Nov 182017
 

schackpoddenI Schackpoddens femte program diskuterar Jesper och Carl Fredrik vad #metoo kan ha för betydelse för Schacksverige. Dessutom tar de upp frågan om hur man bör klä sig när man tävlar. Lyssna på Schackpodden här.

Okt 162017
 

Den 13-14 oktober hölls internationella schackförbundets (Fide) 88:e kongress i Antalya, Turkiet. SSF:s ordförande Carl Fredrik Johansson var med på kongressen som tog flera viktiga beslut om kommande arrangörsorter, regelförändringar och annat. Det mest uppmärksammade beslutet var dock att man röstade om att be Fides president Kirsan Iljumsjinov att inte ställa upp till omval på nästa års kongress. Med rösterna 37-20 röstade kongressen ja till det förslaget, vilket betyder att presidentens ställning nu är väldigt svag.
- Under det senaste året har det på flera områden varit svårt för Fide att agera på grund av att president Iljumsjinov varit bojkottad i USA, säger Carl Fredrik Johansson. Jag tror det handlar om hans eventuella affärer med Syrien, men helt oavsett skälet har den konflikten ställt till stora praktiska problem som inte ser ut att försvinna.
- Iljumsjinov har länge varit kontroversiell, men också gjort mycket bra för schacket i världen. Fide är dock mycket viktigare än någon enskild person och därför vore det välgörande om detta var hans sista mandatperiod och någon annan kunde ta över.

Jun 132017
 

smlogga2017-120Anmälningar till SM-tävlingarna i Stockholm fortsätter att rulla in och har nu passerat 700. Stockholms SF är alltjämt överlägset största distriktsförbund med 249 starter. Tvåan Göteborgs SF med sina 53 anmälningar är rejält distanserad. Flitigaste förening är SK Rockaden Stockholm som har 43 starter, därefter följer Västerås SK som har 37 och Stockholms Schacksällskap med 30 starter. Populäraste tävling är Schackfyranmästaren med 147 deltagare. De anmälda finns listade här!

Jun 102017
 

smlogga2017-120Med knappt fyra veckor till spelstart har antalet anmälningar till SM-tävlingarna i Stockholm passerat 600. Glädjande är att samtliga schackdistrikt finns representerade. Arrangerande Stockholms Schackförbund står med sina 213 anmälningar för drygt 1/3 av startfältet. Bra deltagande blir det också från Göteborgs Schackförbund och Östergötlands Schackförbund  med 48 respektive 43 starter. Flitigaste förening är SK Rockaden Stockholm som har 39 anmälningar. Närmast följer Västerås SK med 36 och Stockholms SS med 28. Inte mindre än 131 av förbundets medlemsklubbar återfinns på startlistan. Populäraste tävling är som vanligt Schackfyranmästaren med 123 deltagare. Attraktiva evenemang är också Klass III som har lockat 63 och Weekend I som samlar 56 spelare. De anmälda finns listade här!

Jun 072017
 

smlogga2017-120Antalet anmälda starter till SM-tävlingarna i Stockholm har nu passerat 500. De anmälda finns listade här! Flest starter står arrangerande Stockholms Schackförbund för med 169 stycken. Flitigaste förening är SK Rockaden Stockholm som har 37 starter, sedan följer Västerås SK 30 och Stockholms Schacksällskap med 21 starter.

Jun 072017
 

Det blev Hedesunda skola från Gävle, som segrade i Sveriges Schackförbunds internettävling ”Sikta mot Stjärnorna”. Tävlingen riktar sig till lågstadiet och har ett skolbesök av astronauten Christer Fuglesang i första pris. Resultat i finalen: 1) Hedesunda skola, Gävle  2) Stavby skola, Uppsala  3) Minervaskolan, Umeå 4) Hunnebostrand skola, Sotenäs.   Resultat

hedesunda_sms_2017
Det vinnande laget från Hedesunda skola: Per-Olof Bomark (lagledare), Erik Erlandsson, Joel Stridh och Hanna Ali Omar

Jun 032017
 

I dag avgörs Schackfyrans fantastiska riksfinal med 122 lag och 2.300 spelare. Spelstart blir det kl 11.00 och tävlingen är färdigspelad vid 16-tiden.

Här kommer man att kunna följa resultatutvecklingen och filmklipp från arrangemanget.

Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand berättar varför schack är så bra för barn:

Fler klipp:

Apr 112017
 

Jesper Hall intervjuar TfS-reporter Anders Sandström som ska göra filmade intervjuer och inslag från svenska tävlingar till schack.se.

Apr 032017
 
Jonny Hector möter klubbkamraten Conny Holst. Foto: Niklas Sidmar.

Conny Holst (till höger) möter klubbkamraten Jonny Hector  Foto: Niklas Sidmar.

sydsvenskan

Normalt brukar vi inte uppmärksamma födelsedagar på schack.se, men när Limhamns legendariske ungdomsledare Conny Holst fyller år igen och dessutom porträtteras med en helsida i Sydvenskan är det väl inte mer än rätt att göra ett undantag.  Artikel i Sydsvenskan

Mar 292017
 

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan handlar nyhetsbrevet om lusekoftor med schackmotiv, och så få vi som vanligt en kluring och ett minischack. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Mar 232017
 

Laguppställningarna skall vara inlagda i medlemssystemet senast 1 timme innan rondstart. Det är den stora nyheten inför sammandraget i Västerås med de avslutande tre ronderna i Elitserien och Superettan. Tidigare var det senast 15 minuter innan rondstart. Lämnar man inte in laget i tid 1 timme före matchsstart placeras laget i ratingordning.
-Det är endast lagledaren i respektive lag som kan lägga in laguppställningen och det görs i medlemssystemet precis som vid vilken lagmatch som helst, säger Håkan Jalling, ordförande i Tävlings- och regelkommittén. Det innebär en kvalitetssäkring, men också att det kan ske på distans eftersom inget skall lämnas in på plats. För våra domare underlättas också administrationen av matcherna och risken för fel minimeras.
-De aktuella lagens lagledare har fått instruktioner om hur man skall göra och vid tveksamheter kan man kontakta Niklas Sidmar på kansliet, säger Jalling. Nu har vi byggt in ytterligare en smart funktion i medlemssystemet som jag hoppas alla lagledare skall uppskatta.
Precis som tidigare publiceras sedan laguppställningarna 15 minuter innan rondstart på schack.se och kan direkt ses av spelare, ledare och följare på distans.

Mar 172017
 

Sveriges Schackförbunds valberedning vill som bekant att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Valberedningen har nu förlängt nomineringstiden till den 15 april. Läs mer här!