Jun 292018
 

Fredagskvällens lottning av Sverigemästarklassen sänds live med start kl 18.00 Live-sändningen hittar du här.

Sverigemästarklassen 2018 består av regerande mästaren GM Hans Tikkanen Elo 2495, med utmanarna i rankingordning: GM Nils Grandelius, Malmö AS, 2668, Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, 2546, IM Jonathan Westerberg, Stockholms SS, 2517, GM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, 2505, GM Jonny Hector, Limhamns SK, 2499, GM Axel Smith, Lunds ASK, 2491, GM Pia Cramling, Wasa SK, 2452 IM Oskar Von Bahr, Kungstornet, 2432 och förra årets JSM-vinnare FM Jung Min Seo, Stockholms SS, 2347.

Jun 292018
 

Håkan Jalling Foto: Joakim SparvFörberedelserna är klara och nu inväntas de närmare 600 spelarna till kurorten Ronneby. Håkan Jalling, ordförande i tävlingskommittén tror att många av schackspelarna kommer att få en positiv överraskning.

- Det är fantastiskt vackert här i Ronneby och det ställe där vi har SM-tävlingarna, säger han. Verkligen mycket fint.

Ronneby Brunn är en anrik semesteranläggning känd för den stora vackra Brunnsparken.  Badanläggningen som ligger i anslutning till hotellet räknar in 70 000 gäster varje år. Här går det verkligen att bli bortskämd som gäst, spabehandlingar, massage, simturer, solbad.

De tre Ronnebykillarna Elias Klemedsson, Emil Johansson och Hannes Larsson bekräftar Brunnsparkens förträfflighet. Svaret på frågan: Vad är Ronneby för ställe? Hur är det att bo här och har ni några tips till alla schackspelare som kommer hit under en vecka?

- De måste ta sig ut i Brunnsparken och kolla, säger de nästan unisont.

Särskilt ett ställe kallat Glassbrunnen, namnet skvallrar om vad för paradis som väntar där…

- De borde ta sig en promenad tid, det tycker jag, säger Hannes Larsson.

De tre har fått sommarjobb på brunnshotellet och hjälper till med förberedelserna inför Schack-SM. På agendan att göra i ordning alla de påsar som spelarna får, innehållande SM-häftet penna, karbonpapper och diverse turistinformation.

Schackförberedelser

Maj 142018
 
Zoltan Ribli.

Zoltàn Ribli.

Ungraren Zoltàn Ribli är nästa namn att bli klar för Ulf Anderssons jubileringsturnering i Arboga 8-10 juni. Han visade i unga år sina talanger. 1968/69 och 1970/71 blev han europeisk juniormästare och 1973 tilldelades han stormästartiteln.
Två gånger spelade han i kandidatturneringar, 1984 och 1986, men han lyckades inte ta sig hela vägen. Däremot har han många fina turneringsresultat från 1970- och 1980-talen, bland annat med segrar i Baden-Baden 1981, Reggio Emilia 1987 och Wijk aan Zee 1989.
Efter 1990 har han inte varit så aktiv men han har bibehållit en aktningsvärd Eloranking och deltar då och då i stormästarturneringar med bra resultat, bland annat vann han 2002 i Kastav, Kroatien, före Robert Fontaine och Zoltan Varga.

Glöm inte heller Arboga Schackmöte, en öppen snabbschacksturnering på lördagen och en öppen blixtturnering på söndagen som spelas parallellt med Ulf Anderssons jubileumsturnering. Arrangörerna i Arboga försöker att anpassa rondstarter och speltider för att deltagarna ska hinna hinna följa hyllningsturneringen.
På lördagen spelas dessutom en Schackfyranmästartävling, öppen för Västmanlandsdistriktets schackfyrandeltagare 2017/18. Under lördagen finns det dessutom chans att uppleva Arbogas stadsfest Arbogakarnevalen.

Inbjudan Arboga Schackmöte
Webbanmälan

Maj 092018
 

Idag kan vi släppa de första namnet i Ulf Anderssons jubileumsturnering som spelas under Arboga Schackmöte 8-10 juni: Robert Hübner.
Västtysken Robert Hübner tillhörde absoluta världseliten sent 1970-tal tidigt 1980-tal, detta trots att han faktiskt aldrig har spelat schack på heltid utan har haft en akademisk karriär med specialitet inom antik språkvetenskap.
Robert Hübner var nära att få spela om världsmästartiteln, men de tre gånger han deltog i kandidatturneringar slutade det på spektakulära sätt. Två gånger bröt han, kvartsfinal mot Petrosian 1971 och final mot Korchnoj 1981, och en tredje gång i kvartsfinalen mot Smyslov vid lika efter tio långpartier och 4 särspelspartier, lottades matchen med hjälp av ett rouletthjul(!) till Hübners nackdel.
1981 nådde Robert Hübner sin högsta placering på Fides rankinglista, plats 3 efter ettan Karpov och tvåan Korchnoj.
Bland turneringssegrar kan nämnas Houston 1974 delad seger med Ulf Andersson och Spassky i München 1979, interzonturneringen 1979 i Rio de Janeiro och Linares 1985.
1993 tillhörde Robert Hübner sekundantstaben till VM-utmanaren Nigel Short som tillsammans med världsmästaren Garry Kasparov bröt med Fide och startade Professional Chess Association, PCA.

Mar 292018
 
Foto: Lars OA Hedlund.

Foto: Lars OA Hedlund.

Planeringen inför Ulf Anderssons hyllningsturnering i Arboga 8-10 juni är i gång. Vi passade på att växla några ord med Ulf Andersson som för tillfället är nere hos sin särbo WGM Gisela Fischdick några mil norr om tyska Köln.
- Mina kompisar får komma hit. Det är en fin gåva, speciellt eftersom turneringen kommer att spelas i min stad, tillsammans med mina vänner i Arboga Schackklubb.
Ulf Andersson är rörd vid tanken på den gåva som Sveriges Schackförbund gav honom och Pia Cramling som en del av förra årets 100-årsjubileum. Att få komma hem och visa upp sig och sina forna rivaler känns stort.
- Jag har ett till sådant fint minne, det var länge sen nu. 1976 när jag och bulgaren Nikola Padevski gjorde upp och andraplatsen i zonturneringen för att gå vidare till interzonturneringen. Jag minns att jag ringde till mina kompisar i Arboga och föreslog att särspelet skulle spelas i Arboga.
Nu gäller det inte någon kvalificering, däremot har Ulf fått vara med och bjuda vänner från förr, något som han tycker gör detta tillfälle ännu mysigare.
- När vi åkte runt på tävlingar tillsammans blev vi vänner, du vet man hjälper varandra på olika sätt, får goda råd och ger goda råd. Det blir jätteroligt det här.
Ulf är precis som många av sina gamla vänner fortfarande aktiv. Ulf Andersson tog till och med en svensk mästerskapstitel tillsammans med sin nuvarande klubb Malmö AS.
- Vi har ett bra lag. Jag spelade inte så många partier men det gick bra, en vinst och två remier. Jag får vara nöjd.
- Alla spelare gjorde mycket bra resultat. När matcherna var slutspelade blev det väldigt stora resultat.
Ulf tog en SM-titel individuellt 1969, efter det har han inte spelat så mycket tävlingar på hemmaplan. Numera åker han runt till några trevliga turneringar, mest snabbschack. Men han säger att han ska försöka spela lite mer kommande säsong.
- Varför ska man spela sämre bara för att man blir äldre? Svarar han på en måhända korkad fråga. Ju äldre man blir desto mer lär man sig, förstår ställningar bättre och så. Jag hoppas jag kan spela schack hela livet, som Viktor Kortjnoj gjorde. Han hade ju mer energi än ungdomarna trots att han var över 80 år!

Jun 282015
 

forsm2015GM Ulf Andersson vann för femte året i rad inofficiella För-SM i Arboga. 15 spelare från några mellansvenska klubbar samlades i godtemplarlokalen i Arboga för att genomföra årets tävling. 16 ronder avklarades och Ulf Andersson vann samtliga partier i en storstilad uppvisning före Jan-Olov Lind på andra plats och Joakim Sparv på tredje.
Vid prisutdelningen uppmärksammades Per-Åke Yngwén för sin fantastiska insats att lotsa Götlunda skolas fjärdeklassare till segern i årets Schackfyran.

Jun 232014
 

arboga2014(js)För fjärde året spelades För-SM i Godtemplarlokalen i Arboga under söndagen. Denna tradition lockade i år 18 deltagare från Arboga, Köping, Kungsör, Ervalla och Täby, som alltid också med en svensk mästare på startlinjen. Denna gång hade GM Ulf Andersson anmält förhinder, vilket förra årets Veteran-SM-vinnare Jan-Olov Lind tackade för genom att snickra ett prydligt 17-pinnarsstaket.
Tävlingen har kommit till stånd för att fixa de sista detaljerna inför SM-starten. Deltagarna diplomeras unisont och kan därmed känna en stor trygghet inför starten i Borlänge.
Prispallen i Arboga: 1) Jan-Olov Lind, Ervalla SS 2) Rolf Göransson, Ervalla SS 3) Björn Johansson, Arboga SK.

(Foto: Joakim Sparv)