Sep 122018
 
IM Martin Lokander mot FM Theodor Kenneskog. Foto: Lars Dock

IM Martin Lokander mot FM Theodor Kenneskog. Foto: Lars Dock

Sällskapets Höstturnering lyckades samla hela 60 deltagare, och med en extra stark A-grupp tack vare ett nytt koncept av Stockholms SS. I toppgruppen blev det ett ratingsnitt på över 2200 där de topprankade spelarna är IM Oskar von Bahr, IM Martin Lokander och FM Eric Thörn. De högre rankade spelarna fick det tufft i första ronden och två av de topprankade fick redan i första ronden tappa poäng.
Topprankade IM Oskar von Bahr fick en lovande men komplicerad ställning mot klubbkamraten Jan Peter Palmblad, men efter ett par vändningar var det Jan Peter som pressade på vinst. Ett par tveksamma drag senare slutade partiet med en kampremi. En intressant ställningfrån partiet finns nedan. IM Martin Lokander mötte sin tidigare klubbkamrat FM Theodor Kenneskog i ett av de på pappret jämnare partierna. Det blev tidigt många avbyten men med viss fördel för Lokander, som i rätt läge gick ner i ett vunnet bondeslutspel.
FM Eric Thörn fick en komplicerad ställning med svart mot Ingo Sander, som nyligen gjort comeback efter ett långt uppehåll. Mittspelet växlade flera gånger fram och tillbaka innan det till slut blev remi. Alexander Pettersson är lägst rankad i gruppen men har en svårslagen spelstil. Med de vita pjäserna mot Hampus Sörensen som nyss kommit hem från Ungdoms-EM spelade Alexander väldigt solitt och hade länge remin inom räckhåll men efter över 5 timmars försvarande sprack försvaret till slut. Till sist har vi även Erik Alquist som hade en lovande ställning mot Sällskapets regerande klubbmästare, FM Hugo van Hengel, men gick dessvärre fel i mittspelet och van Hengel vände partiet och vann.
Rond 2 spelas tisdagen 18 september kl.18.
Fler bilder finns hos Stockholms SS och resultat finns på Chess-Results: Grupp A Grupp B Grupp C Grupp D Grupp E