Jun 142017
 

logo_norwaychess_2016Världsmästaren Magnus Carlsen löper nu för första gången sedan 2011 en reell risk att bli av med sin plats som nummer ett på världsrankingen. I den sjunde ronden av Norway Chess i Stavanger förlorade han för andra gången i turneringen, denna gång mot Vladimir Kramnik, och efter den förlusten ligger hans flytande rating på 2819 medan Kramnik som är ny tvåa på den flytande rankingen har 2812.

I en jämn men mycket dynamisk ställning satsade Carlsen på fel häst när han gick för ett angrepp mot Kramniks kung. Ryssen hade is i magen och höll sitt lugn och så fort han hade ridit ut stormen kom han ut men vunnen ställning. Carlsen är således ännu utan vinst i turneringen och verkar helt ur form.

Någon som är i form är pånyttfödde armeniern Levon Aronian som just nu spelar fantastiskt schack och i den sjunde ronden tog sin andra vinst i följd och tog därmed även ensam ledning i turneringen då Hikaru Nakamura spelade remi i sitt parti. Aronian mötte Carlsens utmanare Sergey Karjakin och utnyttjade ett par grova misstag optimalt och gjorde processen kort.

Han leder nu med en halv poäng före Nakamura och Kramnik.

Rond 8 spelas imorgon klockan 16.

Turneringshemsidan