Aug 092018
 
Millesgården. Foto: Wikimedia.

Millesgården. Foto: Wikimedia.

Wasa SK:s Peter Hlawatsch som är tävlingsledare för Pia Cramling’s Ladies Open som spelas samtidigt som Pia Cramlings inbjudningsturnering på Scandic Foresta på Lidingö i Stockholm den 1–2 september har ordnat med en gratis guidning på närliggande Millesgården på lördagen kl 18.00.

Man anmäler sig till guidningen vid avprickningen på lördagsmorgonen den 1 september. Den guidade visningen sker på engelska.
Det finns och fler nyheter från turneringen.
Öppningsceremonin flyttas, och börjar redan klockan 10.30, en halvtimme före turneringsstarten. PÅ lördagskvällen efter den guidade touren dukas et upp för middag på Scandic Foresta klockan 19.30. Det finns nu ett nytt middagsalternativ. En middagsbuffé för 150 kronor. Vill du anmäla till middagen så gör det via mejl till info@viking-maklare.nu
Pia Cramling´s Ladies Open har hittills samlat 40 spelare. Topprankade är:
IM Harriet V Hunt, England (2439)
WGM Jevgenija Doluhanova, Ukraina (2271)
WGM Dana Reizniece-Oloza, Lettland (2268)
Det finns fortfarande platser kvar och du anmäler dig här.
Jul 042018
 

Det är stort intresse för Pia Cramling’s Ladies Open som spelas 1–2 september på Scandic Foresta på Lidingö i Stockholm.
30 spelare har redan anmält sig, och nu har arrangören Wasa SK i samarbete med Sveriges Schackförbund ordnat med ytterligare en spellokal på hotellet, så nu finns det minst 60 platser till turneringen.

Mer info hittar du här.
Här anmäler du dig till Pia Cramling’s Ladies Open.

Observera, är du spelare från något annat land ska du klicka på flaggan på anmälningssidan, och välja den engelska flaggan. Sedan kan du skriva ditt namn eller FIDE-id.

Jun 202018
 

pia-cramling-turneringsloggaDet är rusch till Pia Cramling’s Ladies Open. 18 av de 30 planerade platserna har redan blivit fyllda bara tre veckor efter det att inbjudan blivit officiell. Arrangörerna ser nu över möjligheterna att utöka de garanterade platserna till turneringen som spelas på Scandic Foresta i Stockholm 1–2 september. Men för säkerhets skull gäller det att vara ute i god tid.

Turneringen har fyra spelare med ranking över 2000: Siv Bengtsson, SS Manhem (2115), WIM Viktiria Johansson, Kristallens SK (2106), WIM Tanja Tuominen, Finland (2059) och Angelina Fransson, Lunds ASK (2035).

Jun 122018
 

Glädje, skratt, kamp – och många insikter.
Nu finns filmen från när näringslivsprofiler spelade schack med barn från Kvarnbyskolan som ligger i Rinkeby. Eventet ”Näringslivet för integration” med Nordea som huvudsponsor arrangerades på Centralstationen i Stockholm den 2 maj 2018. Medsponsor till eventet var Data Respons, och det arrangerades av Schackakademien i samarbete med Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund.

Jun 112018
 
Siv Bengtsson och Viktoria Johansson Foto: Lars OA Hedlund

Siv Bengtsson och Viktoria Johansson Foto: Lars OA Hedlund

Svenska schackeliten bland kvinnor har redan nu börjat hörsamma stormästaren Pia Cramlings inbjudan till ”Pia Cramling’s Ladies Open”, en snabbschackturnering den 1–2 september på Scandic Foresta på Lidingö i Stockholm. Turneringen arrangeras av Wasa SK och parallellt avgörs Pia Cramlings inbjudningsturnering som arrangeras av Sveriges Schackförbund, som i anslutning till förbundets hundraårsjubileum gett Pia Cramling den här möjligheten att ha två parallella schackturneringar i sitt namn.
Bland de anmälda i ”Pia Cramling’s Ladies Open” finns Siv Bengtsson, SS Manhem (2115) och WIM Viktoria Johansson, Kristallens SK (2106). Båda tillhör topp fem på svenska rankinglistan för kvinnor.
Inbjudan och webbanmälan finns i spalten här till höger. De 30 först anmälda är garanterade en plats.

Jun 072018
 
GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

Wasa SK bjuder tillsammans med Sveriges Schackförbund och Pia Cramling in till ”Pia Cramling’s Ladies Open” den 1-2 september på Scandic Foresta på Lidingö i Stockholm.
Det blir en sju ronders Schweizerturnering i snabbschack med betänketiden 30 minuter + 10 sekunder. Prissumman för ”Pia Cramling’s Ladies Open” blir 22.500 kronor. Här kan du ladda ner och läsa inbjudan till ”Pia Cramling’s Ladies Open” som sponsras av Viking & Co.
Parallellt med den öppna turneringen på Scandic Foresta avgörs ”Pia Cramling’s invitational tournament”, där Pia Cramling möter tre starka utländska spelare i en sluten turnering som spelas på samma plats och på samma tider. Pia Cramling har själv bjudit in tre av sina bästa vänner på schacktouren – det är IM Elisabeth Pähtz, Tyskland (ELO 2472), IM Almira Skripchenko, Frankrike (2414) och GM Ketevan Arakhamia-Grant, Skottland (2345).
Sveriges Schackförbund som firade 100 år under 2017 arrangerar och finansierar inbjudningsturneringen som en 100-årspresent till Pia Cramling för hennes insatser inom schacket både i Sverige och i världen.
Under turneringshelgen är det högt tryck på hotellrum i Stockholm då Tjejmilen med 30 000 deltagare pågår samtidigt. Klicka på den här hotellänken för att se lediga rum på och i närheten av spelplatsen Scandic Foresta.
Webbanmälan till Ladies Open kan göras här.
Anmälda spelare

Maj 012018
 

I morgon 2 maj från ungefär kl 8.45 till 9.00 är Jan Ståhlberg och Sören Mellstig med i DI TV för att prata om schackeventet ”Näringslivet för integration” på Centralstationen som startar kl 12.30. Se på https://www.di.se/ditv/
Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar till simultanen med Pia Cramling. Den startar just kl 12.30 på Centralstationen i Stockholm. Kontakta Tony Apéria om du vill ha en plats!

Apr 242018
 
Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

Fem av Sveriges sex bästa juniorer ansluter sig till Stockholm Chess Challenge som startar den 30 april.
Bland de 30 anmälda spelarna från 11 länder återfinns svenska juniorstjärnorna Jung Min Seo (Stockholms SS), Isak Storme (SSManhem), Milton Pantzar, (SK Team Viking), Hampus Sörensen (SK Rockaden Stockholm) och Kaan Kucuksari (Lunds ASK).
- Det är jätteroligt att se det stora intresset för turneringen bland svenska junioreliten. Det var ju för dem som Stockholm Chess Challenge skapades, säger Ted Gemzell som är ordförande i Stockholms Schacksällskap, som arrangerar tävlingen tillsammans med Stockholms Schackförbund.
Stockholms Chess Challenge spelas på Stockholms Schacksalonger, och där kommer en TV-studio med livepublik finnas med nye IM Martin Lokander som programledare tillsammans med NM-tvåan Ellen Kakulidis, Danmark.
Huvudsponsor för Stockholm Chess Challenge är DataRespons. Mer om turneringen finns på www.stockholmchess.se.

Apr 232018
 

Pia Cramling Foto: Lars OA Hedlund

Pia Cramling Foto: Lars OA Hedlund

Schackakademien som är partner till Stockholm Chess Challenge anordnar ett eget event i samband med turneringen. Den 2 maj klockan 12.30 startar ”Näringslivet för integration” mitt i vänthallen på Centralstationen med att Pia Cramling bjuder in till simultan.
Klockan 14.30 intervjuas Erik Blomqvist och Milton Pantzar som är två av spelarna i Stockholm Chess Challenge. Klockan 15.00 startar huvudeventet med parschack mellan näringslivshöjdare och elever från Kvarnbyskolan i Rinkeby.
Eventansvarige Tony Apéria har lyckats samla näringslivskändisar som Jan Ståhlberg, Sören Mellstig och Sasja Beslik.
Huvudsponsor för eventet är Nordea som ser möjligheter att använda schacket som ett sätt att bygga en hållbar framtid. Medsponsor är DataRspons.
Vill du ha en plats i Pia Cramlings simultan? Kontakta Tony Apéria tony.aperia@sbs.su.se Ett begränsat antal platser finns.

Mar 292018
 
Grandelius har just spelat g7-g5 och gått till anfall. Foto: Carl Fredrik Johansson.

Grandelius har just spelat g7-g5 och gått till anfall. Foto: Carl Fredrik Johansson.

Tolfte plats och en säkrad plats i World Cup. Hur är känslan hos dig just nu?

– Väldigt glad naturligtvis. Det är ju första gången jag lyckats kvalificera mig efter så många försök, så det är också en stor lättnad.

Hur många gånger tidigare har du kämpat för att nå en plats i World Cup?

– Minns inte helt exakt, men fler än 5 gånger i varje fall.

Vad är skillnaden på dig som spelare då och nu?

– Mer rutin, lite säkrare. Större lugn i sista ronden. Det hjälper att ha varit nära ett par gånger förr.

Hur gick tankarna inför sista ronden?

– Jag var mest glad för att fortfarande ha chansen, och tänkte enbart framåt på uppgiften. Försökte spela ett komplicerat men ändå relativt korrekt parti, vilket jag nog tycker jag lyckades med.

Kommer du fira något speciellt nu?

– Inget speciellt – turneringen är så lång och man är så trött, men när jag kommer hem blir det säkert ett rikligt firande!

I förlängningen – vad kommer den här World Cup-platsen betyda för din framtida satsning?

– Det är naturligtvis kul att ha ett konkret mål att arbeta emot, men det ändrar inte mycket i min vardagliga schacksatsning. Jag försöker ju alltid att bli en bättre spelare.

 

Mar 242018
 
Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius har startat starkt i individuella schack-EM i Batumi, Georgien.

När mästerskapet går in i halvtid efter sex spelade ronder har Nils Grandelius tagit 4,5 poäng vilket ger honom en 14:e plats med bara en halva till ledartrion Tamir Nabaty, Israel (2690), Jevgenij Najar, Ryssland (2683), Gawain Jones, England (2651).

De 23 bäst placerade i EM får en plats i nästa World Cup så det är mer än medaljer att slåss om.

Nils Grandelius (2646) är rankad 35:a i fältet, och har alltså börjat klart bättre än rankingen. Här berättar han själv om EM-starten.

Hur har inledningen känts för dig?

– Relativt bra. Jag upplever inte att jag varit i fara i något av partierna, och missade en klar vinst mot Gajewski. Jag har dock än så länge inte mött någon av de starkaste spelarna, så det är för tidigt att säga för mycket.

Du har mött fem 2500-spelare på rad, och är fortfarande obesegrad. Har alla partier känts stabila för dig?

– Det tycker jag. I rond 3 kan min ställning ha varit något skakig, men det var en kalkylerad risk för att öka vinstchanserna. I övrigt tror jag inte jag stått sämre, men det är naturligtvis bara min egen subjektiva känsla.

På lördag väntar ryssen David Paravijan (2613). Vad känner du till om honom?

- Nästan ingenting.  Jag slog honom med vit i Golden Sands för en massa år sen, men han verkar ha blivit en mycket starkare spelare de senaste åren. Blir förhoppningsvis ett spännande parti!

Med fem ronder kvar, hur många poäng behöver du ta för att behålla placeringen in i mål, tror du?

– Ingen aning, jag tar ett parti i taget.

Ni spelar på det femstjärniga hotellet Sheraton Batumi. Är det spellokalen och arrangemanget också femstjärnigt?

– Ja, det tycker jag. Arrangemanget håller verkligen toppklass!

Georgiens parlament (!) återfinns bland arrangörerna för schack-EM. Märks det att det är stort schackintresse i landet?

– Definitivt. På promenader i stan har jag redan sett de första reklamtavlorna för OS i september!

Okt 242017
 
Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren och svenske mästaren från 2016, Erik Blomqvist, är den hittills högst rankade spelare som blivit klar för Hasselbacken Chess Open, den tredje deltävlingen i Svenskt Grand Prix.
Deltagarantalet ökar stadigt när nu Hasselbacken Chess Open närmar sig. Tävlingen spelas 3-5 november och just nu är 145 spelare anmälda.

Okt 202017
 
GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Sveriges högst rankade spelare, Nils Grandelius, återvänder till Rilton Cup efter ett par års frånvaro.
– Jag ser mycket fram emot Rilton. Det är utan tvivel vår mest anrika öppna turnering, och alltid ett stort nöje att spela, säger Nils Grandelius och fortsätter:
– Efter ett par års paus är det naturligtvis extra roligt att vara tillbaka.
Och ditt mål i Rilton Cup?
– Självfallet spelar jag, som alltid, för att vinna turneringen. Det är på tiden att en svensk vinner igen!

Okt 192017
 
Christer Fugleang Foto: Caitlin Mooney

Christer Fugleang Foto: Caitlin Mooney

På fredagsmorgonen klockan 8.00 kommer astronauten och schackentusiasten Christer Fuglesang att gästa studion hos Aftonbladet/TV 3 för att prata om schack med anledning av eventet ”Näringslivet möter förorten” som startar klockan 15.00 samma dag på Stockholms Centralstation.

Okt 012017
 

Nils Grandelius spelar i dag ett viktigt sista parti i Isle of Man. En seger mot Sutovsky kan ge en topp-10-placering. Här berättar Grandelius hur turneringen efter starten varit.

Tre starka remier mot världsspelarna Caruana, Anand och Adams. Hur var de partierna?
- Partiet mot Caruana var ganska balanserat; jag överraskade honom en aning men vi fick en jämn mittspelsställning. Kanske han pressade lite, kanske jag pressade lite, men inget speciellt.
- Mot Anand blev jag överraskad av en farlig öppningsidé, men hittade till ett slutspel med bara en lättare press för honom. Efter några exakta försvarsdrag mynnade det ut i remi.
- Partiet mot Adams var inte så lyckat. Jag tyckte jag hade en liten öppningsidé, men han var välförberedd och lyckades ta udden ur allt initiativ. Jag försökte med ett bondeoffer för initiativ, men han gav tillbaka och höll lätt.

Du var illa ute mot Praggnanandah men studsade tillbaka och vann i ronden efter. Hur var de två dagarna i turneringen?
- Två långa partier. Mot Praggnanandha spelade jag ut mig själv fullständigt i en total off-dag, och hade jättetur som klarade mig. Mot Deac lyckades jag listigt utnyttja hans dåliga tidsanvändning och spelade ut honom i drag 30-40, varefter vinsten nog var en tekniksak. Skönt naturligtvis att det som kunde blivit en halv poäng istället blev en och en halv.

Hur går tankarna inför sista ronden?
- Svart mot Sutovsky – vi måste bägge vinna ur turneringssynpunkt, så ser fram emot ett spännande parti.

Sep 262017
 
Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius har börjat den starka öppna turneringen på Isle of Man på ett övertygande sätt. Här är en intervju med Grandelius efter tre ronder. I dag spelar han rond 4, och möter som vit superstjärnan Fabiano Caruana, USA

2½ poäng av 3. Är du nöjd med starten, och hur känns formen?
– Det är väl någorlunda OK. Jätterörigt parti idag, men där jag ändå var den som försökte skapa något. Men 2½ borde vara rättvist. Spelet känns ganska bra men det är nog för tidigt att säga något.

I måndagens tredje rond spelade du remi mot Dronavalli precis som i TePe-Sigeman i våras. Slutställningen hade olikfärgade löpare igen. Berätta kort om partiet, Drakenvarianten som svart med ett tidigt a6 har man till exempel bara hittat ett parti med dig i schackdatabasen.
– Ovanlig öppningsvariant, jag ville komma ur teorin och bara spela schack, vilket lyckades.Hon lyckades ta sig till ett slutspel som borde vara remi, men där jag nog pressat mer om jag spelat exaktare.

Hur är stämningen bland spelarna på Isle of Man?
– Stämningen är, som alltid, mycket god!

Många ögonbryn höjdes när en domare inte kände igen Magnus Carlsen vid avprickningen. Det har inte varit liknande incidenter för dig?
– Nej nej inget liknande. Jag har spelat här många gånger redan så jag känner de flesta inblandade och de känner mig.

Aug 292017
 

Turneringsorganisationen för Wasas jubileumsturnering Hasselbacken Jubilee Tournament som också är snabbschacks-SM har noterat att flera starka veteranspelare finns anmälda i den öppna klassen. Det är valfritt att spela i antingen den öppna klassen eller i någon av Veteran 50+ eller V65+ om du har veteranåldern inne.

Men kanske tillhör du dem som anmält dig till den öppna klassen, men i själva verket vill spela i Veteran 50+ eller Veteran 65+

För att undvika förvirring i samband med den obligatoriska avprickningen på Hasselbacken kl 9.30–10.30 den 16 september, så erbjuder turneringsorganisationen att redan nu hjälpa dig att flytta över till rätt klass om du anmält dig fel.

Kontakta Peter Collett på mejl: pcoll1@hotmail.com så ser vi till att ditt namn hamnar i rätt tävlingsgrupp på Hasselbacken.

Maj 032017
 
GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Sex stormästare är redan klara med över fyra månader kvar till första draget av Hasselbacken Jubilee Tournament, Wasa SK:s jubileumsturnering, som också är Snabbschacks-SM.
Svenske och nordiske mästaren Erik Blomqvist är just nu topprankad. Övriga fem stormästare som är klara för Hasselbacken är Axel Smith, Pia Cramling, Lars Karlsson, Harry Schüssler och Juan Bellon Lopez.
– Det är riktigt roligt att se att Wasas jubileumsturnering lockat så stort intresse bland svenska schackstjärnor. Jag längtar redan till schackfesten 16–17 september, säger tävlingsledaren Peter Hllawatsch.

Mar 032017
 
Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Erik Blomqvist har chans till snabb revansch efter Aeroflot Open. Han är topprankad i Stockholm Chess Challenge som startar på måndag. Turneringen har samlat ytterligare tre stormästare: Adam Tukhaev, Ukraina, Nikita Maiorov, Vitryssland och Ulvi Bajarani, Azerbajdzjan.

Stockholm Chess Challenge är en turnering för unga spelare som vill ta chansen att kämpa för en titel, och det finns flera intressanta unga talanger med i turneringen, bland annat Norges 15-årige jättelöfte Tor Fredrik Kaasen (2442).

Två av Sveriges fem bästa juniorer är anmälda: FM Felix Tuomainen (2297) och Milton Pantzar (2257).

Övriga anmälda svenska spelare är IM Jonathan Westerberg (2475), IM Philip Lindgren (2421), FM Theodor Kenneskog (2323) och FM Eric Thörn (2284).

Turneringen planeras att livesändas i webb-TV med Martin Lokander som programledare i kommenteringsrummet. Du kan följa all action på www.stockholmchess.se med start på måndag klockan 15.00.

Publiken är förstås välkommen till Memory Hotel i Kista för att följa turneringen på plats.