SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

Nummer 24 - 31 oktober 2002 - Årgång 2

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

207. ICCFs JUBILEUMSBOK

I mars förra året fyllde ICCF 50 år, och nu kommer äntligen boken om ICCFs första halvsekel: ICCF Gold - 50th JUBILEE CELEBRATION. Den 25:e november finns den i handeln, och givetvis kan du beställa den direkt ifrån SSKK!

Förutom korrschackets intressanta historia och utveckling bjuds det på 120 partier, ett trettiotal fotografier och mycket statistik. Det kan nämnas att Erik Larsson förekommer två gånger i de biografiska artiklarna, den ena gången avporträtterar han Hans-Werner von Massow, och den andra gången är han själv som står i centrum.

För mer information om boken, se http://iccf.com/jubileebook.shtml. Vill du beställa boken, sätter du helt enkelt in 225 kr (vilket inkluderar porto) på SSKKs postgironummer, 52052-8; glöm inte att ange att inbetalningen gäller ICCFs jubileumsbok! Leverans i december om betalning inkommer senast 30 november.

208. NORDISK FEMLANDSKAMP

Efter att det 125:e partiet i Nordisk femlandskamp just avslutats så har Sverige tagit ett hårt grepp om förstaplatsen, men då halva turneringen återstår så är det ännu för tididgt att ropa hej.

I den viktiga matchen mot Norge så leder di svenske med 10,5-6,5 och totalt så ser det ut så här:

1. Sverige     37,0p/56   66,1%
2. Norge       32,5p/58   56,0%
3. Island      21,5p/41   52,4%
4. Finland     19,5p/44   44,3%
5. Danmark     14,5p/51   28,4%

Per Söderberg

209. NORDSJÖTURNERINGEN

Närmast till start är Nordsjöturneringen och vi kan förvänta oss att Norge är revanschsugna där. Den första upplagan vanns av Sverige med en halvpoängsmarginal före Norge (kassaskåpssäkert!) och turneringen förväntas spelas med postregler så det är ett ypperligt tillfälle att spela per post för de som föredrar detta spelsätt. Det finns ett par platser kvar så hör av dig till mig om du vill spela: per.soderberg@schack.se

Per Söderberg

210. SLUTRESULTAT I 7:E ÖSTERSJÖTURNERINGEN

Efter fem års spel har äntligen slutresultatet i den sjunde Östersjöturneringen anlänt till svensk mark. Tävlingen resulterade i sju svenska IM, vilka även blev de stora glädjeämnena för svensk del. De båda svensklagen gjorde annars en bra insats och belade till slut en delad sjätteplats med varandra! Noterbart är att de båda ryska lagen hamnade efter oss i sluttabellen.

SLUTSTÄLLNING:

  1. Tyskland A      128,0 (av 210)
  2. Polen 1         121,0
  3. Tyskland B      117,0
  4. Finland 1       113,5
  5. Tyskland C      110,5
  6. Sverige Väst    106,5
  6. Sverige Öst     106,5
  8. Ryssland        106,0
  9. S:t Petersburg  104,5
 10. Danmark         101,0
 11. Estland          98,0
 12. Litauen          97,0
 13. Polen 2          96,0
 14. Lettland         91,5
 15. Finland 2        74,0

Fullständig resultatlista med alla individuella resultat kommer att publiceras på turneringens inofficiella hemsida http://baltic.linkeboda.com/ i mitten av november.

Robert Ericsson

211. ICCF-KONGRESSEN

Nyheter från ICCF kongressen i Seixal gällande viktiga beslut:

a) Alla ratinggenvägar till titlar är borttagna! Infördes för att promovera att skaffa sig ett ratingtal och idag har i stort sett alla ett ratingtal. Alltså dags att ta bort dessa! Jättebra!

b) Alla titlar ska i fortsättningen erövras enligt reglerna att det krävs två normer på minst 24 partier. Enhetligt och stringent! Därmed försvann möjligheten att bli GM innan man uppfyllde kraven för att bli SIM. Toppen!

c) Reglerna vid utträde har nu återtagit sin gamla form så att vid tyst utträde förlorar man normalt alla pågående partier. En svår fråga för ICCF som det förmodligen inte finns någon helt riktig väg att behandla korrekt på. Men genom den senaste iden att låta varje TD behandla detta efter egen förmåga så har samma situation blivit behandlad på flera olika sätt och därför har de gamla guidelinjerna återinförts. Bra.

d) Nästa OS spelas tvunget med email liksom nästa VM-final. Dvs spelare som inte kan eller inte har tillgång till email är inte välkomna om de inte skaffar sig email. Personligen tycker jag att det är trist då jag tycker att dessa turneringar är av en sådan dignitet att man måste bereda plats för alla som är kvalificerade. Speciellt med tanke på att det går att kvalificera sig till VM-final enbart med postspel. Och att det kan finnas några som spelat i 7-8 år och kämpat sig fram till denna VM-final och nu nås av beskedet att vi sätter dig på väntelista tills tillräckligt många finns som enbart kan spela per post. Kongressens sunkiaste beslut om jag får göra en personlig reflexion.

e) Vidare börjar en ny ordning gälla i VM-cykeln från 1 januari 2003. Dels döper man om 3/4-final till "Candidate final". Dels så kommer man att starta nya semifinaler och kandidatfinaler så fort tillräckligt många anmält sig för en ny grupp. Fortfarande gäller att Sverige har friplatser i VM-semi gällande för ett kalenderår. Omdöme: tveksamt.

Per Söderberg

212. NYA LAGMATCHER

En inte obetydlig del av SSKK:s verksamhet utgörs av de internationella lagmatcherna, eller "vänskapslandskamper" som vi ibland benämner dem. De är öppna för alla SSKK-medlemmar oavsett rankingtal och klasstillhörighet. Säsongens andra match startar den 1 november, mot Italien på 42 bord, och i den medverkar SSKK-are med stormästar- och IM-titel, men också medlemmar med riktigt låga rankingtal och ringa erfarenhet. Det är just det som är själva poängen, man spelar två partier med en motspelare på ungefär sin egen nivå, och under vänskapliga men korrekta former.

På tur under kommande år står matcher mot Syd-Afrika, Chile, Kazahkstan och Indien, och preliminära kontakter har tagits för möten även med Schweiz och Tyskland.

Startavgiften är blygsamma 50 kr/match och alla som anmäler sig får alltså delta! Inbetala startavgiften till SSKKs postgiro 52052-8. Ange spelklass/rating i korrschack eller närschack.

Sture Olsson

213. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

Korr-SM 2003. Inbjudan finns i just utkomna Korrschack nr 5 (sid 26) och här: http://www.schack.se/SSKK/sm2003.html.

SSKKs klassturneringar. Nya sjumannagrupper startar fortlöpande, men för att få bättre fart på verksamheten behövs många nya anmälningar. Dagsläget är som följer, med antalet anmälda inom parentes ('e' anger e-postgrupp): klass M (4), klass Me (0), klass 1 (0), klass 1e (3), klass 2 (4), klass 2e (1), veteraner (6).

ICCF Master Norm. Gruppstorleken ökar från 11 till 13. Detta gäller både IM- och GM-grupper.

Världscup 13. Av elva anmälda svenskar valde tio att spela i e-grupper. Tiden för anmälan via SSKK har just gått ut, men ännu någon dag kan det gå att anmäla sig via direkt via ICCF. Se inbjudan http://www.evrado.com/iccfworldcup13/

Tomas Carnstam