Aug 162018
 

Tre veckor kvar till start av Svenska Cupen 2018, en populär tävling, som vi hoppas ska bli ännu roligare. Att vi spelar bara snabbschack ger deltagarna chansen att få snabbschacksranking. Men snittrankingen i lagen som ligger till grund för poänghandikapp i alla matcher räknas även den på snabbschacksranking. Så ta chansen och toppa med underrankade juniorer, eller varför inte vuxna också för den delen.

Vi ser fram emot en helg med Sveriges klubblag när lagschacket är som bäst, med lite handikapp, lagom långa partier och lite ledigt på kvällarna. För mer info om hur man anmäler sig och alla detaljer kring tävlingen: http://svenskacupen.schack.se

Aug 102018
 
Anna Rudolf.

Anna Rudolf.

Nu är det klart. Pia Cramling’s invitational tournament, 1–2 september, kommer att sändas på webb-TV.

Studiovärd blir TV-profilen på Chess 24, WIM Anna Rudolf, Ungern.
Anna Rudolf har den populära Miss Strategy-serien på Chess 24, och hon har också kommenterat stora turneringar. Bland annat ledde hon TV-sändningarna av den inofficiella VM-matchen i Chess 960 mellan Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura tidigare i år.
Då med stormästaren Yasser Seirawan vid sin sida.
Den här gången kommer hon att ha flera olika gäster under Pia Cramling-turneringen.
– Vi håller just nu på att sammanställa gästlistan, säger medieansvarige Ingemar Falk.
Tävlingsledaren för Pia Cramling’s invitational tournament, Håkan Jalling, är väldigt glad över att ha säkrat Anna Rudolf till TV-studion.
– Det känns riktigt roligt att få med en av schackvärldens största kvinnliga TV-profiler till Pia Cramling-turneringen. Jag har imponerats av hennes TV-framträdanden så detta ska bli spännande, säger Håkan Jalling.
TV-sändningarna kommer att ske på engelska.
Apr 232018
 

Pia Cramling Foto: Lars OA Hedlund

Pia Cramling Foto: Lars OA Hedlund

Schackakademien som är partner till Stockholm Chess Challenge anordnar ett eget event i samband med turneringen. Den 2 maj klockan 12.30 startar ”Näringslivet för integration” mitt i vänthallen på Centralstationen med att Pia Cramling bjuder in till simultan.
Klockan 14.30 intervjuas Erik Blomqvist och Milton Pantzar som är två av spelarna i Stockholm Chess Challenge. Klockan 15.00 startar huvudeventet med parschack mellan näringslivshöjdare och elever från Kvarnbyskolan i Rinkeby.
Eventansvarige Tony Apéria har lyckats samla näringslivskändisar som Jan Ståhlberg, Sören Mellstig och Sasja Beslik.
Huvudsponsor för eventet är Nordea som ser möjligheter att använda schacket som ett sätt att bygga en hållbar framtid. Medsponsor är DataRspons.
Vill du ha en plats i Pia Cramlings simultan? Kontakta Tony Apéria tony.aperia@sbs.su.se Ett begränsat antal platser finns.

Feb 262018
 
Foto: Lars OA Hedlund och Youtube.

Foto: Lars OA Hedlund och Youtube.

Titelturneringen för unga spelare, Stockholm Chess Challenge (30 april–5 maj), har redan lockat fem stormästare från lika många länder.

De är Nikita Maiorov, Vitryssland, Erik Blomqvist, Sverige, Toms Kantans, Lettland, Ori Kobo, Israel och Burak Firat, Turkiet.

– Med en sån här stark uppsättning finns alla chanser för unga titeljägare att ta sikte på en norm, säger Ted Gemzell, ordförande i Stockholms Schacksällskap som arrangerar turneringen tillsammans med Stockholms Schackförbund.

Svenska schackakademien har varit initativtagare till turneringen och samarbetar för tredje året i rad med huvudsponsorn DataRespons.

Stockholm Chess Challenge är öppen för spelare födda 1993 eller senare och med en rating över 2200 per 1 april. Det finns också möjlighet att ansöka om dispens om inte ratingen är tillräckligt hög, men ändå ligger nära 2200.

– Nu hoppas vi på att fler unga svenska spelare på titeljakt anmäler sig, säger Ted Gemzell.

Hittills har en ung svensk spelare anmält sig förutom inbjudne stormästaren Erik Blomqvist, och det är Sällskapets egen spelare, Jung Min Seo som vann junior-SM i Stockholm i somras.

Mer info och anmälan

Feb 212018
 

sports_heart_inbjudan_2018I samarbete med Sportdraget och Sveriges Schackförbund släpps nu inbjudan till årets upplaga av Sports Heart Schack Camp, den 5-10 augusti på Värmdö i Stockholms skärgård! Sveriges varmaste idrottsläger besöks årligen av hundratals deltagare i 12 olika sporter. Schacklägret leds av stormästaren Pontus Carlsson som tillsammans med några av landets bästa instruktörer, schackprofiler och andra idrotts profiler som Henok Goitom, Malin Ewerlöf, Kevin Walker och William Nylander kommer att se till att se till att det blir en lärorik och oförglömlig vecka!

Dessutom kommer det att finnas möjlighet att pröva på de andra idrotterna! och ett aktivitetscenter laddat med allt ifrån speed shooting och Bumper Balls till vattenaktiviteter och hinderbana där barnen kommer att utmanas av en livs levande gladiator!

För mer information se hemsidan sportsheart.se  eller kontakta Joel Sjöstrandtel: 076-8077905. Schacklägret har begränsat antal platser och principen först till kvarn gäller. Anmälan sker HÄR.   

Dec 162017
 
GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Nils Grandelius.
Foto: Lars OA Hedlund.

Nils Grandelius är rankad femma i årets Rilton Cup som redan skapat mediaintresse i Sverige. Några timmar före första ronden den 27 december har TV 4 planerat att bjuda in Nils Grandelius till TV-soffan där han ska prata om turneringen samt visa några schacktrix för TV-publiken.
– Jättekul att Rilton Cup skapar stort intresse hos både allmänheten och i schackvärlden, säger Riltonkommittén ordförande Ingemar Falk som samtidigt berättar att Stockholms Schackförbund bjuder in till blixtturneringar den 30 december och 3 januari på Scandic Continental.
– Vi har fått förfrågningar både bland svenska och utländska spelare att skapa fler event kring Rilton Cup. Så jag är jätteglad att kunna berätta att vi skapar två blixtturneringar på Scandic Continental under Rilton Cup, där alla är välkomna. Anmälningsavgiften för blixtturneringarna blir blygsamma 50 kronor, och mer info kommer snart på www.rilton.se och www.stockholmsschack.se.
Nils Grandelius är den femte högst rankade spelaren i årets Rilton Cup. En rejäl utmaning för Sveriges bäste schackspelare just nu. Kan Grandelius bli den förste svenske spelaren att komma högst upp på prispallen sedan Ralf Åkesson vann 2003/2004?

Dec 142017
 
Foto: Scandic Hotels

Foto: Scandic Hotels

Intresset är rekordstort för årets Rilton Cup när turmneringen för första gången spelas på Scandic Continental mitt i Stockholm under tiden 27 december–5 januari. På lördag (16 december) är sista chansen att säkra en plats i turneringen.

Hittills har 340 spelare anmält sig via hemsidan www.rilton.se Då ska man komma ihåg att Rilton Cup i fjol satte nytt deltagarrekord i turneringens snart femtioåriga historia. Då ställde 314 spelare upp.
–Vi väntar med rekordfirande – vi får se hur många som till slut dyker upp. Under tiden jobbar vi inom organisationen oförtrutet vidare för att skapa en proffsig och trivsam turnering. Men vi vill verkligen be spelare, som anmält sig men som inte betalat än, att verkligen göra sin inbetalning senast den 16 december för att vara helt säker på en plats i turneringen, säger Riltonkommitténs ordförande Ingemar Falk.
Deadline för att betala in startavgiften och säkra en plats i turneringen är alltså nu på lördag den 16 december. Efteranmälan kan göras i spellokalen före klockan 11 den 27 december, men då bara i mån av plats.
För Rilton 1800 som startar efter nyår kan efteranmälan göras i spellokalen före klockan 11 den 1 januari, också då bara i mån av plats.

Nov 272017
 
Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data Respons. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter. Foto: Lars OA Hedlund

Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data Respons. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter.
Foto: Lars OA Hedlund

Titelturneringen Stockholm Chess Challenge med Data Respons som huvudsponsor är tillbaka 30 april–5 maj 2018. Nu på en annan spelplats i centrala Stockholm, och med samma ambitioner som tidigare – att skapa en stark internationell titelturnering för unga schackspelare. Redan nu är första stormästaren klar: Erik Blomqvist.

Efter två år i Kista flyttar titelturneringen för unga spelare till Schacksalongerna på Södermalm i Stockholm. Speldatum blir 30 april–5 maj 2018, och den totala prispotten är 30 000 kronor, varav 10 000 kronor till segraren. Mer info finns på www.stockholmchess.se.
– Vi är övertygade om att vi kan skapa en stark turnering med bra atmosfär i centrala Stockholm, och så hoppas vi på en större publiktillströmning än tidigare år tack vare det bättre läget, säger Ted Gemzell, ordförande för Stockholms Schacksällskap som arrangerar Stockholm Chess Challenge tillsammans med Stockholms Schackförbund.
– Vi på Stockholms Schackförbund är såklart glada att få en stark internationell turnering i Salongerna som lämpar sig utmärkt för såna här event, säger Dan Haglund, ordförande i Stockholms Schackförbunds tävlingsutskott.
Schackakademien som är initiativtagare till turneringen tillsammans med huvudsponsorn Data Respons ser också fram emot 2018 års upplaga av Stockholm Chess Challenge.
– Från Schackakademiens sida är vi oerhört glada att vi nu genomför tävlingen i Stockholm. Det innebär att vi dels får möjlighet att marknadsföra tävlingen bättre, dels att vi kan locka mer besökare, säger Tony Apéria, sponsoransvarig för Schackakademien.
Liksom tidigare år planeras en TV-sändning med livepublik.
Nytt för i år är att deltagarna utom WGM och GM betalar en anmälningsavgift – 500 kronor för de som registrerar sig före 15 april. Turneringen är öppen för spelare födda 1993 och senare med ett ratingtal över 2200. De som uppfyller kraven och vill spela kan numera anmäla sig direkt på Chess-Results. Tidigare har man fått vänta på en officiell inbjudan från tävlingsledningen.
– Vi vill på alla sätt underlätta för spelare att registrera sig direkt för turneringen. Tidigare har det varit en ren inbjudningstävling, men nu bjuder vi in alla spelare födda 1993 och senare med Elorating över 2200. Tävlingsledningen kommer också att besluta om att eventuellt ge dispens till spelare under 2200 i ELO-rating, säger Stockholm Schacksällskaps ordförande Ted Gemzell.
För att garantera Internationella mästare att kämpa om stormästarnormer bjuds det in stormästare som är äldre än 25 år.

Sep 232017
 
Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

Arrangörerna av Rilton Cup lyfter i en artikel upp turneringens stora talanger som kommer till spel, däribland världens yngste stormästare Awonder Liang – och Sveriges nye juniorstjärna Jung Min Seo.
Läs hela artikeln på www.rilton.se där bland annat indiske stjärnan Nihal Sarin berättar om hur det är att komma till Sverige, att gå i skolan – och om sin favoritchoklad i Sverige!

Sep 132017
 
Martin Lokander Foto: Lars OA Hedlund

Martin Lokander Foto: Lars OA Hedlund

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Arrangören av Rilton Cup, Stockholms Schackförbund, satsar på två kommenteringsrum under Rilton Cup.
Ett rum med TV-sändning på engelska och ett rum med svensk kommentering.
- TV-satsningen har varit väldigt lyckad för Rilton Cup. Samtidigt har jag också märkt av att kontakten med publiken på plats gått lite förlorad. TV-publiken hör inte publikens frågor i sändningen, och många har säkert inte vågat ställa frågor för att inte störa sändningen, säger Ingemar Falk, Riltonkommitténs ordförande.
Nu vill arrangörerna ändra på det. TV-studion blir i första hand för TV-tittare över hela världen på nätet, och i kommenteringsrummet hoppas man på ett engagerat möte mellan kommentatorn och publiken.
- Jag inspirerades av VIP-rummet som jag besökte under London Chess Classic där man även hade schackbräden uppställda så att man till och med kunde spela lite medan kommentatorerna (Nunn och Speelman) höll hov, säger Ingemar Falk.
Den som kommer att hålla hov i kommenteringsrummet blir IM Jonathan Westerberg, och Ingemar Falk hoppas att svenska stormästare vill hoppa in och delta i analyserna.
Även TV-studion kommer att ta in begränsat med åskådare. TV-sändningarna leds av Martin Lokander med ett brett galleri av bisittare.
En som redan har blivit klar är Inna Agrest.
- Det är jättekul att Inna ansluter, en grym taktiker som säkert kommer att tillföra sändningen mycket. Jag ser redan fram emot att se och lyssna på Martin Lokander och Inna Agrest när de bollar analyser mellan sig, säger Ingemar Falk.
Fler kommentatorer är på gång till TV-sändningarna.

Turneringshemsidan

Sep 102017
 
De högst rankade svenska spelarna. Öppen klass: Nils Grandelius, Veteran 50+ Luis Couso och Veteran 65+ Magnus Wahlbom. Foto: Fiona Steil-Antoni och Lars OA Hedlund

De högst rankade svenska spelarna. Öppen klass: Nils Grandelius, Veteran 50+ Luis Couso och Veteran 65+ Magnus Wahlbom. Foto: Fiona Steil-Antoni och Lars OA Hedlund

Endast 30 garanterade platser finns kvar i Wasa SK:s jubileumsturnering Hasselbacken Jubilee Tournament som också är SM i snabbschack.
Wasa SK:s turneringsorganisation är både glad och stolt över det stora intresset för SM-tävlingarna på Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Men nu fylls spellokalerna på snabbt och det finns bara drygt 30 garanterade platser kvar. Först till kvarn…
Här finns inbjudan, och här kan du anmäla dig till Öppen klass, Veteran 50+ och Veteran 65+.
Turneringsorganisationen påminner också om att det är obligatorisk personlig avprickning på Hasselbacken lördagen den 16 september mellan kl 9.30–10.30. Invigningen börjar 10.30 och första ronden spelas klockan 11.00.

Aug 162017
 

Turneringen ersätter Scandic Ariadne Masters som Stockholms GP-deltävling. Tävlingshelgen blir som tidigare planerat, 3–5 november, och arrangörer är Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund.

Redan nu kan du anmäla dig till turneringen på www.hasselbackenchessopen.se Där finns också inbjudan och mer information om turneringen.

Hasselbacken Chess Open som spelades i maj 2016 blev en av världens stora schackhändelser det året. Med 34 stormästare, varav 17 spelare med ratingtal över 2600 blev det den starkaste öppna turneringen som avgjorts i Sverige – och världens schackpress följde dramat på det anrika hotellet i Stockholm.

313_Spegelsalen

Ryske stormästaren Dmitrij Andreijkin (2736) vann knappt före indiern Adhiban (2663).

Nu den 3–5 november återvänder Hasselbacken Chess Open i en lite förändrad form. Från veckoturnering till weekendturnering, och som en del i Svenskt Grand Prix.

Jan Wikander

Jan Wikander

Turneringen ersätter alltså Scandic Ariadne Masters, men Scandic Ariadne blir fortsatt spelarhotell. Spelare kan också boka rum på Scandic Hasselbacken.

I Spegelsalen kommer det att dukas upp för uppemot 300 spelare. De 280 först anmälda garanteras en plats. Fjolårets GP-turnering samlade 226 deltagare.

Stockholms Schackförbunds ordförande Jan Wikander ser fram emot en fin GP-tävling på Hasselbacken.

– Stockholms Schackförbund och Stockholms Schacksällskap hade ett utmärkt samarbete med 150-årsturneringen våren 2016 på Hasselbacken.

– Vi tror att spelplatsen kommer att samla ett stort antal deltagare även denna gång. Ett just ingånget femårsavtal med Scandic Hasselbacken kommer att säkra GP-tävlingen i Stockholm under många år! Nu kör vi!

Ted Gemzell, ordförande i Stockholms Schacksällskap, ser också fram emot turneringen:

Ted Gemzell

Ted Gemzell

– Stockholms Schacksällskap är otroligt glada och stolta att kunna följa upp succén – Hasselbacken Chess Open (Sällskapet 150 år) – som en GP-tävling.

– Detta innebär att vi än en gång genomför ett schackevent av fin klass i en fantastisk miljö på Djurgården i Stockholm. Vi hälsar alla schackvänner varmt välkomna!

Hasselbacken Chess Open 3–5 november 2017

Info och inbjudan på www.hasselbackenchessopen.se

Maj 092017
 

Foto: Scandic Hotels

Foto: Scandic Hotels

Nu är det klart att Rilton Cup byter arena. Den nya spellokalen blir Scandic Continental mittemot Stockholms centralstation. Det skriver www.stockholmsschack.se
– Möjligheterna finns verkligen att göra en storartad turnering, säger Jan Wikander, ordförande i Stockholms Schackförbund som arrangerar Rilton Cup för 47:e gången den 27 december 2017 till den 5 januari 2018.

Nya Scandic Continental invigdes för bara drygt ett år sedan och erbjuder toppmoderna spellokaler. Totalt förfogar Rilton Cup över 15 rum med en yta på 955 kvadratmeter.
– Vi vill att Rilton Cup ska växa. Förra gången blev det deltagarrekord, och vi har sett att intresset från Sverige och framför allt utomlands ökar för varje år. På Scandic Continental får vi stora möjligheter att växa, säger Jonas Sandbom, kanslichef på Stockholms Schackförbund och även tävlingsledare för Rilton Cup.
Just närheten till Stockholms centralstation var en starkt bidragande orsak, menar Ingemar Falk, Riltonkommitténs ordförande:
– Jag har som ambition att schack ska komma in i de finare lokalerna, och nu avgörs Rilton Cup verkligen i hjärtat av Stockholm. Rent teoretiskt kan en spelare från Indien flyga i T-shirt till Arlanda, åka Arlanda Express till centralstation och ta rulltrapporna upp till Scandic Continental och spela första ronden i samma T-shirt, och det mitt i vintern!
Alla i Stockholms schackförbund och Riltonkommittén vill framhålla och tacka det förra spelhotellet Clarion för det goda samarbetet. Men nu blir alltså Scandic Continental den nya spelplatsen. Stockholms Schackförbund har skrivit ett fyraårsavtal med hotellet.
Lena Almén, sales manager på Scandic Hotels, upptäckte Rilton Cup framför TVn i vintras. Hon såg Anna Cramling och Erik Blomqvist i TV 4-soffan, och tänkte: ”Den turneringen skulle vi vilja ha”. Lena Almén kontaktade Stockholms schackförbund i januari, och sedan startade förhandlingarna.
– Vi på Scandic Hotels är så glada och stolta att Rilton-organisationen valt att ha sin turnering hos oss. Tillsammans med alla vill vi verkligen göra allt för att skapa ett så bra event som möjligt, säger Lena Almén.
Inbjudan för Rilton Cup 2017/2018 kommer att publiceras på www.rilton.se inom kort. Redan nu kan du anmäla ditt intresse på info@rilton.se.

Nov 242016
 
Topptrion i 2016 års tävling: Tvåan GM Daniil Lintchevski, Ryssland, ettan GM Vladimir Onischuk, Ukraina och trean Erik Blomqvist, Sverige. Foto: Lars OA Hedlund

Topptrion i 2016 års tävling: Tvåan GM Daniil Lintchevski, Ryssland, ettan GM Vladimir Onischuk, Ukraina och trean Erik Blomqvist, Sverige. Foto: Lars OA Hedlund

Stockholm Chess Challenge är tillbaka med den andra turneringen 6–11 mars 2017. Arrangörerna Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund med Schackakademien som partner har samma ambition som premiärupplagan: Att Sveriges unga spelare ska möta unga och starka internationella spelare i syfte att stimulera dem att få IM- och GM- nomineringar.
Data Respons är huvudsponsor även 2017, och Sylog är fortsatt medsponsor. Till denna andra upplaga ansluter sig ännu en medsponsor: Memory Hotel i Kista. Det är där turneringen kommer att avgöras med 30 000 kronor i prispotten.
–  Att återigen ge svenska schacktalanger den här chansen känns fantastiskt, och jag vill passa på att tacka Datarespons och Sylog vars insatser blivit helt avgörande för att förverkliga den här drömmen, säger idéskaparen och initiativtagaren Tony Apéria från Schackakademien.
– Dessutom ser vi mycket fram emot att arrangera turneringen hos nya medsponsorn Memory Hotel i Kista. Memory Hotel erbjuder spelarna bästa tänkbara spelmiljö.
Stormästaren Vladimir Onischuk, Ukraina (2614) segrade i premiärturneringen i våras, och svenska hoppet Erik Blomqvist kom trea.
Här kan du läsa mer om Stockholm Chess Challenge (English version)

Sep 232016
 


WASA SK LOGOWasa SK firar 100 år under 2017. Ett jubileumsår som kröns med schackturneringen Hasselbacken Jubilee Tournament den 16–17 september.

Tävlingsansvarig blir Peter Hlawatsch som gör comeback i svenskt schack.

– Jag har fått mycket bra intryck av Wasas verksamhet och den goda stämningen i klubben. Jag uppskattar deras storsatsning på ungdomar, och att klubben har ordning på finanserna. Jag kände att jag kanske kunde bidra med något, till exempel turneringsverksamhet. Därför bestämde jag mig för att byta klubb efter 48 år i Täby SK, och gå till Wasa SK, säger Peter Hlawatsch.

Stockholmsklubben Wasa ser fram emot ett händelserikt jubileumsår där turneringen på Scandic Hasselbacken på Djurgården i Stockholm blir en av höjdpunkterna.

– Wasa Schackklubb fyller 100 år 2017. Självklart måste det firas. Det är därför en stor glädje för klubben att kunna bjuda in till spel på Hasselbacken. Turneringarna blir en del av vårt jubileumsfirande. För att göra detta möjligt har ett stort antal välvilliga krafter bidragit. Stort tack till idégivare, sponsorer, arrangörer och alla andra som hjälper till att skapa en stimulerande och rolig schackhelg! Vi ses på Hasselbacken, säger Tom Wedberg.

Peter Collett som är en av Wasas stora profiler sitter med i tävlingskommittén. Han säger:

– Det är med stor glädje vi presenterar en jubileumsturnering som kommer att spelas över två dagar. Det blir en snabbschacksturnering ena dagen och en blixtturnering den andra dagen. Turneringarna kommer att ELO-registreras och ger därmed många en fin möjlighet att skaffa ett ELO-tal i dessa två discipliner.

I våras arrangerades ”Hasselbacken Chess Open.” Nu står alltså Scandic Hasselbacken åter värd för en stor schackhändelse i och med Wasas jubileumsturnering ”Hasselbacken Jubilee Tournament.”

– Vi på Hasselbacken upplevde den tidigare turneringen som ett väldigt trevligt och välorganiserat event. Vi ser väldigt mycket fram emot att välkomna schacket tillbaka! säger Johanna Olsson, Sales and Event Coordinator på Scandic Hasselbacken.

Mer information på Wasas hemsida: http://www.wasa.schack.se/ som också berättar att klubben värvat två stormästare, Pia Cramling och Juan Bellon.   Pressmeddelande

peter-hlawatsch-joh#25DFF1E

Peter Hlawatsch (till vänster) är tillbaka i svenskt schack. Han står bakom Wasas jubileumsturnering på Hasselbacken i Stockholm. Här står han med Johanna Olsson, Sales and Event Coordinator på Scandic Hasselbacken, och Ingemar Falk, medieansvarig. Foto: Karin Engdahl

Peter-Collett-foto-lars-oa-hedlund

Peter Collett Foto: Lars OA Hedlund

tom-wedberg-foto-lars-oa-hedlund

Tom Wedberg Foto: Lars OA Hedlund

Sep 202016
 

cafeStockholm får äntligen ett schackcafé. Inom kort öppnar en ny mötesplats där man helt gratis kan spela schack på söndagar (kl 14-23) – mitt i Stockholm city. Stockholm Chess Café startar sina söndagar den 2 oktober. Vid stort intresse utökas verksamheten till flera veckodagar. Det kommer även att bedrivas schackträning för såväl juniorer som seniorer. Informationsblad finns på Stockholms Schacksalonger och mer information finns här:

Hemsida

Facebook
Inbjudan

Sep 162016
 

ferdinand-hellers-tvStormästaren Ferdinand Hellers satt i TV-studion en dag under sändningarna från Schack-SM i Uppsala. Där fick han också kommentera några partier, och det gav tydligen mersmak.
Nu blir Hellers expertkommentator i Rilton Cup som liksom i fjol planeras att sändas i webb-TV. Ferdinand Hellers kommer att ge sina analyser i rond 6 den 2 januari.
Mer information finns på rilton.se.

Jun 152016
 

Finansmannen Erik Penser är en schackälskare av stora mått.
Nu vill han vara med och lyfta svenska mästerskapet i schack mot nya höjder.
Den högsta elitgruppen, Sverigemästarklassen, kommer att bära hans namn. Tio spelare gör upp om mästartiteln i Uppsala 15-24 juli, däribland VM-fyran Pia Cramling och Sveriges högst rankade schackspelare Nils Grandelius.
- Svensk mästare är den finaste titeln du kan vinna här i Sverige, och jag ser fram emot en väldigt spännande turnering, säger Erik Penser.

pontus-erik-penser-carl-fredrik-foto-lars-oa-hedlund

Klart för samarbete: Pontus Carlsson, sponsorkontakt, Erik Penser och Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges Schackförbund, ska se till att ge Sverigemästarklassen i SM ett lyft i Uppsala den 15–24 juli. Foto: Lars OA Hedlund

Erik Penser, som i dag bland annat äger Erik Penser Bank, har vid sidan om sina finansaffärer varit starkt engagerad i svenskt schack. Han är sedan många år med i Schackakademien som stödjer svenskt elitschack. I Schackakademien sitter även fler stora personligheter som astronauten Christer Fuglesang, Trelleborgs styrelseordförande Sören Mellstig och debattören Christer Sturmark. Jan Ståhlberg, EQT, är akademiens preses i dag.

Nu tar alltså Erik Penser ett eget initiativ till att investera i Schack-SM.

- Jag vill vara med och bidra till att svenska mästerskapet blir en turnering av hög klass och en intressant turnering att följa för publik och media, säger Erik Penser.

Vilka likheter ser du mellan en stark schackspelare och en investerare som du?

- Väldigt många faktiskt, du ska tänka strategiskt, överväga dina val, och vara taktisk. Du ska också vara modig, och ibland våga för att vinna! Just riskkalkylering, att räkna och bedöma riskerna samt att ta beslut är väldigt likt. Ibland när man inte har ett klart svar måste man gå på sin intuition som ju bygger på sunt förnuft och erfarenhet och det tycker jag också är en klar likhet mellan schack och affärer.

- Sedan har schacket andra bra värden för samhället. Det är en sport som enar människor, får dem att mötas oavsett bakgrund, ålder eller kultur vilket tilltalar mig.
Hela texten

Apr 062016
 

hasselbackenvip.Med drygt tre veckor före första draget finns 395 spelare anmälda till Hasselbacken Chess Open 30 april–8 maj. Drygt 50 platser återstår.
Arrangörerna har också gjort en ny deal med huvudsponsorn Hasselbacken. Alla schackspelare får 25 % rabatt på det som finn att köpa på Hasselbacken under turneringen. Det handlar om kaffe, smörgåsar, mat, dryck etc.
Dmitry Andreikin är fortfarande högst rankad i turneringen. Den ryske stormästaren har 2736 i rating vilket ger honom en 21:a plats på världsrankingen.
Sveriges hopp Nils Grandelius har tvingats hoppa av eftersom superturneringen Norway Chess väntar.
– Men vi har gott hopp om att han kommer till Hasselbacken och blir ”guest of honor”. Nils Grandelius gjorde ett väldigt uppskattat inhopp som expertkommentator under Rilton Cup, och det vill vi gärna göra om, säger turneringens pressansvarige Ingemar Falk.
Turneringen kommer att sändas på webb-TV och huvudkommentator blir IM Jonathan Westerberg.
Turneringshemsidan

Mar 182016
 

149Nils_Grandelius_SMNils Grandelius har nästa vecka sitt livs chans att kvala in till en av världens starkaste schackturneringar, Altibox Norway Chess, med världsmästaren Magnus Carlsen i spetsen.
Allt hänger på om han vinner kvalet i Fagernes 23–26 mars. Ett kval som Sveriges Schackförbund direktsänder här på schack.se.
– Det här kvalet är jätteintressant för svenskt schack i och med att Nils Grandelius deltar. Vi vill ge alla schackälskare i landet den här chansen att följa kvalet i en TV-sändning på schack.se, säger Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges Schackförbund.

Det är ett litet men slagkraftigt startfält: Nils Grandelius, Sverige, norska stormästarna Jon Ludvig Hammer och Aryan Tari samt inte minst nyblivna damvärldsmästarinnan Hou Yifan.
De möter varandra två gånger – ett snabbschacksparti och ett långparti. Vinnaren får en biljett till Altibox Norway Chess där startfältet består av kanonerna Magnus Carlsen; Vladimir Kramnik, Ryssland; Anish Giri, Nederländerna med flera.
Partierna kommenteras av Jesper Hall i TV-studion i Lund och Ingemar Falk finns på plats i Fagernes. Schack.se ser ut att bli den enda sajten som direktsänder Norway Chess-kvalet, så det förväntas också bli många tittare från grannlandet Norge som naturligtvis håller tummarna för sina stjärnor i kvalet: Hammer och Tari.

(Foto: Lars OA Hedlund)