Okt 102017
 
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tänker inte missa Näringslivet möter förorten. Foto:Petter

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tänker inte missa Näringslivet möter förorten. Foto:Petter

Missa inte årets upplaga av Näringslivet möter förorten fredagen den 20 oktober.
Kom till Centralstationen i Stockholm och se följande program

13.30 – 14.30 Förevent där allmänheten kan utmana en toppspelare i blixtschack!
14.40 -15.00 Förintervjuer med bland annat förste svensken i rymden Christer Fuglesang
15.00 – 18.00 Huvudeventet Parschacksturneringen Näringslivet Möter Förorten

Hemsida
Twitter
Facebook

Sep 192017
 
Christer Fuglesang

Christer Fuglesang Foto: Caitlin Mooney

Fredagen den 20 oktober är det dags för Näringslivet möter förorten som i år arrangeras på Centralstationen i Stockholm.
Missa inte chansen att se när Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och förste svensken i rymden Christer Fuglesang spelar parschack med barn från förorten. Klockan 15.00 går startskottet!
Mer information:
Hemsida
Twitter
Facebook

Aug 162017
 

Det är hög tid att sätta ihop lag till årets Svenska Cupen 8-10 September. Anmäl ert lag och boka in er på det nyrenoverade spelarhotellet Quality Hotel Ekoxen senast nu på fredag den 18 Augusti, så är ni med i utlottningen av gratis hotell! Efter den 18 Augusti släpper hotellet rummen till allmän försäljning så ring upp klubbkompisarna redan idag och gör ert lag. Varmt välkomna till Linköping!

svenska_cupen

Maj 242017
 
2016 sponsrade Sverigemästarklassen av Erik Penser. På bilden Pontus Carlsson, Erik Penser och Carl Fredrik Johansson. Foto: Lars OA Hedlund

2016 sponsrade Sverigemästarklassen av Erik Penser. På bilden Pontus Carlsson, Erik Penser och Carl Fredrik Johansson. Foto: Lars OA Hedlund

I det senaste numret av TfS intervjuas Pontus Carlsson om sponsring i schack. Här utvecklar han sina tankar ytterligare:

Vill du ha en sponsor? Såhär kan du göra!

1. What´s in it for me?
I modern tid finns det inget företag som vill ge bort sina pengar. Därför måste du/ni/din klubb fundera ut vad ni kan erbjuda företaget tillbaka för deras investering. Rakt ut sagt så hur kan företaget tjäna på att sponsra er klubb, ert elitlag, era talanger, ert event eller er turnering?

Ett exempel på hur ett företag skulle kunna tjäna på att sponsra en schackturnering är att man gör ett avtal med ett hotell/hotellkedja som då sponsrar en schackturnering eller en serie schackturneringar mot att:
• Tävlingen spelas på hotellet/hotellkedjan
• Deltagarna bor på hotellet/hotellkedjan
• De får synas i inbjudan, på hemsidan/hemsidorna och i spellokalen
Hotellet/hotellkedjan kan då räkna hem sponsringen i betalande hotellgäster och restaurang gäster samt göra en bra vinst på det, varför det givetvis är intressant för dem att sponsra!

2. Hitta företag som profilerar sig mot intelligens eller det ni gör
OK! Nu har du en hotellsponsor till din turnering, men vill ha en vanlig sponsor. Då handlar det om att leta upp företag som skulle kunna tjäna på att synas tillsammans med schack och kan vara intresserade av spelarna som är med i din turnering, det vill säga kunna få in dem som kunder. Hela artikeln

Sep 032015
 

svenska_cupen_2015

Om du är schacksugen till helgen är det ännu inte försent att göra ett lag till Svenska cupen som börjar i morgon. Vi vill påminna om att för rena juniorlag gäller endast 250kr per spelare, dvs. 1000kr per lag i startavgift och vi hoppas därför att fler juniorer/juniorlag gör som de regerande kadettmästarna Täby SK och kommer till start! Regerande Svenska mästarna Team Viking vann Svenska Cupen i fjol, vilka tar hem den i år?
Mer information finns på turneringshemsidan.
Aug 172015
 

svenska_cupen_2015I morgon tisdag den 18 Augusti är sista anmälningsdatum för Svenska Cupen. Gör ert lag och anmäl er snarast! Bokar ni dessutom in er på spelarhotellet First hotel senast i morgon är ni med i utlottningen av gratis hotell!

Vi vill också påminna om att rena juniorlag endast betalar 250 per person i startavgift. Historiskt sett har de klarat sig mycket bra (med en andraplats som bäst) tack vare bra spel och handicapsystemet. 26 är lag anmälda nu. Samla ihop juniorerna och kom till Linköping ni också! Mer information finns på turneringshemsidan.
Aug 132015
 

svenska_cupen_2015Den 4-6 September i Linköping avgörs svenska Cupen. Sista anmälningsdatum är nu på tisdag den 18 Augusti så ring upp klubbkompisarna redan i dag och gör ert lag! Varje förening kan komma med obegränsat antal lag. Missa inte vår hotellkampanj där ni kan vinna gratis boende om ni anmäler laget och bokar in er på spelarhotellet First Hotel innan den 18 Augusti. I skrivande stund är 24 lag anmälda. Mer information finns på turneringshemsidan.

Aug 072015
 

svenska_cupen_2015Det börjar bli hög tid att anmäla lagen till årets svenska Cupen i Linköping. Vi vill betona möjligheten att göra kompislag inom klubben då kostnaden per person blir samma som vid spel i en weekendturnering. Örgryte och Schack 08 har upptäckt detta och kommer därför med tre lag var. Ring därför upp klubbkompisarna och gör ert lag redan i dag. I skrivande stund är 21 lag anmälda. Om ni anmäler ni er och bokar in er på spelarhotellet First Hotel innan den 18 Augusti är ni med i utlottningen av gratis hotell! Mer information finns på turneringshemsidan.

Maj 192015
 

svenska_cupen_2015Våravslutning på klubben? Ett utmärkt tillfälle att sätta ihop lagen till Svenska Cupen!
Som vanligt är det fyrmanna klubblag som gäller och handikappsystemet gör alla matcher intressanta.
Anmäl era lag redan nu och boka in er på spelarhotellet First Hotel i Linköping så är ni med i utlottningen av gratis hotellrum!
I skrivande stund är 10 lag anmälda med regerande mästarna Team Viking 1 i spetsen.
Turneringshemsidan

Nov 072013
 

Är väl först ut av alla i laget att skriva någonting här den här gången. Det är väl helt revolutionerande med tanke på att jag historiskt inte har varit något större fan av bloggande.

Tidigare för att jag förknippade det med massa wannabee kändisar som inte hade något vettigt att säga. Sedan upptäckte jag att det ju finns flera bloggar som är klart läsvärda. Erik Nivas fotbollsblogg är ju t.ex. mycket bra och innehåller väldigt intressanta och djupa reportage. Att få denna blogg att nå den höga nivån blir nog svårt då vi föredrar att fokusera på själva tävlingen men en och annan kul anekdot och intressanta förmedlingar av våra matcher skall vi väl kunna bjuda på. Inom laget är det väl bara Nils Grandelius som tidigare har haft en egen blogg varför vi räknar med att han tar ett stort ansvar i skrivandet….

Nej för att vara lite seriös så ska det bli kul att spela Lag-EM och vi har ju gjort bra resultat i de senaste tävlingarna OS och World Cities varför känslan inom laget är bra. Vi börjar också få mer och mer rutin som lag vilket märktes i Al Ain där vi hela tiden spelade som en ihop hängande enhet och tog de rätta halvpoängen som krävdes för att ta oss vidare. Tyvärr tog det ju slut i Kvartsfinalen men vi kände att vi höjt oss ett snäpp som lag.

Ett bra tag har ju gått sedan dess och vi får se hur formen är. Ingen har väl spelat särskilt mycket inför men jag väljer att tolka det som att alla är utvilade och spelsugna….

Stötte på Svennis med på vägen hem från Guangzhou och fick lyckönskningar inför EM.  Bara att återgälda och önska honom lycka till med sitt boksläpp. Men att lyckas sälja mer ex än Sir Alex Fergussons nyutkomna självbiografi är väl ungefär lika svårt som att vinna Lag-EM…

Svennis Guangzhou

Sep 122012
 

För att summera mästerskapet så kan man säga att herrlaget gjorde en väldigt stark insats och placerade sig på en fin 16:e plats före en mängd klasslag som Bulgarien,Israel och Indien för att nämna några. Det är inte ofta man har spelare som Veselin Topalov, Ivan Cheparinov, Kiril Georgiev Paco Vallejo, Boris Gelfand och Emil Sutovsky efter sig i resultatlistan.

Tyvärr verkar många inte ha fattat någonting av resultatet och heller inte fattat att det är ett lagspel och att man endast kan nå en framskjuten placering om man spelar bra som lag. Jag brukar själv inte läsa på Schacksnacks forum speciellt ofta eller övriga bloggar heller för den delen men fick förklarat för mig att det var dags att gå in och läsa då det var mycket snack om det på planet hem bland grabbarna i laget. Huvudanledningen till att jag inte brukar gå in och läsa är för att det skrivs så mycket skit och diskussionerna har så mycket faktafel, rena lögner och spekulationer att det blir löjligt. Sedan är de diskussioner jag har sett nästan aldrig konstruktiva utan bara massa bortslösad tid för skribenterna. OK nog om det

Tillbaka till lagets prestation jag såg att flera skrev nått i stil med att Nils och Hans gjorde en bra turnering och övriga en dålig. En av dessa var webbmaster Lasse Thomasson och då har man inte fattat mycket om vad det går ut på. I ett lagspel så är ALLT underordnat lagets prestation färger rankingförändringar m.m är helt ointressant utan det som är viktigt är när vi tar våra poäng och hur många matcher vi vinner. Nils och Hans spelade bäst inget snack om det men frågar du dessa båda herrar så kommer de båda att säga något om varsin matchavgörande förlust mot Förenade arabemiraten respektive Kroatien. Inget konstigt med det utan vi gjorde som lag en mängd missar mot Arabemiraten och Nils fick order om att nobba Salems remianbud då jag stod dåligt. Den matchen gjorde nog samtliga inblandade utom då Hans misstag på olika sätt men det är bara att erkänna sina misstag och gå vidare. Vi vinner som lag och förlorar som lag. Webbmastern och alla andra borde fatta att man inte kommer på 16:e plats i OS med bara 2 st som spelar bra. Emanuel och Axel hade inte sina bästa turneringar men de höll ihop spelet bra och spelade för laget i de viktiga slutronderna vilket var helt ovärderligt för oss. Jag själv tycker inte om att man snackar om ranking hit och ranking dit för det spelar ju ingen roll i lagschack utan där är det lagets prestation som räknas! Men då det finns gott om schackspelare som tillber rankinglistan så kan ju webmaster notera att jag gick upp 7 poäng. Hm hur går det till med en låg rankingperformance. Ja man kanske ska tänka till lite och försöka förstå vad det handlar om istället för att se OS som en individuell tävling och redovisa spelarnas rankingperformance som något slags facit på deras insats.

Sedan såg jag också att något av mina blogginlägg vinklats av samme webbmaster som i bästa se och hör stil saxat vad han ville ha och klippt och klistrat för att underblåsa någon form av intern kritik och splitring inom laget. På samma sätt som en mängd av de där omröstningarna och skrivelserna är helt vinklade. Helt ärligt så fattar jag inte varför man skall hålla på så. Det är väl inget kul att skapa konflikter och att leta konspirationsteorier hela tiden. Om alla de som skriver och ältar saker på Schacksnacks forum istället la den tiden på att starta nya klubbar. Driva en juniorträning, letade sponsorer eller annat så skulle svenskt schack må mycket bättre. Och kom inte och säg att ni inte har tid för kan man skriva inlägg på inlägg som inte leder någonstans så kan man driva en juniorträning. För att återgå till det som skrevs så ska jag förklara precis för webbmaster och all andra vad som menas med att vi måste spela säkrare och mer som ett lag. I sista ronden mot Brasilien gjorde vi en perfekt match. Vi fick snabbt lovande ställningar på bord 4 och bord 1 vilket gjorde att Emanuel spelade stenhårt på remi och Hans också. Precis som de starkare lagen gör att får man vittring på ett bord så säkrar man på de andra och vinner matchen med 2,5-1,5. Precis som Slovenien gjorde mot oss. Där gjorde vi ett stort lagmisstag när vi kom på tidig förlust på Emanuels bord och sedan var vi helt chanslösa då bra lag inte släpper en sån fördel.

Det kändes dock som att vårt unga lag lärde sig och de sista matcherna var jättebra. Vi spelade helt rätt mot Mongoliet, Kanada och Brasilien. Vi hade liknande problem i förra Lag-EM med orutin och oförmågan att säkra. Efter den tävlingen var det en mängd personer som gratulerade mig till Lag-EM insatsen. Helt felaktigt då det inte finns något att gratulera till vi blev ju inte ens bästa nordiska lag. Det är en lagturnering och inget individuellt så det är dags för folk att börja förstå det nån gång. Eller ska vi gratulera Zlatan till hans fina mål i 1-2 förlusten mot Ukraina också… Han gjorde dessutom en riktigt bra turnering likaså Chippen vi kan ju gratulera dem alla till uttåget i gruppspelet…

Nu har jag tjatat nog om lagspelet och de som vill förstår det andra kan fortsätta yra om performance och individuella resultat eller annat oviktigt. Huvudsaken är att vi är väldigt nöjda med vår insats som givetvis kan förbättras på detaljnivå. (tänker aldrig hålla något försvarstal för att jag inte vann mot Arabemiraten och Nigeria utan det var helt enkelt uselt och inget annat och alla spelarna har liknande partier som gör att man tänker hade vi kommit högre om jag hade vunnit det o.s.v.)

Sen är det ett himla snack om bojkotter hit och dit och alla har sin egen version om vad som har hänt vem som bojkottar hit och dit. Som vanligt utan korrekta fakta och utan koll.

Mitt råd till de som går in och läser är att räkna med att det mesta är lögner felaktiga spekulationer och rykten. Det är aldrig någon som vågar ta telefonen och ringa upp den ansvarige eller de inblandade och fråga hur det egentligen ligger till. Nej istället så ska man ut på nätet och häva ur sig all värdens dynga. och sen kan webmastern gjuta lite ved på brasan så är vi igång. Seriöst ta er samman och lägg tiden på något som gynnar svenskt schack istället. Vill ni veta vad som har hänt så ring upp personerna visa lite mod och stå upp för era åsikter istället för att gömma er på nätet. Jag gömmer mig aldrig och står alltid upp för mina handlingar, åsikter och dåliga drag haha… Därimot så har jag aldrig skrivit ett endaste inlägg på schacksnack och jag kommer förhoppningsvis aldrig att göra det då jag aldrig någonsin tänker sitta i en diskussion på repeat och slösa bort min tid.

Så alla ni som är missnöjda med saker och ting inom svenskt schack kom med konstruktiva förslag istället på hur man ska förbättra saken. Eller ännu bättre gör någonting själva sitt inte bara hemma och tyck till. Och webbmaster lägg upp ämnen som kan ge något till svenskt schack t.ex hur ska vi få fler talanger att satsa på schack? Vad ska vi göra åt damschacket? Den sinande klubbverksamheten, hur ökar vi egenfinansieringen till schacket och andra ämnen som ger något. Jag är själv missnöjd och starkt kritisk till en mängd saker inom svenskt schack och gör därför en massa saker samt gick in och tog över elitkommitten trots att jag egentligen inte har tid så är man missnöjd så får man agera. Sedan om folk vill gå in och diskutera vilka som skall vara med i landslagen och så har alla rätt att ha en åsikt och finns det åsikter så finns det intresse. Men att Webbmastern skall utse förbundskaptenen är ju bara att glömma. Det här är den enda meningen som jag skriver som EK ordförande och det är att Anders Pettersson har fullt förtroende han lägger ner mycket tid och dessutom helt ideellt som alla vi andra i kommitten. Herrlaget har just gjort det bästa resultatet på mycket länge och då ska han avgå. Skojar ni eller….  Och att han inte har någon fingertoppskänsla eller koll vem var det som satte upp Nils Grandelius på förstabordet trots att Hans och Emanuel hade högre ranking och kom före i SM. Helt rätt att någon har noll koll och det är inte Anders…

Nu är jag tillbaka som privatperson och svenskt elitschack har stora problem med finansieringen och då menas elitjunior,elit herr, elit dam och elit veteran. Pengarna räcker inte samt nästan allt är oprofessionellt anpassat. Därför finns det en mängd saker folk som bryr sig och tycker att saker och ting är dåligt kan göra. Uttala sig på schacksnack är inte ett av dem utan hjälp till att fixa fram schackintresserade sponsorer, mecenater eller starta en turnering, bjud in en stormästare på besök starta en talangträning m.m Har ni några förslag och ideer så är ni välkommna att maila eller ringa mig eller andra medlemmar i Elitkommitten. Oavsett vem som skriver på schacksnack eller annat om det här inlägget så kommer jag inte att svara utan vill man mig något så får man visa lite mod och karaktär och ringa upp mig så får man ett svar eller en diskussion. Fegisar lyssnar jag inte på.

Det här blev ett långt inlägg och jag kan väl tillägga att jag inte uppmanar till någon bojkott av schacksnack eller annat utan jag gillar bara inte forumet och all negativitet och brist på konstruktivitet som finns där. Jag gillar heller inte webmasterns sätt att vinkla omröstningar och diskussioner. Nyhetsrapporteringen är kanonbra och någonting konstruktivt som skapar ett värde för svenskt schack och det ligger ett jättejobb bakom och det är mycket bättre investerade timmar än att sitta och elda på ämnen på forumet.

Jag vill också tacka Sandvik som sponsrade laget med kläder och ett kortare träningsläger inför tävlingen. Detta lägret hade vi stor nytta av vilket visade sig konkret inte minst i sista ronden då min motståndare ju gick in i en variant som vi hade analyserat där. Att jag sedan inte kom ihåg allt är en annan sak men det gav mig ändå en bra grund att stå på i det partiet.

Så folk där ute nu sätter vi fart på schacket i Sverige och då behöver alla bidra och dra saker och ting frammåt. Så kör hårt!

/Pontus

Sep 072012
 

Då jag ju vilar idag så kan det vara på sin plats att skriva ett par rader. Det har ju inte varit så många inlägg nu på slutet eftersom alla fokuserar på avslutningen, det är de sista 3 ronderna i OS som avgör om man kommer topp 20 eller 65:a. Vi har ju vunnit 2 matcher mot Nigeria och Mongoliet. Idag möter vi Kanada vilket ju får ses som en bra lottning. Man ska dock inte tro att vi är klara favoriter utan de har haft en klart bättre turnering än oss och kommer uppifrån. Därför ser jag det som en 50/50 match. Vi har ju precis fått ner våra kläder från klädsponsorn Sandvik så alla spelarna är prydligt dekorerade idag. paketet hade fastnat i tullen men efter några turer där fick Sandvik loss det så att nu har alla spelare gott om alternativ i garderoben. Det är ju också bra tajming då det känns som att vi är påväg uppåt och det är svårt att klara klädesreglerna om man använder samma Sandvik skjorta mer än max 2gånger… Kan vi vinna idag så lär vi få ett riktigt bra lag i sista ronden. Men med den här lottningen så kan man ju aldrig veta vad man möter. Danmark ligger ju 2 poäng före oss och om de förlorar mot Ungern så kanske det kan bli ett derby i sista ronden vem vet. Förhoppningsvis så kan vi vinna de 2 sista och ta oss in på topp 20. Följ livesändningen och håll tummarna.

Annars kan jag rekomendera Livesändningen från Svenska Cupen som börjar idag kl 18.30. 25 lag kommer till start och det skall bli spännande och se vilka som vinner. Handikappsystemet gör ju att det kan bli vilket lag som helst och jag har faktiskt ingen aning vilka som tar hem det. Dock är det lite synd att inte fler lägre rankade spelare från 1100 till 1900 väljer att vara med. Jag hade trott att det skulle finnas många spelare i detta intervall så ni som har den rankingen maila mig gärna och skriv vad det är som saknas för att turneringen skall vara värd ett besök. ni kan maila på nr10asprilla@hotmail.com . Annars var det som vanligt några sista minuten händelser vi fick byta huvuddomare då Tapio Tikkanen blev akut sjuk men lyckligtvis kunde vi få in en kompetent ersättare med kort varsel i Stephan Lindberg.  Hursomhelst håll koll på livesändning och resultat både från OS och svenska cupen.

Sep 042012
 

Jo det mesta går åt skogen just nu. Vi stod återigen för en riktigt dålig insats och förlorade rejält mot Slovenien.

De är ett riktigt bra lag som spelar riktigt bra tillsammans då de hela tiden spelar för varandra och alltid spelar taktiskt smart. Vi har en hel del att lära där. Idag kom Axel kanske minimalt bättre men det kändes som om att motståndaren hade komp hela tiden för bonden tills det att Axel satte pjäs. Emanuel kom tidigt helt snett och förlorade som en sten trots frenetiskt kämpande. Min kille spelade taktiskt brilliant och undvek alla komplikationer och valde att gå ner i en helt flack ställning som slutar remi vid normalt spel. Jag såg mig ju tvingad att hitta på något eftersom Beliavsky spelade säkert på bord 1 och Nisse därför inte skulle kunna vinna. Och jag tyckte att Axel stod obekvämt och Emanuel var ju helt körd. Därför hittade jag g5 och h5 men det var ju väldigt dåliga drag så det blev som det ofta blir när man inte har ställningen för att spela på vinst att man istället skapar möjligheter för motståndaren. Det blev ju också precis så och jag gjorde ytterligare misstag och kämpade sen till mig en remi genom att spela exakt hela tornslutspelet efter tidsnöden för att sedan missa remin precis före slutet. Istället för 50.-Tb1?? skulle jag ha spelat 50.-Tb3 och sedan 51.Txa4 e4 52.Tb4 Tc3+ 53.Kd5 Td3 54.Td4 Ke3! 55.Txd3 exd3 med remi

Lite surt men det spelar ju ingen roll utan faktum är att vi blev helt utspelade som lag. Vi behöver öka vår säkerhet och inte komma så dåligt tidigt på något bräde för de bättre lagen utnyttjar det direkt. Imorn väntar Nigeria suck…..

Ett annat fiasko är antalet anmälda lag till Svenska Cupen. Jag hade förväntat mig mer än 25 anmälda lag då turneringen borde vara attraktiv för folk att spela med handikappsystemet som gör att alla har chansen och sedan har vi satsat hårt med en rejäl prispott på över 50 000kr. Dessutm har vi massa extrasaker som skrällpriser och utlottning av gratis hotelboende, gratis startavgift. Lägg dessutom till ett profesionellt arrangemang med stil och klass samt landshövdingen som inviger och ändå kommer folk inte. Jag är faktiskt mer besviken över det än dagens match. för mig är det helt oförklarligt och ni får gärna maila mig på nr10asprilla@hotmail.com och förklara varför ni inte är med i svenska cupen eller vad som är fel med turneringsformen. Och är ni sugna i sista stund så anmäl er och har klubben redan anmält ett lag så får ju varje klubb ha hur många lag som helst. I dagsläget är det bara Rockaden som har utnyttjat detta och kommer med 2 lag.  http://lass.no-ip.com/svenskacupen/nyheter.html

Det tredje fiaskot är min hemresa men den vill jag inte ens prata om utan nöjer mig med att konstatera att imorgon är det en ny dag…..

och uppenbarligen finns det andra som har det klart värre i Spanien…..  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/spanien/article15382487.ab

/Pontus

Sep 032012
 

Sitter nu på hotellrummet och följer livesändningen samtidigt som jag rensar mailkorgarna.

Det ser väl ganska så bra ut då Nils står minimalt bättre mot en motståndare som bara vill ha remi vilket syns lång väg.

Hans har ju en kampställning med bättre tid men där finns ett orosmoment i och med att jag vet att han inte är så bra i magen. Och det är verkligen inte kul att spela schack när man är kass i magen. Som tur var är har han tidsförsprång men det kan ju behövas för att hinna på dass. Herrtoaletterna är också ingenting man besöker frivilligt utan de är faktiskt riktigt, riktigt äckliga. Axel har skött spelet bra och har fördel men det enda som oroar är hans tid. Jag hoppas att vi kan få in en etta på hans bord för då har vi klar kontroll över matchen.

Annars kan man väl inte säga annat än att resultatet hittills har varit ett fiasko. Förlusten mot Förenade Arab Emiraten var ett råfiasko och inget annat. Allt gick fel i den matchen Axel hamnade tidigt i brygga och hans motståndare bara körde ner honom och själv spelade jag uruselt. Nils fick in en bra prepp och hade klar fördel men spelade sedan fel och gick sedan över gränserna och förlorade. Hans spelade ju ut sin motståndare fullständigt men det hjälpte ju föga. Det var ingen rolig känsla när man skulle sitta och försöka trolla i ett jätteremislutspel för att vid megaflyt kunna rädda 2-2 mot Förenade Arab Emiraten…. Matchen efter mot Andorra var inte mycket att säga om utan vi var ju bättre och vann med 3,5 -0,5 men de bjöd på hårt motstånd. Det finns nästan inga dåliga lag längre utan oavsett ranking så spelar de flesta ganska så bra numera. Jag skulle tro att det beror mycket på internetsajter som ICC, Playchess m.m. Schackspelare världen över har nu möjlighet att kunna öva och göra alla feldrag och misstag på nätet nu och sedan lära sig av dessa tills de spelar riktiga partier. Det gör att alla kan mer teori och ofta repeterar de första 15-20 dragen som de har spelat i något mer eller mindre seriöst parti på internet. Oavsett vilket så är Andorra och Förenade Arab Emiraten lag som vi bara skall slå och ingen ursäkt i världen duger utan det var ett fiasko. Som tur var är turneringen lång och vi kommer tillbaka. Antagligen redan idag med en seger!

Aug 312012
 

Ja då internet nu har brakat ihop av alla användare (ett vanligt fenomen på schacktävlingar) så har jag lånat Stellans trådlösa modem och tagit mig in på nätet. Då jag fortfarande är uppe  och fixar med med några saker bland annat svenska cupen så har jag noterat att det är en mängd klubbar som saknas i anmälningslistan. (26 lag anmälda just nu)

Då turneringen är min ide vill jag ju givetvis att den första upplagan skall bli bra men har fått lägga över allt ansvar för själva utförandet den 7-9 september på en rutinerad organisation med Peter Halvarsson och farsan i spetsen. Det kommer säkerligen att gå galant. Turneringen kommer ju att bli något extra med 4-manna lag och ett nyutvecklat handikap system som baseras på snittranking. Det skall verkligen bli spännande att se vilket lag som vinner för när vi har simulerat lite matcher med hjälp av gamla resultat från öppna turneringar och lagmatcher  så har det gått hursomhelst. Därför kan jag i ärlighetens namn säga att jag inte har den blekaste aning om vilka som kommer att vinna.

Så varför ska man ta sig till Linköping 7-9 september jo möjligheten att bli svensk cupmästare och ta hem en del av vår stora prispott på över 50 000kr med 20 000kr i första pris och utöver priserna så kommer det att finnas skrällpriser, restaurangerbjudanden, utlottning av gratis hotellboende och pris till bäste poängplockare per bord. Hotellen som vi har ett samarbete med Scandic Frimurarhotellet och Scandic City ligger också väldigt central och bra i Linköping. Det är därför nära både till spellokalen och till de bästa restaurangerna och uteserveringarna ifall det kan locka. En sak som jag har märkt när man pratar med folk från olika klubbar är att det är många som verkar ha svårt att kontakta sina klubbkamrater för att göra ett lag. man behöver inte vänta till höstens första klubbkväll utan ifall man har lust att vara med så är det bara att ringa upp 3 polare i klubben och göra ett lag. Det behöver heller inte vara klubben som står för startavgiften m.m utan spelarna själva kan ta det som en vanlig weekend turnering och betala själva. Totalkostnaden bli inte dyrare än t.ex. Västerås open men det tankesättet har vi inte riktigt lyckats få ut till schacksverige.  Jag hoppas att flera läser det här blir intresserade och tar tag i lagbygget  för än är det inte försent att anmäla sig!

Läs mer på http://lass.no-ip.com/svenskacupen/nyheter.html och se vilka som är anmälda

Tänk också på att ni får ta med medlemmar i klubben så om det är någon medlem som spelar allsvenskan för en annan klubb så får denne vara med i svenska cupen. Likadant ifall ni är 3 spelare så kan en spelare från en annan klubb lösa ett medlemskap i er klubb och sedan spela med i svenska cupen. Så inget att vänta på utan boka en sistaminuten till Linköping och Svenska Cupen. Nu är det dags att sova lite då vi har en viktig match imorgon mot Förenade Arabemiraten där vi måste vinna för att komma tillbaka till toppborden.

/Pontus

Aug 292012
 

Det här är ju en viktig debut då det är första gången någonsin som jag skriver ett blogginlägg. Har i grunden ett starkt motstånd mot bloggar och inte för att de är ointressanta utan det finns flera bra schackbloggare men mest eftersom det är mycket kommersiellt trams i alldeles för många. Är måttligt imponerad av det intellektuella och sammhällsnyttiga i bloggar drivna av blondinbella och kompani. Det allra värsta tycker jag är att många tonårstjejer och även äldre influeras så starkt av dessa bloggare och eftersom jag ju undervisar på högstadiet så kan jag ju se det på nära håll och det är bara tragiskt. Därav mitt grundmotstånd mot bloggar. Men man måste ju precis som annars göra upp med sina fördomar så nu kör vi!

Precis som Hans skrev om kaos så har det varit kaos och första ronden var kaosartad med förseningar och dåligt planerade insläpp. Trots att första ronden startade nästan en halvtimme sent var det några nolltolerans förluster. Likaså när vi skulle få våra hotellrum var det kaos. Stellan var inte ens med i registreringen och de svenska spelarna spelarna kom från olika håll och till olika flyglatser m.m. Dock lärde sig turkarna snabbt att den svenska delegationen är inga man kör med hursomhelst!  Min resa var en fullständig katastrof men ska bespara er alla detaljer för det var för sjukt för att vara sant utan går direkt till slutsatsen aldrig mer Turkish Airlines. Nåväl nu är vi på plats och rond 1 blev en stabil 4-0 seger för herrlaget och samma för damlaget. Jag stod givetvis på klar vinst hela partiet om er dator säger något annat så är det för att den inte förstår schack….. Nja kanske inte riktigt utan spelade riktigt illa men fick in en fin kontring som vände partiet och gav oss en bra start med 4-0. Dessutom gjorde jag Stellans jobb enkelt då han redan bestämt sig för att jag skulle vila efter drag 23 i mitt parti haha. Själv var jag mest nöjd av att jag fick spela klart och att inga turkiska vakter  kom och hämta mig under partiet…. Det finns ju en regel som heter något i stil med att dra schacket i vanära och mitt spel var farligt nära den.

Idag har vi Serbien och det kommer att bli en jämn och spännande match. Jag tror dock hårt på mitt lag och tror att vi vinner. Vi spelar ju också i Sandvik skjortor samt använder Sandvik pennor och enligt material sponsorn så kan man inte förlora med dessa pennor, lite oklart om det var ett hot och att man blir kölhalad vid förlust eller om pennorna för med sig tur och skicklighet men vände ju mitt parti igår trots en mindre bra ställning och vi vann ju alla så änsålänge stämmer det. Så gå in och fokusera på livesändningen där grabbarna ska spöa Serbien och damerna Kina på bord 1. Allt annat än 2ggr 4-0 är ju ett misslyckande…..