Okt 242017
 
Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren och svenske mästaren från 2016, Erik Blomqvist, är den hittills högst rankade spelare som blivit klar för Hasselbacken Chess Open, den tredje deltävlingen i Svenskt Grand Prix.
Deltagarantalet ökar stadigt när nu Hasselbacken Chess Open närmar sig. Tävlingen spelas 3-5 november och just nu är 145 spelare anmälda.

Okt 202017
 
GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Sveriges högst rankade spelare, Nils Grandelius, återvänder till Rilton Cup efter ett par års frånvaro.
– Jag ser mycket fram emot Rilton. Det är utan tvivel vår mest anrika öppna turnering, och alltid ett stort nöje att spela, säger Nils Grandelius och fortsätter:
– Efter ett par års paus är det naturligtvis extra roligt att vara tillbaka.
Och ditt mål i Rilton Cup?
– Självfallet spelar jag, som alltid, för att vinna turneringen. Det är på tiden att en svensk vinner igen!

Okt 192017
 
Christer Fugleang Foto: Caitlin Mooney

Christer Fugleang Foto: Caitlin Mooney

På fredagsmorgonen klockan 8.00 kommer astronauten och schackentusiasten Christer Fuglesang att gästa studion hos Aftonbladet/TV 3 för att prata om schack med anledning av eventet ”Näringslivet möter förorten” som startar klockan 15.00 samma dag på Stockholms Centralstation.

Okt 012017
 

Nils Grandelius spelar i dag ett viktigt sista parti i Isle of Man. En seger mot Sutovsky kan ge en topp-10-placering. Här berättar Grandelius hur turneringen efter starten varit.

Tre starka remier mot världsspelarna Caruana, Anand och Adams. Hur var de partierna?
- Partiet mot Caruana var ganska balanserat; jag överraskade honom en aning men vi fick en jämn mittspelsställning. Kanske han pressade lite, kanske jag pressade lite, men inget speciellt.
- Mot Anand blev jag överraskad av en farlig öppningsidé, men hittade till ett slutspel med bara en lättare press för honom. Efter några exakta försvarsdrag mynnade det ut i remi.
- Partiet mot Adams var inte så lyckat. Jag tyckte jag hade en liten öppningsidé, men han var välförberedd och lyckades ta udden ur allt initiativ. Jag försökte med ett bondeoffer för initiativ, men han gav tillbaka och höll lätt.

Du var illa ute mot Praggnanandah men studsade tillbaka och vann i ronden efter. Hur var de två dagarna i turneringen?
- Två långa partier. Mot Praggnanandha spelade jag ut mig själv fullständigt i en total off-dag, och hade jättetur som klarade mig. Mot Deac lyckades jag listigt utnyttja hans dåliga tidsanvändning och spelade ut honom i drag 30-40, varefter vinsten nog var en tekniksak. Skönt naturligtvis att det som kunde blivit en halv poäng istället blev en och en halv.

Hur går tankarna inför sista ronden?
- Svart mot Sutovsky – vi måste bägge vinna ur turneringssynpunkt, så ser fram emot ett spännande parti.

Sep 262017
 
Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius har börjat den starka öppna turneringen på Isle of Man på ett övertygande sätt. Här är en intervju med Grandelius efter tre ronder. I dag spelar han rond 4, och möter som vit superstjärnan Fabiano Caruana, USA

2½ poäng av 3. Är du nöjd med starten, och hur känns formen?
– Det är väl någorlunda OK. Jätterörigt parti idag, men där jag ändå var den som försökte skapa något. Men 2½ borde vara rättvist. Spelet känns ganska bra men det är nog för tidigt att säga något.

I måndagens tredje rond spelade du remi mot Dronavalli precis som i TePe-Sigeman i våras. Slutställningen hade olikfärgade löpare igen. Berätta kort om partiet, Drakenvarianten som svart med ett tidigt a6 har man till exempel bara hittat ett parti med dig i schackdatabasen.
– Ovanlig öppningsvariant, jag ville komma ur teorin och bara spela schack, vilket lyckades.Hon lyckades ta sig till ett slutspel som borde vara remi, men där jag nog pressat mer om jag spelat exaktare.

Hur är stämningen bland spelarna på Isle of Man?
– Stämningen är, som alltid, mycket god!

Många ögonbryn höjdes när en domare inte kände igen Magnus Carlsen vid avprickningen. Det har inte varit liknande incidenter för dig?
– Nej nej inget liknande. Jag har spelat här många gånger redan så jag känner de flesta inblandade och de känner mig.

Aug 292017
 

Turneringsorganisationen för Wasas jubileumsturnering Hasselbacken Jubilee Tournament som också är snabbschacks-SM har noterat att flera starka veteranspelare finns anmälda i den öppna klassen. Det är valfritt att spela i antingen den öppna klassen eller i någon av Veteran 50+ eller V65+ om du har veteranåldern inne.

Men kanske tillhör du dem som anmält dig till den öppna klassen, men i själva verket vill spela i Veteran 50+ eller Veteran 65+

För att undvika förvirring i samband med den obligatoriska avprickningen på Hasselbacken kl 9.30–10.30 den 16 september, så erbjuder turneringsorganisationen att redan nu hjälpa dig att flytta över till rätt klass om du anmält dig fel.

Kontakta Peter Collett på mejl: pcoll1@hotmail.com så ser vi till att ditt namn hamnar i rätt tävlingsgrupp på Hasselbacken.

Maj 032017
 
GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Sex stormästare är redan klara med över fyra månader kvar till första draget av Hasselbacken Jubilee Tournament, Wasa SK:s jubileumsturnering, som också är Snabbschacks-SM.
Svenske och nordiske mästaren Erik Blomqvist är just nu topprankad. Övriga fem stormästare som är klara för Hasselbacken är Axel Smith, Pia Cramling, Lars Karlsson, Harry Schüssler och Juan Bellon Lopez.
– Det är riktigt roligt att se att Wasas jubileumsturnering lockat så stort intresse bland svenska schackstjärnor. Jag längtar redan till schackfesten 16–17 september, säger tävlingsledaren Peter Hllawatsch.

Mar 032017
 
Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Erik Blomqvist har chans till snabb revansch efter Aeroflot Open. Han är topprankad i Stockholm Chess Challenge som startar på måndag. Turneringen har samlat ytterligare tre stormästare: Adam Tukhaev, Ukraina, Nikita Maiorov, Vitryssland och Ulvi Bajarani, Azerbajdzjan.

Stockholm Chess Challenge är en turnering för unga spelare som vill ta chansen att kämpa för en titel, och det finns flera intressanta unga talanger med i turneringen, bland annat Norges 15-årige jättelöfte Tor Fredrik Kaasen (2442).

Två av Sveriges fem bästa juniorer är anmälda: FM Felix Tuomainen (2297) och Milton Pantzar (2257).

Övriga anmälda svenska spelare är IM Jonathan Westerberg (2475), IM Philip Lindgren (2421), FM Theodor Kenneskog (2323) och FM Eric Thörn (2284).

Turneringen planeras att livesändas i webb-TV med Martin Lokander som programledare i kommenteringsrummet. Du kan följa all action på www.stockholmchess.se med start på måndag klockan 15.00.

Publiken är förstås välkommen till Memory Hotel i Kista för att följa turneringen på plats.

Jan 112017
 
Världsmästaren Magnus Carlsen är affischnamnet i Wijk aan Zee. Sveriges hopp är Nils Grandelius. På frågan om de kommer att samarbeta under turneringen i Wijk aan Zee blir Grandelius hemlighetsfull. Foto: Fiona Steil-Antoni

Världsmästaren Magnus Carlsen är affischnamnet i Wijk aan Zee. Sveriges hopp är Nils Grandelius. På frågan om de kommer att samarbeta under turneringen i Wijk aan Zee blir Grandelius hemlighetsfull.
Foto: Fiona Steil-Antoni

På lördag startar Tata Steel Chess  i klassiska Wijk aan Zee. Nils Grandelius åker dit med hoppet att vinna Challenger-gruppen och kvala in till den riktiga världseliten i Master-turneringen. – Det vore naturligtvis en jättechans att få spela ännu en så hård tävling mot det motståndet, säger Nils Grandelius. Norske världsmästaren Magnus Carlsen är förstås affischnamnet i Wijk aan Zee och på frågan om Grandelius kommer att samarbeta med honom likt under VM-matchen blir svensken mer hemlighetsfull. Däremot är det inte otroligt att de två möts – på fotbollsplanen.

Vad är din målsättning i Tata Steel Chess, förutom att spela bra schack?
– I Challenger-gruppen handlar ju allt om att kvalificera sig till A-gruppen. Det övergripande målet generellt är ju alltid att bli bättre och lära mig saker, men det specifika resultatmässiga målet i Wijk aan Zee kan ju inte vara något annat än att vinna gruppen!
Du har spelat i Wijk aan Zee tidigare. Vilka lärdomar fick du då, och som kan hjälpa dig nu?
– Att tävlingen är väldigt lång. Det gäller att samla krafter, och hela tiden blicka framåt och gå vidare. Man kommer ha bra och dåliga dagar där, och det viktiga är att de dåliga dagarna glöms fort. Något jag kanske inte var 100 procent på topp i under Blixt- och Snabb-VM.
Hur mycket skulle det betyda för dig att kvala in till A-gruppen Tata Steel Chess Masters?
– Det vore naturligtvis en jättechans att få spela ännu en så hård tävling mot det motståndet. Jag provade ju i Norway Chess och med de lärdomar jag dragit därifrån hade det varit extremt intressant att få prova något liknande igen.
Har du förberett några speciella överraskningar inför turneringen?
– Inte direkt; ju färre partier är och ju kortare betänketid man har desto viktigare är det med överraskningar. På tretton ronder handlar det mer om att vara generellt välförberedd och ha en grundläggande stabilitet. Och det tror jag att jag fått mer och mer av den sista perioden.
Magnus Carlsen spelar i högsta gruppen i Wijk aan Zee. Har ni haft kontakt efter VM? Kommer ni att samarbeta i analyser och prepp?
– Det väljer jag att inte uttala mig om.
Men kommer du att spela i den traditionella fotbollsmatchen med Magnus Carlsen under Tata Steel?
– Fotbollen låter kul, men vi får se. Det är en bra bit in i tävlingen så man får se hur man mår och känner där och då…

Nils Grandelius har 2646 i ELO, och han har fyra spelare före sig på rankinglistan i Challenger-gruppen. Här följer kvartetten med Nils Grandelius kommentarer.
Markus Ragger, Österrike (2694):
”En normalt väldigt välförberedd och gillar ‘korrekt’ schack. En typisk ’tung’ spelare.”
Ilia Smirin, Israel (2674) och Gawain Jones, England (2663)
”Båda är mer praktiker som är fantastiskt farliga med initiativet men kanske inte alltid jobbat så hårt och därför är mer ojämna”.
Jeffery Xiong, 17 i år, USA (2660)
”Honom känner jag för dåligt för att uttala mig om; jag har faktiskt aldrig sett honom spela live”.

Dec 132016
 
Nils Grandelius. Foto: Fiona Steil-Antoni.

Nils Grandelius. Foto: Fiona Steil-Antoni.

Nils Grandelius, Evgenij Agrest och Pia Cramling blir Sveriges tre stormästare i EM i snabbschack och blixt som startar på torsdag i Estlands huvudstad Tallinn. Turneringen är även en minnesturnering om Estlands kanske största spelare någonsin Paul Keres som skulle fyllt 100 år i år.

Nils Grandelius är högst rankad av svenskarna, och så här säger han om sina chanser:

– Jag har inga stora resultatmässiga förväntningar på EM nu. I första hand ser jag det som en uppvärmning och träning inför VM, som kommer bara en vecka senare. Nu handlar det mest om att få in speltempot och vänja sig vid tidskontrollen. Sedan får jag finjustera detaljerna som inte stämmer och förhoppningsvis komma rustad till tänderna inför VM!

Vad tycker du om att det anordnas turneringar i blixt och snabbschack. Är det framtidens melodi?

Det är helt klart en seriös tävlingsform, som om inte det helt ersätter så åtminstone kompletterar långparti-turneringarna. Jag ser framför mig om ett par år att snabbschack blir normen, och långpartier enbart spelas vid speciella tillfällen då det är något lite extra.

Okt 202016
 

sokolov-orginal-pictureStormästaren Ivan Sokolov (2623) är klar för spel i Rilton Cup. Förutom att kämpa om segern kommer han också att hålla ett föredrag och signera böcker i samarbete med Schackbutiken och Schackhandeln.
Boksigneringen sker på kvällen efter den första ronden, den 27 december klockan 19.30.
Ivan Sokolov var med i Rilton Cup redan 1987, då som världens yngsta stormästare. Då blev det en delad förstaplats. I en intervju på www.rilton.se säger Sokolov:
– Nu när jag är tillbaka nästan 30 år senare hoppas jag upprepa Riltonsuccén från min ”obetänksamma ungdom”.

Okt 112016
 
Tyske stormästaren Georg Meier (2648) är ny toppseedad i GP-deltävlingen Scandic Ariadne Masters 4–6 november. Foto: Lars OA Hedlund

Georg Meier (2648) är ny toppseedad i GP-deltävlingen Scandic Ariadne Masters 4–6 november.
Foto: Lars OA Hedlund

Den tyske stormästaren Georg Meier klar för Scandic Ariadne Masters. Meier, som har starka band till Sverige, säger så här om att vara en av storfavoriterna i tävlingens:
– Jag känner ingen press över det. Men motståndare i öppna turneringar nöjer sig ofta med remi mot mig, vilket sätter press på mig att spela mer komplext. Som tur vad är spelare jag mött i Sverige alltid redo för en fight, säger Georg Meier.
Hela intervjun finns på www.scandicariadnemasters.se

134 spelare har hittills anmält sig till Scandic Ariadne Masters. Det finns platser kvar, och fram till den 15 oktober får du dessutom 100 kronors rabatt om du betalar in din anmälningsavgift.

Okt 062016
 

AriadneScandic Ariadne Masters, den nya deltävlingen i Grand Prix-serien, har i dag nått 100 spelare med en månad kvar till turneringsstart.
Scandic Ariadne som är värd för turneringen i Värtahamnen i Stockholm berättar att det är hårt tryck på hotellrum, men att det fortfarande finns en god chans att få rum under tävlingen.
På turneringens hemsida www.scandicariadnemasters.se kan du anmäla dig till turneringen och boka hotellrum.

Okt 012016
 
Tiger Hillarp-Persson och Nils Grandelius möttes i SM i somras. Nu är de Sveriges hopp i Isle of Man. Foto: Lars OA Hedlund

Tiger Hillarp-Persson och Nils Grandelius möttes i SM i somras. Nu är de Sveriges hopp i Isle of Man.
Foto: Lars OA Hedlund

Isle of Man International Masters drar igång under lördagen. Med toppnamn som Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura blir Isle of Man en av årets starkaste öppna turneringar.
Sverige har två spelare med i startfältet: Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson. De var med även i fjol, och då blev Tiger bäste svensk med en 15:e plats.
Här är en intervju med Nils Grandelius timmarna före första ronden.

Isle of Man har samlat ett imponerande startfält med flera 2700-spelare. Du blev 17:e i fjol, och är rankad 21:a i år. Din målsättning?
– Jag har ingen resultatmässig målsättning utan hoppas kunna spela bra schack och förhoppningsvis vinna ett par bra partier. Klarar jag det kan vad som helst hända i turneringen…
Vad blir nyckeln, tror du, för att få till en framgångsrik turnering?
– Att spela igång sig efter hand. Ska man placera sig högt i en öppen tävling är de sista tre partierna mycket viktigare än de första tre, så det gäller att successivt spela sig igång och ha full kraft kvar i slutet när det verkligen gäller.
I fjol låg du länge i absoluta täten, men tog bara 1½ poäng de fyra sista ronderna. Är det något du jobbat på under året – att vara stark i slutet av turneringar eller blir helt enkelt motståndet för tufft ju längre in i turneringen du kommer?
– Det är väl en kombination. Naturligvis blir motståndet hårdare när man spelar bra, men också att det sliter på krafterna att möta många starka spelare i rad. På de sista par turneringarna tycker jag dock inte det är något problem längre.
Hur har du förberett dig inför Isle of Man?
– Jag har inte förberett mig specifikt för Isle of Man – bara tränat på som vanligt med att generellt försöka bli en starkare spelare!
Du har en svensk kollega i Tiger Hillarp som också deltar. Samarbetar ni under turneringen?
– Nej. Spelar man i samma lag hjälps man naturligtvis åt, men i individuella tävlingar sköter man som regel sig själv. Tar jag hjälp är det normalt av spelare som inte själva är med i turneringarna.
Berätta gärna om den speciella känslan att spela på Isle of Man. Är det en kurort?
– Isle of man känns som en typisk brittisk småort med lågt tempo och avslappnande omgivning, det vill säga lämpar sig mycket väl för en schacktävling!

Sep 272016
 

ariadne-seasideVästerås Open avslutades i helgen och nu går stafettpinnen vidare till Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund.
58 spelare har redan anmält sig till den nya deltävlingen i Svenskt Grand Prix, Scandic Ariadne Masters, som avgörs på Scandic Ariadne i Värtahamnen i Stockholm 4–6 november.
Vill du anmäla dig och ta del av Scandic Ariadnes hotellerbjudande börjar det redan närma sig deadline. Hotellet garanterar rum för GP-turneringen till den 4 oktober, med priserna 650 kr/natt för enkelrum och 795 kr/natt i dubbelrum (båda priserna inkluderar frukost).
Läs mer och anmäl dig till Scandic Ariadne Masters här.

Aug 302016
 

Nils Grandelius i Norway Chess. Foto: Fiona Steil-Antoni.

Nils Grandelius i Norway Chess. Foto: Fiona Steil-Antoni.

Nils Grandelius hade en succédebut i sin nya spanska klubb. Hans CAC Beniajan-Duochess vann andradivisionen och får därmed spela i högsta ligan nästa säsong.
- Spanska ligan var mycket skoj, och vi hade verkligt god stämning i laget, och jag ser mycket fram emot att spela med i toppdivisionen nästa år, säger Nils Grandelius som spelade sju partier på en vecka och samlade 4½ poäng.
I det spanska seriesystemet avgjordes nämligen andradivisionen i ett svep. Åtta lag i en Bergergrupp gjorde upp om segern på sju dagar.
Nils Grandelius klarade sig utan förlust trots det tuffa spelschemat.
Vilket parti var ditt bästa?
- Det mot Granda, där jag pressade ner honom helt. Att jag slarvade bort vinsten i ett läge där vår match redan var avgjord kändes mer som ett olyckligt missöde.
I partivisaren nedan kan du se Grandelius parti mot Granda som slutade remi.
Nils Grandelius spelade på förstabordet för CAC Beniajan-Duochess vars hemmastad är Murcia strax söder om Alicante i sydöstra Spanien. Segern i andradivisionen blev historisk – för första gången har Murcia nu fått en klubb i högsta ligan.

Laget bestod av:
GM Nils Grandelius, Sverige (2641).
GM Mikheil Mchedlishkvili, Georgien (2609).
GM José Carlos Ibarra Jerez, Spanien (2563).
IM David Pardo Simon, Spanien (2492).
WFM Sonia Gil Quiles, Spanien (2079).

Jun 222016
 

Nils Grandelius tillbringar den sista juniveckan på Korsika. Foto från Norway Chess av Fiona Steil-Antoni

Sveriges schackstjärna Nils Grandelius skippar
midsommarsillen i år. Han åker i stället till Korsika för att undvika att få torsk, och därigenom kunna slåss om segern i Open International de Porticcio som startar på lördag.

- Det gäller att vara på topp i de partier som verkligen gäller. Då kan allt ske, säger Nils Grandelius i en intervju.

Nils Grandelius är rankad sjua i ett jämnt toppfält med topprankade fransmannen Etienne Bacrot i spetsen.

Men startfältet innehåller också många spelare med lägre kaliber.

- I en öppen turnering med många förhållandevis svagare spelare så kommer det krävas ett mycket stort antal poäng för att vinna. Det gör att antalet partier man spelar mot ”varandra” i toppen inte blir så många. Med andra ord, det gäller att vara på topp i de partier de gäller, och då kan allt ske!

Hur skiljer sig dina förberedelser jämfört med EM i våras?

- Till EM kom jag nästan direkt efter Norway Chess, så då var det bara tid till att göra lite små justeringar och försöka anpassa sig till det nya motståndet. Nu har jag hemma i lugn och ro kunnat analysera de sista månadernas spel, och även hunnit ta lite semester!
Hela texten

Jun 042016
 

naringslivetfororten326_vinnarna (loa)Schackakademiens event Näringslivet möter Förorten sändes i år direkt i webb-TV från Gallerian i Stockholm, och lockade stort intresse både bland media, publik och glatt förvånade shoppare som stannade förbi och tittade.
Vinnare i år blev Rishta Farzana från Kvarnbyskolan och Magnus Eriksson från Kastell Advokatbyrå.
Läs mer om eventet i Dagens Industri.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Maj 212016
 
Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Amerikanske stormästaren Timur Gareyev imponerade när han sittandes på en motionscykel, och med bindel för ögonen besegrade nio av tio motståndare i fredagens blindsimultan i Stockholms Schacksalonger.
Jung Min Seo (2085) var den ende av tio spelare som höll remi mot Timur Gareyev, aka. Blindfold King.
Blindsimultanen sändes live på Chess24, Chessbase, Chessdom, Follow Chess och Chessbomb. Den sändes även i webb-TV på YouTube. Du kan se hela evenemanget här. Det var ljudproblem den första halvtimmen, men sedan kunde TV-publiken följa simultanen drag för drag.
Timur Gareyev blir kvar i Stockholm ytterligare en knapp vecka innan han åker vidare på sin världsturné inför rekordförsöket i blindsimultan i december. Då ska han möta 47 spelare, och vinner han 39 partier innebär det ett nytt världsrekord.
Lars OA Hedlunds bildspel från evenemanget finns hos Stockholms Schackförbund.