Sep 092018
 
Interiör från spellokalen, Levanger vidaregående skole. Foto: Anders Nylén

Interiör från spellokalen, Levanger vidaregående skole. Foto: Anders Nylén

I helgen spelades Levanger Grand Prix på Levanger vidaregående skole i Levanger, Norge. 45 spelare deltog i turneringen som inleddes med tre ronder snabbschack på fredagskvällen. Därefter spelades två långpartier på lördagen och två på söndagen. Ohotad segrare blev FM Trygve Dahl, Hells schackklubb, och tvåa kom Öyvind Ukkelberg, Stjördal. Sverige representerades bland annat av duktiga junioren Adrian Söderström från Sundsvall, som kom på en hedrande tredjeplats. Turneringsledare för det lyckade arrangemanget var Terje Lund, känd bland annat från den återkommande Sjakkfejden mellan Jämtland och Tröndelag.

Nov 272013
 

Brokstad (anders nylén)Knut Brokstad var en norrman vars liv inte saknade dramatiska inslag. Under andra världskriget var han efterlyst av tyskarna och flydde på skidor till Sverige. Här utbildades han till militärpolis och efter krigsslutet tjänstgjorde han bland annat som vakt på Kristianstens fästning i Trondheim.
Brokstad studerade ekonomi och blev bankman. Han kom att bli en stöttepelare för schacket i Trondheim, men var också en mycket duktig spelare. Genom Brokstads testamente tillföll en större summa pengar Trondheims Sjakkforening som varje höst anordnar den turnering som bär hans namn.
För egen del bor jag i Åre kommun och har cirka 18 mil till Trondheim. Jag har deltagit i Knut Brokstads minnesturnering några gånger och det har alltid varit trevligt och väl organiserat. I år hade 50 spelare samlats i de ljusa lokalerna i Sverresborgs skola och för första gången var jag inte den enda svensken. Anmäld var också Anders Kling från Schack 78 i Uppsala, som numera bor och arbetar i Norge.
Anders förlorade lite överraskande sitt första parti, men sedan gick det bättre. I de följande partierna radade han upp fyra vinster, bland annat mot fjolårssegraren Even Thingstad, och slutade på en hedervärd andra plats med samma poäng som segraren, Kjell Arne Lillelökken från Stjördal. Själv hamnade jag, som förväntat, i den andra ändan av resultatlistan.
Trondheim är en både gammal och vacker stad som är väl värd ett besök. Den grundades redan 997 och har alltså firat 1 000-årsjubileum. Den imponerande Nidarosdomen började byggas under 1000-talet. Har man inte varit där kanske det är dags för ett besök i juli 2014 då landsturneringen, de norska mästerskapen, spelas i just Trondheim. Norskt schack lär ju vara rätt så hett nu för tiden…

För mer information se: www.knutbrokstad.no och www.tsf.no