Maj 122017
 
Baadur Jobava. Foto: Lars OA Hedlund.

Baadur Jobava. Foto: Lars OA Hedlund.

Sverigemästaren Erik Blomqvist vann sitt andra parti i rad i den tredje ronden av TePe Sigeman Chess Tournament i Malmö och när turneringen har kommit drygt halvvägs är han i delad ledning med världsstjärnan Baadur Jobava. Båda har tagit 2 poäng på de tre ronderna.

Blomqvist följde upp vinsten mot turneringens högst rankade spelare, Pavel Eljanov, genom att slå den lägst rankade, indiskan Dronavalli Harika. I en ställning där indiskan såg ut att må bra gillrade Blomqvist en lömsk liten fälla som baserade på ett subtilt matthot och gav Sverigemästaren ett materiellt övertag som räckte mer än väl för att till slut bärga vinsten i slutspelet, något han gjorde med stor säkerhet.

Sverigeettan Nils Grandelius fick möta legendaren Nigel Short och valde som svart att gå på angrepp genom att spela Marshall-gambit mot Shorts spanska öppning. Den rutinerade engelsmannen försvarade sig skickligt och fick ett övertag. Ett tag såg Short ut att vara på väg mot vinst men då var det Grandelius tur att försvara sig skickligt och till slut mynnade partiet ut i remi. Grandelius tredje remi på de inledande tre ronderna.

Slutligen möttes turneringens två högst rankade spelare, Eljanov och Jobava i ett högoktanigt parti där en revanschsugen Eljanov rockerade långt i Najdorf-varianten och lyckades skapa sig utrymme på kungsflygeln. Han tryckte på rejält mot Jobavas kung men till slut kunde Jobava avveckla tornen och även om Eljanov hade en merbonde i damslutspelet kunde han inte komma undan schackarna och remi blev utfallet även i det partiet.

Nu har som sagt tre ronder av fem spelats och Blomqvist och Jobava delar ledningen med 2 poäng, en halv poäng före Grandelius och Short medan Eljanov och Harika har tagit varsin poäng. I fjärde ronden som spelas lördag blir det svenskt derby och dessutom möts Jobava och Harika samt Eljanov och Short.

Turneringshemsidan