Aug 012017
 

På fredag den 4 augusti startar årets GP-serie och premiärtävlingen, precis som förra året, är CellaVision Chess Cup i Lund. Det är några veckor innan tävlingsbestämmelserna träder i kraft den 1 september och därför vill vi tydliggöra att mobilreglerna kommer att skärpas den här säsongen.
För GP-tävlingarna gäller att mobiler eller annan elektronisk utrustning måste vara avstängda. Är dessa igång blir det automatiskt förlust av partiet.
Vi rekommenderar dessutom att spelare lämnar sina mobiler på hotellrummet, eller där man har sin logi, alternativt i en separat väska i spellokalen. Det är ännu inget krav, men ett önskemål. Arrangörer skall också vara beredda att ta emot mobiler under ronderna i det fall spelare vill lämna in dessa.
I titeltävlingar, SM och högst troligt även för Elitserien/Superettan är kraven högre. Där är det inte tillåtet att ha mobiltelefon på sig under ronden/matchen. Reglerna för dessa tävlingar presenteras i de definitiva tävlingsbestämmelserna som publiceras inom kort.

Jun 302017
 
Pristagarna i NM-blixten. Foto: Lars OA Hedlund.

Pristagarna i NM-blixten. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist blev säker segrare i NM-blixten 2017 som spelades i Växjö på fredagsförmiddagen. Blomqvist inledde med sex raka vinstpartier och avslutade med en kort remi mot FM Toivo Keinänen från Finland som delade andraplatsen med junioren Ludvig Carlsson, Västerås SK. De två fick 5½ poäng och på delad fjärdeplats med 5 poäng var kom sedan Jung Min Seo, SS 4 Springare, och Sverrir Thór, Alingsås SS.

GM Erik Blomqvist, vinnare av NM-blixten. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist, vinnare av NM-blixten. Foto: Lars OA Hedlund.

Tjugosex spelare kom till start och turneringen var en del av den pågående NM-festivalen i Växjö.

Slutställning och resultat
Partier från NM-blixten i pgn

Bilder från NM-blixten tagna av Lars OA Hedlund

Jun 292017
 
GM Jóhann Hjartarson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Jóhann Hjartarson. Foto: Lars OA Hedlund.

Vid NM-tävlingarna pågår det bokförsäljning och vi har bett några av de deltagande stormästarna att kika igenom sortimentet och ge fem tips på olika böcker som de kan rekommendera.

Först ut är GM Jóhann Hjartarson från Island som rekommenderar följande böcker (utan rangordning):

Dynamic decision making in chess                  Boris Gelfand
World Chess Championship 1948                   Paul Keres
The Modern Tiger                                              Tiger Hillarp Persson
Bologan´s King´s Indian                                     Victor Bologan
100 endgames                                                    De la Villa

Imorgon kommer Nils Grandelius tips.

Jun 262017
 

I dag inleds spelet i tre av fyra klasser i NM i Växjö. Är du noterad som betalad i listan över anmälda på schack.se kan du komma direkt till rond 1 när tävlingen startar klockan 17:00. Eftersom det är lite extra regelgenomgång när NM denna gång är en zonturnering vill vi dock att alla är på plats senast 15 minuter innan rondstart.
Om du inte står som betalad är det personlig avprickning i spellokalen senast 16.00 som gäller. Därefter sker lottningen.
De bägge veteranklasserna +50 och +65 kommer att spelas var för sig eftersom startfälten är tillräckligt stora.

Under NM tillämpas hårdare mobilregler. När spel pågår får man inte ha mobiltelefon på sig och mobilen skall dessutom vara avstängd.

Alla anmälda spelare

Jun 182017
 
Tom Rydström och Christopher Krantz. Foto: Birgitta ytztröm.

Tom Rydström och Christopher Krantz. Foto: Birgitta Rydztröm.

När klassiska Växjöspelen arrangerades i helgen blev det till slut 15 ratinggrupper och 62 spelare som kom till start. Slutsegrare i grupp 1 blev hemmaspelaren FM Tom Rydström, Växjö SK, med 2½ poäng före Christopher Krantz, Jönköpings SS, 2 poäng och Magnus Wahlbom, Rödeby SK med 1½ poäng.

Bland gruppsegrarna kan nämnas; Stefan Fransson, Oskarshamns SS, Grupp 7, Apichai Sukhayanudit, Grupp 8 och Olof Johannesson, Grupp 14, båda Växjö SK som alla tre tog maximala 3 poäng.
Jun 142017
 

logo_vaxjoskTill helgen (17-18 juni) arrangeras klassiska Växjöspelen för 56:e gången i följd. Efter sent beslut om att arrangera tävlingen är antalet anmälda nu uppe i snart 50 i seniortävlingen och 16 i lördagens ungdomstävling.
Högst rankad är hemmaspelaren FM Tom Rydström före nestorn Magnus Wahlbom, Rödeby SK. Som vanligt spelas tävlingen i rankinggrupper om fyra med en rond på lördagen och två på söndagen. Tävlingen är perfekt som uppvärmning inför Nordiska mästerskapet som börjar den 26 juni eller SM i Stockholm med start den 7 juli.
Ungdomstävlingen spelas i tre klasser, 2001-2003, 2004-2006 och 2007-.
Det går utmärkt att anmäla sig hela veckan.

Inbjudan
Anmälan
Anmälda spelare

Apr 222017
 

338_GM_Nils_Grandelius_SMgruppen406_GM_Evgenij_Agrest338_GM_Erik_Blomqvist
Inför Nordiska mästerskapet, som arrangeras i Växjö den 26 juni-2 juli, har förbundskapten Anders Wengholm tagit ut tre spelare att representera Sverige i den öppna klassen. Det är ratingettan Nils Grandelius, Eksjö SK (2641) och ratingtvåan Evgenij Agrest, SK Team Viking (2600) samt den regerande nordiska mästaren och Sverigemästaren Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm (2548).
-Det är min bedömning att dessa tre har de största chanserna att vinna den öppna klassen, kommenterar Anders Wengholm. Grandelius och Agrest är ratingstarkast just nu och Blomqvist har hög aktivitet och är regerande mästare.
Nordiska mästerskapen har i den öppna klassen en total prispott på 15.000 Euro varav 40.000 kronor går till vinnaren. Dessutom får vinnaren en plats i höstens World Cup, där man är med i kvalificeringen till att bli världsmästare Magnus Carlsens utmanare.
Utöver den öppna klassen arrangeras Nordiska mästerskapen för veteraner i två klasser (50+ och 65+) samt för damer.

Anmälda spelare
Webbanmälan
Inbjudan

Foton: Lars OA Hedlund

Apr 122017
 
Johann Hjartarson Foto: Kristjan Orn Eliasson)

Johann Hjartarson
Foto: Kristjan Orn Eliasson

Nu börjar anmälningarna att komma in till Nordiska Mästerskapet som spelas i Växjö 26 juni-2 juli. I den öppna klassen utan ratingbegränsning är det redan två tidigare Nordiska mästare som har anmält sig; GM Jóhann Hjartarson, Island, som vann 1997 när tävlingen gick i Reykjavik och GM Axel Smith, Sverige, som vann 2013 i Køge, Danmark.
Eftersom tävlingen denna gång är en zonturnering som ingår i kvalificeringen till VM hoppas arrangören Växjö SK på en mycket stark topp och en stor bredd. Hela 15000 Euro finns i prispotten.
Utöver den öppna klassen spelas NM även i två klasser (50+ och 65+) för veteraner över åtta ronder samt i en damklass över 7 ronder. Damerna spelar 28 juni-2 juli.

Anmälda spelare
Webbanmälan
Inbjudan

Apr 062017
 

I Östersund arrangerades 1992 den senaste zonturneringen och Nordiska mästerskapet i Sverige. Nu, 25 år senare, är det dags igen under Sveriges Schackförbunds jubileumsår.
Den 26 juni-2 juli spelas Nordiska mästerskapen i Växjö i fyra klasser:
-En öppen klass över nio ronder utan ratingbegränsning där man tävlar om titeln Nordisk Mästare.
-Två veteranklasser, 50+ och 65+, över åtta ronder
-En damklass över 7 ronder 28 juni-2 juli.
Tävlingen är i år en zonturnering, vilket innebär att vinnaren utöver förstapriset på 40.000 kronor får en plats i World Cup och därmed deltar i den kommande utmaningen om världsmästartiteln. Den totala prissumman i den öppna klassen uppgår till 15.000 Euro. Nordiska mästerskapet arrangeras på klassiska Elite Stadshotellet i Växjö mitt i det Småländska glasriket.

Webbanmälan
Inbjudan

Feb 092017
 
Foto: Lars OA Hedlund.

Foto: Lars OA Hedlund.

Igår fick arrangören ett tråkigt återbud från GM Lars Karlsson, som blivit sjuk. Men det blir en värdig ersättare i Elite Hotels Open genom den regerande Sverigemästaren och nordiska mästaren GM Erik Blomqvist, SK Rockaden, Stockholm. Med Elo på 2573 går Blomqvist in som ratingetta i GP-tävlingen.
Vill Erik månne känna på lokalerna inför Nordiska Mästerskapet, som arrangeras i Växjö den 26 juni till 2 juli?
Med 263 anmälda dagen före tävlingsstart pekar mycket på att det tidigare rekordet från 2015 på 221 spelare kommer att överträffas.
Inbjudan
Webbanmälan
Alla anmälda

Feb 062017
 

SvensktGrandPrix_logo120x84På fredag är det dags för säsongens femte deltävling i Svenskt Grand Prix – Elite Hotels Open i Växjö. Just nu har 255 spelare anmält sig, och allt pekar på nytt deltagarrekord. Fortfarande finns det plats att anmäla sig till ordinarie startavgift, men vid betalning på tävlingsdagen tillkommer en extra avgift på 100 kronor.
På lördag kväll efter sista ronden kommer Sveriges Schackförbunds jubileumsbok att släppas officiellt. Författarna Lasse Linusson och Peter Holmgren är på plats och presenterar sitt verk – Svenskt schack under 100 år. Boken kommer också att finnas till försäljning i Växjö.
I samband med Elite Hotels Open arrangeras också Lilla Elite Hotels Open, för spelare med rating upp till 1600. Just nu är det 67 anmälda och rekordet från förra året på 50 spelare lär också överträffas.
Inbjudan
Webbanmälan
Alla anmälda

Jan 282017
 

SvensktGrandPrix_logo120x84Med två veckor kvar till start för Elite Hotels Open i Växjö ser det ut att bli nytt deltagarrekord för tävlingen. Redan nu är det över 210  spelare anmälda totalt varav drygt 50 i Lilla Elite Hotels Open, för spelare med rating upp till 1600. Rekordet för Lilla-tävlingen från 2016 ligger på 50 startande, och det totala rekordet sattes 2015 med 221 startande.
Högst rankad är GM Hans Tikkanen och det finns åtta stormästare på startlistan. Största klubb just nu är fortfarande Lunds ASK med 15 spelare tätt följd av arrangörsklubben Växjö SK med 12 och Limhamns SK med 11.
Det går fortfarande utmärkt att anmäla sig till den femte deltävlingen av åtta i Svenskt Grand Prix. På fredagen den 10 februari är det fyra snabbschackspartier och därefter två långpartier per dag på lördagen och söndagen.
Inbjudan
Webbanmälan
Alla anmälda

Jun 162016
 

logo_vaxjoskI helgen spelas klassiska Växjöspelen för 55:e gången. Anmälningstiden har gått ut, men det finns fortfarande plats att efteranmäla sig till samma avgift. På lördagen spelas ungdomstävlingen i tre åldersklasser från födda 2000 och yngre.
Huvudtävlingen är i ratinggrupper om fyra spelare med en rond på lördagen och två ronder på söndagen. Just nu är 99 spelare anmälda och högst rankad är fjolårsvinnaren och hemmaspelaren Tom Rydström. 10 ratinggrupper elorankas och livesänds. Anmälan via mejl.
Inbjudan

Jun 072016
 

logo_vaxjoskÅret var 1962 – Volvo tillverkade fortfarande sin folkbil PV, Arlanda flygplats invigdes och ett engelskt band kallat The Beatles gjorde en provskiva som fullständigt dömdes ut. Då föddes en schacktävling i Småland – Växjöspelen!
I år arrangeras den 55:e upplagan av Klassiska Växjöspelen och om man inte räknar SM så är det Sveriges äldsta tävling som arrangerats utan avbrott. Som vanligt spelar man i ratinggrupper om fyra spelare: En rond på lördagen den 18 juni och två ronder på söndagen den 19 juni. 10 grupper Elo-rankas och livesänds.
På lördagen arrangeras också en ungdomstävling för barn födda 2000 eller yngre i tre klasser.
Tävlingen fungerar utmärkt som uppvärmning inför SM i Uppsala i juli. Just nu är 63 spelare anmälda och högst rankad är hemmaspelaren och fjolårsvinnaren FM Tom Rydström, Växjö SK.
Inbjudan och information om anmäan finns på turneringshemsidan där man också kan se alla anmälda spelare.

Maj 102016
 

Under helgen den 2-3 juli arrangerar Sveriges Schackförbund Dam-SM i snabbschack i samarbete med SS Kalmarunionen och Växjö SK.
Tävlingen spelas samtidigt med Visma Chess på Elite Stadshotellet i Växjö och avgörs över sju ronder, varav tre spelas på lördagen. Partierna Eloregistreras för snabbschack och minst fem bord kommer att livesändas.
Anmälan görs här och mer information finns i inbjudan. Vilka fyra spelare som redan hare anmält sig kan man se här.

Apr 012016
 

hockey(SP)Idag inleds SHL-semifinalerna med förra årets finallag Skellefteå AIK och fjolårsmästarna Växjö Lakers. Det kommer att bli en strategisk maktkamp mellan tränarna Hans Wallson i Skellefteå och Sam Hallam i Växjö. I Smålandsposten illustreras detta med hjälp av schack. Trevlig helgläsning!

(Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten)

Feb 242016
 

Digitalklockor används numera i de flesta tävlingar och självklart händer det att de går sönder ibland. Hos såväl SSF centralt som distrikt och klubbar finns trasiga klockor och ofta blir det för dyrt att skicka dem till DGT för reparation när garantin för länge sedan har gått ut.
Vi söker därför någon som på hemmaplan i Sverige kan reparera digitalklockor, eller göra fungerande klockor av delar från några trasiga. Vi vet inte om bakgrunden och kompetensen vi behöver är urmakare eller elektronikkunnande. Eller både och?
Om du inte själv passar för detta kanske du har något tips. Hör i så fall av dej till kansliet@schack.se!

Jan 192016
 

omarI samband med årets Rilton-tävlingar arrangerade Sveriges Schackförbund en internationell domarkurs under två heldagar med möjlighet att efter godkänt prov få Fide Arbiter-norm. Denna FA-kurs ger tillsammans med tre normer från godkända tävlingar titeln FA. Efter ytterligare tre normer från internationella tävlingar kan domaren uppnå titeln IA, International Arbiter.
Kursledare var IA Omar Salama, Island, som kom direkt från Qatar Masters 2015, där han dömde det avgörande särspelet mellan Magnus Carlsen och Yu Yangyi.
Totalt deltog 15 personer, varav tre var från Finland, en från Danmark och övriga från Sverige. Samtliga klarade provet och tog därmed FA-domarnorm.

All kursdeltagarna presenteras hos Fide.

Jul 222015
 

154Tiger_Hillarp_Persson_SMPå lördag startar Politiken Cup i Helsingör och med några dagar kvar pekar allt mot ett nytt fantastiskt deltagarrekord. Just nu är det 422 anmälda jämfört med 313 ifjol. Intressent från svenska spelare ökar också och även det är rekord med 51 anmälda hittills. Antalet har de senaste åren ökat stadigt från 30, 32, 34, 45 till årets siffra 51.
Högst rankad i tävlingen är GM Laurent Fressinet, Frankrike, Elo 2707 och på sjuttonde plats hittar vi GM Tiger Hillarp (bilden). Direkt från SM i Sunne kommer också bland andra GM Jonny Hector och GM Daniel Semcesen från SM-gruppen och färska vinnaren av Mästar-Elit FM Tom Rydström.
Det går fortfarande att anmäla sig via tävlingswebbsidan eller fram till avprickningen på lördag den 25 juli i Konventum från kl 10:45 till kl 11:30.
Politiken Cup kan följas via hela 65 livebräden, även det något av ett rekord.
Turneringshemsidan

(Foto: Lars OA Hedlund)

Jun 082015
 

logo_vaxjoskMed en knapp vecka kvar till klassiska Växjöspelen är 98 spelare anmälda och det finns fortfarande chans att nå rekordet på 119 deltagare som sattes ifjol. Första året, 1962, vann Bengt Ekenberg, Hälsingborg SS, tävlingen som då lockade 24 spelare. Att tävlingen är en bra genomkörare inför SM visade Ekenberg genom att bli Sverigemästare just det året.
Ifjol vann Anders Livner, Farsta SK, tävlingen och han är högst rankad i år. Man spelar i jämna rankinggrupper om fyra spelare och de fem högsta grupperna Eloregistreras och livesänds.
På lördagen arrangeras ungdomstävlingen i tre klasser från 1999 och yngre.

Anmälan till tävlingen görs via e-post.
Inbjudan
Alla anmälda spelare