stormästare blev jag genom att hålla på tills det till slut kom några bra resultat…
   -Jag tränar på samma sätt idag. Ostrukturerat och jag läser allt jag kommer över. Det blir mer nöje än nytta som styr, konstaterar Stellan Brynell.
Niklas Sidmar