Copy
Öppna brevet i din webbläsare
Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

Korrnytt

Nummer 295 - 30 november 2023 - Årgång 23

Officiellt nyhetsbrev från SSKK

Thomas Högberg är Svensk Mästare

Med ett parti kvar i Öppna SM 2020 står det nu klart att Thomas Högberg (tidigare Franzén) blir Svensk Mästare. Avgörandet kom i partiet mot Bengt Hellström, där Thomas lyckades vårda en öppningsfördel hela vägen till vinst.

Grattis Thomas!

Mats Larsson

Istvan Orci till EM-final i Chess 960

Med en delad vinst i 3 Ch EU/960/sf2 kvalificerade sig Istvan till finalspel. Man spelar ett parti som vit och ett som svart från samma startposition, och olika startpositioner för varje partipar. Så här ser ett av Istvans partier ut:

Lycka till, Istvan!

ML

Tomas Carnstam Memorial

I Carnstam A återstår tre partier, inga vinstpartier. En vinst har åstadkommits i Carnstam B, sju partier pågår.

I Carnstam Post är hälften av partierna klara, 39 återstår. Ett vinstparti hittills.

ML

Medlemsavgift 2024

När allting blir dyrare kan vi glädjas åt att medlemsavgiften för nästa år är oförändrat 100 kr. Fira genom att betala redan nu!

En nyhet är att vi inte längre kommer att skicka ut påminnelser utöver de i Korrnytt. De som inte har betalat medlemsavgiften senast 2024-03-31 kommer inte att kunna anmäla sig till nya turneringar, utan kommer att få felmeddelandet "Not a member of a National Federation".

Du kan kontrollera din status på servern under Personal Settings. Om rutan vid den röda pilen är ibockad är allt som det ska, i annat fall saknas din betalning.
 

ML

Rätt pjäs på fel ruta

Jag brukar säga att en vinst och en förlust är bättre än två remier, men då är det inte exemplen nedan jag tänker på. I partiet Tõnisson-Larsson, Swiss - KO 2/15 hade jag låst in 30...Td7 som håller allt under kontroll. När draget skulle spelas hamnade tornet på c7, och spelet är slut efter 31.Txe5. Sådana slarvfel får man helt enkelt inte göra, men det är inte så få korrpartier som avgörs på det viset.
 
 

Här trodde jag att turneringen var tappad, men fler misstag skulle följa.
 
ML

Fel pjäs på rätt ruta

En månad senare, i samma turnering, gör min motståndare det omvända misstaget, dvs. fel pjäs på rätt ruta. Det är ett mer avancerat misstag än ovanstående, och kräver oftast digitala hjälpmedel. Ett sådant är "hjälpfunktionen" Heumas i ChessBase. Heumas underlättar när man skriver in partier från protokoll, men för korrspelare skapar den mest problem. Ett exempel fanns i I Korrnytt 293 (under Tomas Carnstam Memorial).

I partiet Larsson-Howard tänker svart spela det enda vettiga draget, 29...Lc8, med lika spel. Så, han klickar på c8, men Heumas väljer tornet i stället, trots att 29...Tc8?? 30.Dxf6+ är matt i två.
 
ML

Svenska ICCF-starter

ML
Redaktör
Nyhetsbrevets redaktör är Mats Larsson. Skicka gärna nyheter och tips!

Hemsida
Besök SSKK:s hemsida här.

Medlemskap
Bli medlem i SSKK! Läs mer här.

Styrelse
Per Söderberg (ordf), Tor Andersson (led), Sonny Colin (led), Sture Olsson (led), Mats Larsson (led), Sebastian Mauritsson (supp)
Månadens parti
Skicka in dina kommenterade partier! Månadens bästa publiceras här.

Foton
Det är möjligt att publicera ett foto på sin personliga sida på ICCF-servern. Du gör detta via Personal settings efter inloggning. Detsamma gäller byte av e-postadresser.

Serverspel
Rickard Dahlström har gjort en utmärkt introduktionsfilm över hur man spelar korrschack på ICCF:s server. Se filmen!
Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

VIll du inte längre ha nyhetsbrevet?
Avregistrera dig här.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SSKK · c/o Mats Larsson · Kyrkheddinge Stationsväg 6 · Staffanstorp 24592 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp