Feb 202016
 
FM Filip Boe Olsen, till vänster, och FM Jonas Bjerre bjöd på ett riktigt intressant och underhallande parti. Foto: Sverrir Thór.

FM Filip Boe Olsen, till vänster, och FM Jonas Bjerre bjöd på ett riktigt intressant och underhallande parti. Foto: Sverrir Thór.

I tredje ronden av Skol-NM i Kosta bjöds vi på riktigt högkvalitativt schack när Danmarks två supertalanger möttes i en tidig klassfinal i den näst yngsta klassen, klass D. FM Filip Boe Olsen, 2185, född 2003 och FM Jonas Bjerre, 2424, född 2004, är två mycket spännande talanger som mycket väl kan komma att utmana världseliten framöver.

I deras parti offrade Bjerre (svart) en pjäs för två bönder och aktivitet på damflygeln. Han lyckades snart norpa åt sig en bonde till och såg ut att gå mot en vinst men Boe Olsen försvarade sig bra och mot slutet missade Bjerre en liten delikatess som hade säkrat fortsatt övertag även om det inte är helt klart att han skulle lyckats vinna (se partivisaren).

Efter fyra ronder är de två danskarna i delad ledning i klass D med 3½ poäng. I fjärde ronden mötte Bjerre svensken Philip Sandberg och vann komfortabelt samtidigt som Boe Olsen tog en kanske lite för enkel fullpoängare mot Islands Vignir Vatnar Stefánsson. Stefánsson är den ende som har en realistisk chans att komma ikapp danskarna och för att det ska ske krävs att han slår Bjerre i den femte ronden. Philip Sandberg ligger på en delad femteplats med 2 poäng och Hampus Sörensen på en delad sjundeplats med 1½ poäng.

Skol-NM:s näst högst rankade spelare, IM Johan-Sebastian Christiansen från Norge spelar i klass A och har varit omutbar på de första fyra ronderna. Han leder klassenmed en hel poäng före Sveriges Felix Tuomainen som i nuläget verkar vara den ende som kan hota honom. De två möts i femte ronden i ett parti som kan bli avgörande. Vinner Christiansen kan ingen komma ikapp honom. Den andra svensken, Heby SS Jonathan Bernhard besitter bottenplaceringen med ½ poäng.

Dansken FM Jesper Thybo leder klass B och även han har varit helt omutbar hittills i turneringen. Han jagas främst av Símon Þórhallsson från Island och Johannes Haug som i fjärde rondens längsta parti vann över Martin Jogstad. Jogstad ligger på delad åttondeplats med 1½ poäng men bäste svensk i klass B är Axel Berglind som har tagit 2 poäng och befinner sig på delad fjärdeplats.

I klass C har finländaren Toivo Keinänen skapat sig ett poängs försprång på den närmast jagande, dansken Nicolai Kistrup. Keinänen har vunnit alla sina fyra partier men möter i femte ronden Milton Pantzar på lördagen tog 1½ poäng på de två ronderna. Milton, liksom Anna Cramling, ligger på en delad tredje plats med 2½ poäng.

I klass E leder favoriten Óskar Víkingur Davíðsson från Island med 3½ poäng av fyra möjliga. De svenska spelarna Hugo Wernberg och Gustav Lindholm har tagit 1½ poäng och ligger på en delad sjunde plats.

Chess-Results