Jun 282018
 

SCup2018Svenska Cupen 2018 spelas 7-9 september 2och kommer i ny tappning. Ny spellokal blir Gotthards matsalar som kommer att erbjuda lunch på lördagen för intresserade.
Alla ronder spelas med snabbschack 30 minuter + 10 sekunder per drag och ger därmed snabbschacks-Elo. För lägre rankade lag lockar vi med både ett pris till bästa lag under 1900 och ett under 1700. Spelschemat är anpassat för lag med längre resor. Vi slutar 18.00 på lördagen och redan 15.00 på söndagen. För de som inte varit med tidigare är Svenska Cupen en lagtävling med fyra spelare där lagen har poänghandikapp mot andra lag beroende på snittranking. Alla matcher blir alltid nagelbitare, vilket tidigare år tydligt visat. Vi hoppas nu att spelare pratar ihop sig under SM. Inte spelat förr? Prata med andra som spelat tävlingen. Ni kommer att få höra positiva kommentarer om formatet, lagschack när det är som bäst! Anmäl er innan 1 augusti för rabatterad startavgift.
Hemsidan

Apr 152018
 

Bord 5-6 i rond 2: Partierna Christoffer Stenman-Jens Amberts och Fredrik Qwarfort-Tomas LöfgrenFoto: Magnus Olsson)

Bord 5-6 i rond 2: Partierna Christoffer Stenman-Jens Amberts och Fredrik Qwarfort-Tomas Löfgren
Foto: Magnus Olsson

Varje år spelas stadsmatchen mellan Linköping och Norrköping. De senaste dryga 20 åren har den spelats med snabbschacksbetänketid.
I år spelades tvekampen över 16 bord i Linköping. Lagen delas i in grupper om fyra spelare efter ranking där man möter alla motståndarlagets fyra i gruppen. Betänketiden i år var 15 minuter + 5 sekunder per drag. Efter två ronder var kampen helt jämn, 16-16 när lagen hämtade sig med smörgåstårta. Efter smörgåstårtan vacklade hemmalaget betänkligt och efter rond 3 hade bortalaget Norrköping kopplat ett starkt grepp om matchen och ledde med 26-22. Instruktionen var glasklar för hemmaspelarna inför sista ronden: inga remier! Det fungerade…nästan. Matchen slutade till slut oavgjort: 32-32!
Mer information

Jun 252017
 

Svenska Cupen går 8-10 september i Linköping. Hittills har sju lag anmält sig och arrangerande Linköpings ASS vill påminna om att rabatten på startavgiften gäller till och med 16 juli, så det är hög tid att prata ihop sig i klubben under Nordiska och Svenska mästerskapen kommande veckor.
Prisvärt boende erbjuds på Quality Hotell Ekoxen med spelarmiddag och samkväm på lördag kväll. Turneringen har poänghandikapp i varje match beroende på lagets rankingsnitt.
Missa inte denna höjdpunkt i det roliga lagschacket, vi ser fram emot att även ni kommer!

Hemsida

Maj 242017
 

LASS inbjuder som vanligt till en rafflande tävling med poänghandikapp i varje match. Svenska Cupen spelas över fyrmannalag, där lagets genomsnittranking jämförs med motståndarlaget och ger poänghandikapp i varje match. Varje match blir spännande, skiljer det mer än 300 rankingpoäng mellan lagen så räcker det med en ½ poäng för det lägre rankade laget för att matchen ska sluta oavgjort.

SK Rockadens bronslag i Svenska cupen 2016. Foto: Lars OA Hedlund.

SK Rockadens juniorlag i Svenska cupen 2016. Foto: Lars OA Hedlund.

Några som utnyttjade handikappet ifjol var juniorlaget SK Rockaden Stockholm som kom totaltrea!

Efter lördagens ronder erbjuds en uppskattad middag på spelarhotellet Quality Hotell Ekoxen. Här finns bra erbjudanden för boende med alla typer av rum från enkelrum till fyrbäddsrum.  Ni får dessutom rabatterad startavgift om ni anmäler och betalar för laget innan 16 juli. Så ta chansen och prata ihop ett lag under SM.

Vi ses i september.

Inbjudan finns i vänsterspalten och här.

 

Nov 142016
 

Foto Magnus Olsson

Foto Magnus Olsson

Traditionen med stadsmatch mellan Linköping och Norrköping går långt tillbaka och matchen spelas årligen. I år avgjordes matchen i Norrköping över 16 bord ,med betänketiden 25 minuter och 10 sekunders inkrement per drag. Sammanlagt partipoäng är det som räknas och spelarna delas in i grupper om fyra efter spelstyrka och varje spelare möter alla motståndarna i sin grupp.
Till en början var matchen jämn, men i sista ronden sprang det iväg ordentligt till LASS fördel.
Alla resultat

Aug 252016
 

svenska_cupen_2016Inte mindre än 26 lag har hittills anmält sig till årets upplaga av Svenska Cupen, men vi väntar fortfarande på en anmälning från din klubb. Svenska Cupen är en kul tävling för alla lag med det populära poänghandikappet i alla matcher. Med riktigt bra priser på spelarhotellet med samkväm på kvällen är det laddat för en bra schackhelg med trevligt sällskap. Kolla vilka andra som anmält sig och all annan info på svenskacupen.schack.se.

Aug 052016
 

Det är nu drygt en månad kvar till Svenska Cupen, årets klubblagstävling. Redan nu har två juniorlag anmält sig och har därmed chansen att till rabatterad startavgift tävla om årets titel. Svenska Cupen har poänghandikapp beroende på snittratingen för de lag som möts, vilket gör varje match högintressant. Med årets hotellerbjudande med förmånliga priser i flerbäddsrum hoppas vi att fler klubbar tar chansen att skicka sina talangfulla juniorer. Det är dock hög tid att prata med klubbkompisarna nu, de låga priserna på hotellet är garanterade till 15 augusti!
Mer information finns på turneringshemsidan.

Jun 132016
 

Sommaren kommer nu med SM, partianalyser på verandan och förhoppnings gott om värme. När klubbmedlemmarna strålar samman kan det vara dags att prata ihop sig om årets Svenska Cup. Den kommer att spelas 9-11 september i Linköping, i år med en ny hotellsponsor: Quality Hotell Ekoxen med det bästa erbjudandet Svenska Cupen haft.

Svenska Cupen spelas med fyrmannalag och poänghandikapp i varje match. Ju större rankingskillnad mellan lagen, desto fler poäng startar det sämre laget med. Uppåtgående juniorer har här ett gyllene tillfälle. Vi hoppas kunna erbjuda alla en härlig lagschackhelg!   Inbjudan

Jul 272015
 

svenska_cupen_2015Med drygt en månad kvar till Svenska Cupen har vi rekordmånga lag anmälda, så vi hoppas på ett prydligt deltagarrekord! Alla som spelat tävlingen talar om hur rolig tävlingsformen är, så vi hoppas så klart att det ska sprida sig till fler klubbar och att vi får flera lag från klubbarna. Tag chansen och ring runt till några klubbkompisar och anmäl din klubb.
Som alla redan känner till så är det poänghandikapp beroende på rankingsnitt på laget. Så alla lag har en bra chans att knipa bra priser!

Mer information finns på turneringshemsidan.

Apr 242015
 

lasslogoNu är det äntligen dags för finalen i Skollags-SM i Linköping. Tävlingen inleds efter lunch imorgon, och lagen kan anmäla sig genom att skicka sms med skolans namn till 0722-208686. Kvittens skickas tillbaka efter 11.00 med OK, och man behöver behöver då inte komma till spellokalen förrän 12.45. Det går även bra att checka in i sitt logi från 10.00.
Lagresultat och individuella resultat kommer att rapporteras fortlöpande här under tävlingen. En preliminär lottning för rond 1 kommer att finnas tillgänglig från fredag kväll. Dessutom kommer partierna från toppmatchen i gymnasieklassen att livesändas.

Apr 062015
 

Att det är tre veckor kvar till Skollags-SM betyder att det är hög tid att spika laget och anmäla sig. Vi i Linköping hoppas skapa en upplevelse med alla lag i rymlig lokal, livesändning och allt som hör en bra skoltävling till. Väljer man grupplogi så är den på den skola där tävlingen spelas, och skolan ligger en kvarts promenad från tågstationen. På speldagen så meddelar ni tävlingsledningen att ni är på plats i Linköping via sms, och går lugnt och äter lunch innan ni strax före rondstart kommer till spellokalen. Det här är er turnering och vi hoppas att ni ska få det kul!

Sep 222014
 

Idag spelades den traditionella stadsmatchen mellan Norrköping och Linköping i Schack 08:s klubblokal. I sitt nuvarande format har tävlingen spelats sen 1996, men matchen har spelats sen 1911, fast tidigare i annat format. Se inbjudan från 1915. 16 spelare slöt upp från vardera stad där alla på bord 1-4 mötte motståndarlagets bord 1-4 o.s.v. Betänketiden var trettio minuter och efter två ronder bjöds det på smörgåstårta.
Hemmalaget hade på papperet ett starkare lag på den övre halvan medan bortalaget nästan kunde utjämna styrkeförhållandet på de lägre. Inför sistaronden ledde Linköping med tre partipoäng och ju längre den fortlöpte, desto mer nagelbitande blev det. Norrköping tog in försprånget men med endast två partier kvar behövde Linköping en halv poäng för att säkra segern. Publiken kunde se hur Börje Pettersson manövrerade ut sin motståndare och därmed gav Linköping segern med slutsiffrorna 33-31. Norrköping får chans till revansch om ett år!

Aug 252014
 

svenska_cupen_loggaMed två veckor kvar till den bästa säsongsupptakten klubben kan få är det hög tid att fundera över vilka som ska spelar från er klubb. Och hur många lag klubben ska skicka.

Svenska Cupen har från start varit oerhört uppskattad av deltagarna. Lagschack är helt enkelt väldigt, väldigt roligt. Med poänghandikapp baserat på lagens snittranking spelar det ingen roll om ett lag har lägre ranking än ett annat. Det gäller att prestera utifrån förutsättningarna. Och presterar man kan man vinna 20 000 kr i första pris.

Så vänta inte, anmäl er.

Svenska Cupens hemsida | Anmälda lag

Aug 142014
 

svenska_cupen_loggaSvenska Cupen har nu 20 anmälda lag och vi hoppas att ni som inte redan fått ihop lag snabbar er på nu, för senast på söndag måste hotellbokningen vara inne för att vara med i utlottningen av gratis boende. Ange bokningskoden ”schack” när ni bokar på First Hotel i Linköping så är ni med i utlottningen!

Bland de anmälda lagen märks fjolårsvinnarna SK Team Viking och Örgytes fem lag. Men eftersom det är poänghandikapp baserat på snittranking så har även er klubbs andra- eller tredjelag bra chanser att plocka hem förstapriset på 20 000 kr.

Svenska Cupens hemsida | Anmälda lag

Jun 242014
 

lasslogoLinköpings ASS påminner om årets upplaga av Svenska Cupen, som spelas 5-7 september i Linköping, turneringen som är ”för rolig för att missa”:
”Precis som ifjol erbjuds deltagarna ett unikt schackboende i samarbete med First Hotel Linköping.
Det kommer att finnas ett schackerbjudande i restaurangen och baren med möjlighet till blixt och analys i den mysiga loungedelen.
Som alltid gäller tävlingen fyrmanna klubblag och handikappsystemet gör alla matcher spännande.
Ifjol tog Team Viking I hem titeln och förstapriset på 20 000kr tätt följda av SS Manhems juniorlag. Vem vinner i år?
Missa heller inte vår utlottning av gratis hotellboende för de som anmäler lag och bokar in sig på hotellet före 18 augusti.”

Läs mer på turneringshemsidan.

Apr 132014
 

Många är vi nog som har samlats runt bräden på klubbar runt om i landet och försökt knäcka problem som presenterats av andra medlemmar. En av dem som hos Linköpings ASS presenterat en och annan svårknäckt nöt är Göran Forslund som i dagarna samlat ihop till en bok som tar läsaren från de enklare exemplen som ”matt i två drag” och vidare till rena fantasiproblem. Med entusiasmerande utvalda exempel hoppas Göran vinna över fler till det fascinerande problemschacket.
Mer information