Amatören Lindberg utmanar yrkesspelarna

Publicerad 27 juni, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Idag är det dags för Bengt Lindberg, som de två senaste åren överraskande har varit inblandad i den absoluta toppstriden. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
Alla SM-intervjuer

lineberg1207Bengt Lindberg har av Jesper Hall kallats för ”Sveriges bästa amatörspelare”, och sett till de två senaste årens SM-resultat verkar det stämma bra. I Västerås 2011 kom han på fjärde plats, och förra året i Falun var han en av fyra spelare som särspelade om SM-titeln.
   -De nackdelar jag har som amatör är främst att jag har mindre tid till förberedelser och att jag inte hinner spela lika mycket. Men en fördel skulle möjligen kunna vara att jag helt kan fokusera på schacket och inte är beroende av prispengar för försörjning. Dessutom behöver jag bara spela när jag har lust, förklarar Bengt Lindberg.
   -I SM de senaste åren har mina förberedelser fungerat bra och jag har känt mig motiverad och spelsugen inför nästan varje parti. I övrigt är det svårt att säga varför det har gått så bra.
   I år är han lägst rankad av samtliga spelare, men med de senaste årens resultat i bakhuvudet är det svårt att inte se honom som åtminstone en outsider. Själv är han dock försiktig med att sätta upp resultatmässiga mål.
   -Jag brukar inte sätta upp några konkreta mål utöver att gå upp i rating och spela bra partier. I och med att jag är lägst rankad i år medför detta tyvärr inte någon imponerande målsättning…


Bengt Lindberg började spela schack som elvaåring och i klubb några år senare, först i Sollentuna och sedan i Solna SS som då var den ledande klubben norr om Stockholm. Liksom de flesta andra svenska spelare är han självlärd och har inte haft någon tränare.
   -Som de flesta började jag först att spela spännande gambitar, men det fungerade bara till en viss nivå. Sedan lät jag bli att offra bönder i öppningen och gick över till vanligare öppningar. Lite tråkigt kanske, men schacket har sina naturlagar. Till en början var jag inte road av slutspel, men med tiden har jag bättrat på den sidan också, konstaterar han.
   -Eftersom jag aldrig har haft någon tränare har mitt spelande och tränande varit osystematiskt och jag borde säkert ha lagt tid på en del saker som jag har försummat. Å andra sidan har jag ägnat mig åt sådant som har intresserat mig, vilket gör att jag fortfarande tycker att det är intressant med schack.
   2003 blev Bengt Lindberg internationell mästare, men han anser inte att IM-titeln förändrade särskilt mycket i hans sätt att spela och träna.
lindberghall1207
Bengt Lindberg intervjuas av Jesper Hall under SM 2012.

-Nivån på min spelöppningsförberedelser höjdes väl, åtminstone till viss del. Men några planer på att bli försöka bli stormästare eller leva på schack har jag egentligen aldrig haft, jag har alltid sett schacket som en hobby.
   Idag spelar Bengt sparsamt men ganska regelbundet och de senaste åren har han varit med i SM, Rilton Cup och ytterligare några tävlingar per år. Inför årets start i SM-gruppen förbereder han sig genom att delta i Visma Chess Tournament och han berättar att han i genomsnitt lägger minst fem timmar i veckan på schack.
   -Jag följer med i de stora turneringarna som spelas under året, och jag brukar spela igenom aktuella partier och se hur världseliten spelar. Dessutom brukar jag titta på partier som övriga i SM-gruppen spelar, och under själva tävlingen ägnar jag kanske två timmar inför varje parti på att gå igenom och kompletteras mina tidigare förberedelser, berättar Bengt Lindberg.
Niklas Sidmar