Maj 132017
 
Pavel Eljanov stod för ett fint parti mot Nigel Short. Foto: Lars OA Hedlund.

Pavel Eljanov stod för ett fint parti mot Nigel Short. Foto: Lars OA Hedlund.

De två svenska deltagarna i stormästarturneringen TePe Sigeman Chess Tournament, Sverigeettan Nils Grandelius och regerande Sverigemästaren Erik Blomqvist, möttes i den fjärde och näst sista ronden som spelades i Malmö Rådhus på lördagen. Inför partiet var Blomqvist i delad ledning efter att ha förlorat sitt första parti och sedan vunnit två medan Grandelius var på en delad tredje plats med tre raka remier.

I mittspelet fick Grandelius en liten fördel efter att Blomqvist tagit det lite tveksamma beslutet att placera en springare på a5, en springare som förblev offside under resten av partiet. När de två spelarna sedan bytte torn på c-linjen slog Blomqvist felaktigt med torn istället för dam och det gav Grandelius möjligheten att flytta trupperna över till kungsflygeln medan hans motståndare var i princip handlingsförlamad på andra sidan brädet och Grandelius kunde enkelt ro hem segern i partiet.

Svenskmötet var ett av två partier som avgjordes i den fjärde ronden. Det andra, mellan Nigel Short  och Pavel Eljanov, blev en otroligt underhållande historia där det inte främst var Short utan Eljanov som stod för underhållningen. Ukrainaren gick på på kungsflygeln, Short kontrade och offrade en pjäs för till synes mycket farliga chanser men Eljanov höll sitt lugn och promenerade med kungen från e8 till a6. Där var den, lustigt nog, helt säker och Eljanov kunde ro hem segern. Ett fascinerande parti som endast spelare på högsta nivå kan förstå till fullo. Eljanov som hittills har haft en tung turnering tog därmed sin första vinst i Malmö.

Om partiet mellan Short och Eljanov var underhållande blev dagens tredje parti, det mellan Dronavalli Harika och Baadur Jobava, raka motsatsen. Båda spelade säkert, undvek svagheter och sedan avvecklades allt till en remi.

Efter fyra ronder är således Jobava och Grandelius i delad ledning med 2½ poäng, en halva före Eljanov och Blomqvist och slutligen har Short och Harika tagit 1½ poäng. Femte och sista ronden spelas imorgon klockan 12 och då möts Eljanov och Grandelius, Harika och Short och Blomqvist och Jobava.

Turneringshemsidan
Fler bilder av Lars OA Hedlund