Live Bronshøj rond 6-7, måndag 11.00 och 16.00
Live Baden-Baden rond 5, måndag 15.00
11 februari - schack.se stänger för uppdatering
SSF:s hemsida kommer att få nytt utseende, och under kvällen är sidan därför stängd för uppdatering. Förhoppningsvis är den nya sidan på plats tisdag morgon.
 
11 februari - NM-guld till Westerberg och Ölund
Ett stort GRATTIS till Jonathan Westerberg och Joar Ölund som tog NM-guld  i klass A respektive B!! Sverige hamnade till slut på en tredje plats efter Island och Danmark i den inofficiella nationstävlingen. Vi spelade mycket bra i sjätte och sista ronden där vi tog 6½ av 10. (RÄTTELSE: I rapport skrevs att vi tog 7½/12 vilket naturligtvis ska vara 7½/10). Joar spelade remi som vit och säkrade på så sätt första poängplats! Det var dock väldigt nervöst i ”green room” tills han också räknat ut att han skulle vinna med en halv kvalitetspoäng vid vinst för den värste konkurrenten Ramsdal. Något som också slog in. Jonathan lyckades vinna sitt sista parti efter lång kamp när endast kungar och bönder återstod och säkrade därmed segern i A-klassen! Tyvärr blev det inga fler medaljer för Sverige denna gång. I de flesta partier jag gått igenom under den här helgen så är det en sak som står ut över alla andra: Det är oftast de taktiska detaljerna som har blivit utslagsgivande. Jag ser en mycket stark potential hos våra unga spelare som med förbättrade öppningskunskaper och taktikträning förmodligen skulle sätta en oöverstiglig press på våra nordiska grannar. Slutligen ett stort TACK till alla spelare, föräldrar och förbund som gör denna ungdomstävling möjlig!

Erik Hedman

Bild 1: Medaljörerna i A-klassen. Från vänster: Johann Mikael Karlsson (brons), Jonathan Westerberg (guld), Daniel Ebeling (silver).
Bild 2:
Medaljörerna i B-klassen: Från vänster, Högni Nielsen Egilstoft (brons) , Joar Ölund (guld), Jens Albert Ramsdal (silver).
Bild 3:
Sluttabell för den inofficiella nationstävlingen.
(Foto:Erik Hedman)
 

 
10 februari - Erik Hedman: Rapport från andra dagen i Skol-NM
Lördagen var fylld av aktiviteter. Strax efter rondstart gick Lennart på möte med Nordiska Skolschackkommitten. Efter middagen som bestod av pizza var det dags för en blixtturnering med hemska tidshandikapp för de högre rankade spelarna – oftast 1 minut mot 1600-spelarna. Segrande ur striden gick till slut GM Allan Stig Rasmussen och två blev islänningen Vignir Vatnir Stefansson som spelar i E-gruppen. Bäste svensk blev Jonathan som kom trea, kanske en ännu mer meriterande prestation än vad en vinst i A-gruppen (som vi naturligtvis hoppas starkt på!!) skulle innebära...
Annars råder det en god stämning i uppehållsrummet. Speciellt runt pingisbordet där de övriga nordiska deltagarna står i kö för att utmana Axel och Anton i dubbel och singelmatcher. Undertecknad fick känna på Antons smashar från andra sidan rummet vid ett flertal tillfällen... chanslös!
Nu har vi tyvärr tappat ledningen i den prestigefyllda inofficiella nationstävlingen men skam den som ger sig! Det är Island som nu leder på 25½ partipoäng efter fyra ronder. Sedan kommer Danmark på 23½ och så ligger vi på en delad tredjeplats med 23 partipoäng tillsammans med Norge.  Jonathan leder A-gruppen med 3½ en halva före finske Daniel Ebeling. Joar ligger tvåa i B-gruppen en halva efter danske Jens Albert Ramsdal. Axel ligger på en sjunde plats i C-gruppen medan Daniel och Klemens båda har 2 poäng och delar plats 6-9 i grupp D. I E-gruppen ligger Sixten på en meriterande tredje plats.

Erik Hedman

Bild 1: Gabriel Ngyen inför tredje ronden.
Bild 2: Philip Lindgren, vad fotografen sa kanske avslöjas senare...
Bild 3: En fokuserad Joar Ölund inför ett parti där han utförde ett spännande kvalitetsoffer.
(Foto:Erik Hedman)
 

 
10 februari - 400 barn i Schackfyrans Västeråsfinal
Igår var det dags för den största Schackfyrantävlingen hittills i år. 400 ungdomar uppdelade på två pass gjorde upp i Västeråsfinalen i Rudbeckianska gymnasiets matsal. Av de totalt 28 klasserna gick 15 vidare till Västmanlands distriktsfinal den 20 april. Resultatlistor från tävlingen finns hos Västerås SK.
 
9 februari - Erik Hedman: Rapport från första dagen i Skol-NM
Totalt samlades 7½ poäng av 12 möjliga in i rond 1 vilket innebar att vi tog på oss ledartröjorna i den inofficiella nationstävlingen där alla spelares partipoäng från varje nation summeras ihop. En speciell eloge till Axel Berglind som spelade mycket bra mot C-gruppens  (födda 98-99) högrankade Lars Oskar Hauge (Elo 2181). Partiet slutade remi, något som norrmannen  får vara glad för. I E-gruppen (födda 02-03) rivstartade Sixten Rosager och Gabriel Ngyen med varsin övertygande vinst. I A-gruppen (födda 93-95) såg det också länge ut som en rivstart ända tills Philip Lindgrens motståndare lyckades offra löpare för möjlighet att byta bort alla bönder i slutspelet som mynnade ut i ensam springare mot Philips springare och löpare. Jonathan Westerberg vann ett härligt angreppsparti som svart efter att vits bondestorm ebbat ut medan Jonathans hade åsamkat förödande skada runt vits kung. Joar Ölund och Tom Rydström som representerar Sverige i B-gruppen (födda 96-97)samlade ihop 1½ poäng i två väldigt komplicerade partier med vinst för den tidigare och remi för den senare.
Andra ronden började direkt efter middagen som denna dag tog ganska lång tid eftersom hamburgarna tog tid och skapade lång kö i den geografiinspirerade matsalen prydd med gamla kartor från 60-talet. Så det fanns inte så mycket tid till förberedelser. Rond två bjöd på ett
svenskmöte mellan Daniel Johnson och Klemens Ng i D-gruppen (födda  00-01) som slutade remi. Våra längsta partierna denna dag var Tom Rydströms och Joar Ölunds som tyvärr båda slutade till vår nackdel.  Joar spelade ett utomordentligt bra parti där han tyvärr missade att knyta ihop säcken i ett kritiskt ögonblick. I E-gruppen fortsatte Gabriel och Sixten att glänsa med ytterligare vinster! Gabriel spelade ut sin motståndare med en ypperlig teknik i en ställning med tunga pjäser, medan Sixten spelade på med alla pjäserna mot kungen med opåverkat självförtroende efter en tidig kvalitetsbortsättning. Anton Darnell som kämpade som svart bredvid Axel i grupp C tog god tid på sig för att hitta den snyggaste matten av motståndarens kung på h5 i en närmast mittspelslik ställning med samtliga tunga pjäser och några lätta kvar. Summa summarum 5½ poäng av 11 möjliga i rond 2.
Erik Hedman
Bild 1:
Arunn Anathan-Klemens Ng i första ronden, 0-1
Bild 2:
Preppen har gått in! Axel Berglind-Lars Oskar Hauge, remi
(Foto:Erik Hedman)
 
9 februari - Lidköping Open
Från Västergötland meddelas att Lidköping Open kommer att spelas i slutet av sommaren, helgen 31 augusti-1 september. Det blir snabbschack i sju ronder och spelplats är Stadshotellet i Lidköping. Arrangör är Lidköpings SS, och mer information finns på tävlingens hemsida.
 
9 februari - Daniel Semcesen i Bronshøj Open
Igår startade helgturneringen Bronshøj Open i Danmark. Högst rankad av tre svenska deltagare är Daniel Semcesen, som inledde med seger mot klart lägre rankade hemmaspelaren Daniel Kokholm. Turneringen avslutas på måndag, och totalt ska sju ronder spelas. Turneringens hemsida.
 
8 februari - Erik Hedman rapporterar inför Skol-NM
Den svenska truppen är på plats på Island, och lagledare Erik Hedman har skickat en första rapport inför starten:
Igår torsdag vid 15:30 så strålade den svenska NM-truppen resandes från Stockholm och Köpenhamn samman på Keflaviks flygplats här på Island. Därifrån tillryggalades sedan en tre timmar lång bussresa inkluderande två stopp innan vi nådde fram till spelplatsen för Skol-NM 2013, Universitet i Bifröst. Efter ankomst blev det middag och ytterligare lite senare var det dags för det sedvanliga lagledarmötet för mig och Lennart Berglind.
Under lagledarmötet meddelades att den första ronden är framskjuten till 13:45 lokal tid för att de Färöiska spelarna skullle slippa färdas hit via Köpenhamn utan istället kunde flyga direkt till Keflavik. Det innebär således ett ”sent” spelschema under fredagen då rond 2 beräknas hålla på mellan 19 och 23. Lottningen genomfördes och finns att beskåda på Chess-Results.
Det kommer begynnelsevis finnas två livebräden i varje klass. Antalet kommer tyvärr att minska på grund av förberedelserna inför den årligt återkommande Reykjavik Open. Livepartierna tillsammans med en massa annat kan hittas på turneringens hemsida.
Mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning är naturligtvis inte tillåten i spellokalen. Förekomst av sådan utrustning innebär direkt partiförlust. Undantaget är mobiltelefoner för fotografering under de första 10 minuterna. Föräldrar får vistas i spellokalen men då bakom de egna spelarna. All form av kommunikation ska hållas till ett minimum i spellokalen. Här fungerar jag i egenskap av lagledare som länk mellan spelare och förälder vid behov av enklare förtäring eller motsvarande.
Dragserien är hela partiet på 90 min med 30 sekunders tidstillägg efter varje drag med början från drag 1. Spelarna måste vara på plats inom trettio minuter från rondstart för att undvika partiförlust för sen ankomst.  Lottningen som används är ett Schweizersystem baserat på Elo-rating där spelare utan Elo placeras i ratingordning enligt sina nationella ratingtal, men efter spelare med Elo-tal.
För er som noggrant studerat deltagarlistan i klass A och upptäckt att Ebeling som är född 1996 faktiskt spelar i en klass högre än vad han enligt reglerna borde så kan jag meddela att detta är ett godkänt undantag som gjorts av den Nordiska skolschackkommittén i god tid innan turneringsstarten. Detta har även godkänts vid två tidigare tillfällen, då för norske Magnus Carlsen och färöiske Helgi Dam Ziska.
Erik Hedman
 
8 februari - Göran Hägglund besökte skolschackklubb
I onsdags fick Rosenborgsskolans Skolschackklubb i Södertälje besök av socialminister Göran Hägglund. Ministern pratade bland annat schack med eleverna och spelade simultan mot tolv av dem, innan han tackades med ett Strauntonspel och ett porträtt på sig själv spelandes schack. På Stockholms Schackförbunds hemsida berättar Johannes Haddad utförligt om besöket. (Foto: Johannes Haddad)
 
8 februari - Dags för Skol-NM
Idag inleds Skol-NM som spelas i Reykjavik under tre dagar. Tio svenskar har kvalificerat sig via Skol-SM, och gör upp om NM-titlarna med spelare från Danmark, Island, Finland, Norge och Färöarna. Tävlingarna kan följas via arrangörens hemsida eller Chess-Results.
 
8 februari - Tidskrift för Schack 1983
I början av januari 1983 möttes Ulf Andersson och Michail Tal i en match i Malmö, en match som gällde en reservplats i VM-kvalet och slutade 3-3. Det innebar att Andersson missade reservplatsen, men han lyckades för första gången vinna ett parti mot Tal. Några veckor senare kom nästa framgång för den svenske världsstjärnan när han tog en säker seger i Wijk aan Zee.
Gösta Svenn vann sin tredje raka Hallsbergsturnering, Lars-Åke Schneider vann Schack-SM och i Allsvenskan segrade Limhamns SK. Inte förrän 2010, när LASK vann Elitserien, skulle Lag-SM-guldet hamna utanför huvudstaden nästa gång.
Skol-SM spelades i Skara med nästan 800 deltagare, och där vann både Jonny Hector och Ferdinand Hellers sina klasser, medan Slavko Cicak fick nöja sig med en fjärdeplats.
På Fidekongressen i Manila fick vi vår femte internationella stormästare genom tiderna när Erik Lundin retroaktivt tilldelades titeln, och i slutet av året spelades VM-kval i London med matcherna Kasparov-Kortjnoj och Smyslov-Ribli.

Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1983! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat
.
 
8 december - Sexmannaturnering i Baden-Baden
De internationella storturneringarna avlöser varandra. Igår inleddes turneringen i Baden-Baden där sex spelare möts två gånger vardera. Viswanathan Anand är högst rankad, följd av Fabiano Caruana och Michael Adams, och ende vinnaren i den första ronden var Caruana som besegrade Georg Maier. Partiet finns kommenterat på Inte bara schack. I Baden-Baden pågår också en öppen turnering där Inna Agrest deltar.
 
7 december - Sex anmälda till SM-gruppen
Nu har anmälningarna börjat droppa in till årets SM-grupp. Nytt för i år är att det är öppen anmälan, och sedan kommer de högst rankade spelarna enligt Fides februarilista att tas ut. Fyra spelare är dock direktkvalificerade från SM 2012, de tre främsta i SM-gruppen och vinnaren i Mästar-Elit.
Hittills har följande spelare anmält sig: Hans Tikkanen, Axel Smith och Michael Wiedenkeller som alla är kvalificerade, samt Jonny Hector, Pia Cramling och Stellan Brynell som får vänta tills anmälningstiden gått ut innan de vet om de kommer med.
Anmälan till SM-gruppen görs direkt till förbundskapten Anders Pettersson senast den 20 februari klockan 24.00.
SM-hemsidan
Alla anmälda till Schack-SM
Fides Sverigelista i februari
 
6 februari - IM-turneringen i Lidköping uppskjuten
IM-turneringen i Lidköping, som var planerad att äga rum i månadsskiftet februari/mars, har flyttats fram till 24-30 juni. På SSF:s Facebooksida skriver tävlingsledaren Peter Fransson att man kan erbjuda bättre hotellpriser i juni, samt dessutom att man har en ny sponsor, vilket innebär att startavgifterna kommer att sänkas. Information om tävlingen finns på turneringens hemsida.
 
6 februari - Jonny Hector klar för Visma Chess Tournament
26-30 juni arrangerar Växjö SK en ny GM- och IM-turnering. Turneringen heter Visma Chess Tournament, efter huvudsponsorn Visma Spcs, och man har även fått stöttning av Schackakademien.
Tävlingen kommer att spelas i två grupper om tio spelare, med nio ronder på fem dagar, och fyra stormästare är redan klara: Normunds Miezis, Lettland; Jonny Hector, Sverige; Henrik Danielsen, Island samt Juan Manuel Bellon Lopez, Spanien.
- Ambitionen är att tävlingen skall bli årlig, säger initiativtagaren Håkan Jalling. Vi har fått mycket positiv återkoppling från svenska spelare och tävlingen blir en bra förberedelse inför SM i Örebro, som startar en knapp vecka senare.
En turneringshemsida kommer att presenteras inom kort, i väntan på den kan man få mer information genom att kontakta Håkan Jalling.
 
6 februari - Carlsen och övriga världstoppen i Stavanger
Magnus Carlsen är förstås huvudattraktionen i superturneringen Norway Chess 2013 som spelas 7-18 maj i Stavanger, men resten av startfältet går inte heller av för hackor. De åtta främsta på Fides februarilista kompletteras med Jon Ludvig Hammer och kinesen Wang Hao. Mer information finns på turneringens hemsida. (Foto: Calle Erlandsson)
 
6 februari - Diktsamling med schackanknytning
Schacksnack berättas idag att Christer Johansson, ordförande i Bollmora SK och styrelseledamot Stockholms SF, gett ut diktsamlingen Laika, som bland annat innehåller dikter med schackanknytning.
 
5 februari - Moscow Open
I Moskva pågår sedan några dagar tillbaka Moscow Open, ett jättearrangemang med tävlingar i en handfull olika grupper. I huvudturneringen deltar 233 spelare varav mer än femtio stormästare, och högst rankad är Ian Nepomniachtchi. Han är dock inte en av de fem spelare som har full poäng efter tre ronder. I C-gruppen finns en svensk deltagare, Håkan Hansson, som har 1½ poäng så här långt. Mer information finns på turneringens hemsida, och alla resultat finns på Chess-Results.
 
5 februari - Kortfilm om Stockholmsschack
Schacksnack berättas om en kort dokumentärfilm från Stockholms schackvärld med titeln "Ett specialintresse". Filmen, som är gjord av Erik Ogenstedt, är filmad på Stockholms Schacksalonger och i Schackhandeln och kan ses här.
 
4 februari - Fler favoritsegrar i Elitserien
Igår spelades ytterligare fyra matcher i Elitserien, och även denna gång blev det idel favoritsegrar. Seriens fyra topplag Limhamns SK, SK Rockaden Stockholm, Lunds ASK och SK Team Viking och har nu gjort ett litet ryck i toppen. Den 23:e februari spelas de två matcher som återstår i den sjätte ronden, och därefter är det dags för slutspel i Västerås i mitten av mars. Resultat och tabeller från såväl Elitserien som övriga serier finns på Allsvenskans hemsida.
 
4 februari - Sverige vann Lag-NM för synskadade
I helgen avgjordes Lag-NM för synskadade på konferensanläggningen Almåsa söder om Stockholm. Sverige var regerande mästare och lyckades försvara guldet efter oavgjort mot Danmark och vinster mot Norge och Finland.
I det svenska guldlaget ingick Jörgen Magnusson, Markus Berggren, Patrik Berggren, Håkan Thomsson, Dobrivoje Vukovic och Kourosh Javvi. Lagkapten var Magnus Holm.
 
3 februari - Favoriterna vann i Elitserien
Det blev idel favoritsegrar när hela den femte ronden i Elitserien spelades igår, och segersiffrorna var klara i samtliga fall. Jämnast var det i matchen LASK-SS Manhem som slutade 5½-2½. Nu leder Limhamns SK serien med 9 poäng, en före SK Rockaden Stockholm, som dock har en match mindre spelad och är enda laget utan poängförlust.  Idag spelas ytterligare fyra matcher, och resultat från dessa, och alla andra matcher i Allsvenska serien, kommer att finnas på Allsvenskans hemsida.
 
2 februari - Rockaden vann toppmötet
Både Rockaden Stockholm och Team Viking mönstrade starka lag när toppmötet från den första ronden spelades igår. Team Viking kom till spel med stormästare på de fem första borden medan Rockaden hade två stormästare i laget. Trots detta blev det seger med klara 5½-2½ för Rockaden som vann fyra av fem partier på bord 4-8.
I den andra matchen igår vann Burgsvik Alva mot Rockaden Umeå och skaffade sig därmed enmarginal på 2 poäng till nedflyttningsstrecket.
Idag spelas full rond i Elitserien och 4 matcher i Elitserien. Livesändningar blir det åtminstone från matchen Team Viking-Burgsvik Alva, och resultatenfrån alla matcher kommer att finnas på Allsvenskans hemsida
.
 
1 februari - Judit Polgar gästar Skavlan ikväll
Judit Polgar är en av gästerna i Skavlan ikväll. Programmet börjar 21.00 på SVT1, och på programmets webbsida berättas bland annat att Polgars far "...ville bevisa att tidig specialisering och inte gener var avgörande för vem som kan lyckas och anser att Judit är resultatet av en grundlig planläggning som började redan före födseln."
 
1 februari - Tidskrift för Schack 1984
1984 inleddes med att Rilton Cup 1983/84 avslutades. Axel Ornstein delade segern med Kiril Georgiev, och för starka insatser svarade också bland andra Ferdinand Hellers, Johan Ingbrandt och Bengt Lindberg. "Visst kommer datorn att slå världsmästaren" spådde Jan-Peter Fendrich i årets första nummer. Han trodde dock inte att schackets framtid var i fara: "Vi kan nog lugnt se fram mot nya spännande VM-matcher trots datorernas intåg. De tävlande kanske kommer med datorpreparerade spelöppningsvarianter. Något som väl närmast kan jämföras med materialets betydelse vid t ex stavhopp och skidåkning. Det är ju ändå skickligheten som avgör i slutändan." Det sovjetiska schackförbundet hävde spelarbojkotten mot Viktor Kortjnoj, som i Wijk aan Zee för första gången på nästan tio år fick möta sovjetiska spelare i en inbjudningsturnering. SK Rockaden Stockholm vann Allsvenskan, Axel Ornstein vann Schack-SM i Linköping och i Öppna SM i Göteborg segrade Gösta Svenn. Skolornas Lag-SM spelades för tjugonde gången, vilket gav anledning för Lars Bäckström att skriva om tävlingens historia, och nytt för året var att man spelade i fyra åldersklasser, istället för som tidigare i tre. Den emotsedde VM-matchen mellan Karpov och Kasparov inleddes, och bjöd bland annat på ett svårslaget rekord med 26 remier på de 31 första partierna. De övriga fem partierna vanns av Karpov, men matchen skulle så småningom pågå en bra bit in på 1985 och avbrytas vid ställningen 5-3, för att sedan börjas om på nytt hösten 1985.
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1984! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
1 februari - Vitiuguv vann efter särspel i Gibraltar
Fyra spelare på 8 poäng delade förstaplatsen i Gibraltar Chess Festival, som avslutades igår. I kvartetten ingick Nikita Vitiugov, Maxime Vachier-Lagrave, Chanda Sandipan och Nigel Short. Dessa fyra fick spela särspel, vilket utföll till Vitiugovs fördel. Pia Cramling slutade på 6½ poäng, medan Ralf Åkesson fick 6 poäng.
Hela resultatlistan finns på turneringens hemsida.
 
31 januari - Nordiskt lagmästerskap för synskadade
Under den kommande helgen spelas nordiskt lagmästerskap för synskadade i Västerhaninge, söder om Stockholm. NM spelas med sexmannalag och i det svenska laget ingår Jörgen Magnusson, Markus Berggren, Patrik Beggren, Håkan Thomsson, Dobrivoje Vukovic och Kourosh Javvi. Sverige vann tävlingen senast den spelades, för två år sedan.
-Vårt mål är att försvara vår position som starkast i Norden, säger Håkan Thomsson som är ordförande i Sveriges Synskadades Schackförbund i ett pressmeddelande.
Mer information finns på Sveriges Synskadades Schackförbunds hemsida.
 
30 januari - Se elitserieschack i helgen!
Till helgen väntar några viktiga dagar i Elitserien. Förutom hela den femte ronden spelas en match från rond 1, två från rond 4 och tre från rond 6. Team Viking hoppas kunna locka publik till sina två hemmamatcher genom att utlova festlig inramning, bland annat genom att alla besökare bjuds på enklare mat och dryck. Team Viking spelar mot Burgsvik Alva SK på lördag 12.00 (Roslagens Sparbank) och mot SK Rockaden Umeå på söndag 11.00 (Restaurang Chaplin, Vendevägen 85 A, hållplats Danderyds sjukhus).
Utöver dessa matcher väntar bland annat toppmötet SK Rockaden Stockholm-Team Viking på fredag samt två ronder i Skåne där Göteborgslagen Manhem och Örgryte gästar LASK och Limhamn. Hela spelprogrammet i Elitserien och övriga serier finns på
Allsvenskans hemsida.
 
29 januari - 5 av 7 för Pia i Gibraltar
Pia Cramling har fem vinster och två förluster, vilket gör henne till bästa svensk i Gibraltar efter sju ronders spel. Igår vann hon mot Sophie Millet, IM från Frankrike. Ralf Åkesson är näst bäst av svenskarna med 4 poäng.
Nikita Vitiugov har 6½ poäng och leder tävlingen, som kan följas på turneringens hemsida.
 
28 januari - Nils Grandelius om sin insats i Wijk aan Zee
Nils Grandelius är inte nöjd med sin insats i Wijk aan Zee, där han tappade många poäng på enkla misstag. Det berättar han i en intervju på sin hemsida, där han konstaterar att han spelmässigt höll jämna steg med 2700-spelarna i gruppen, men att det finns mycket att förbättra.
-Jag behöver väl egentligen förbättra det mesta. Den här gången var det uppenbart att de grova misstagen kostade mycket mer än de borde, men även den rena schackförståelsen måste förbättras, säger han i intervjun.
Läs hela intervjun (Foto: Calle Erlandsson)
 
28 januari - Aronian tog andraplatsen i Wijk aan Zee
Magnus Carlsen var redan klar segrare inför sista ronden i Wijk aan Zee, men kampen om andraplatsen stod mellan Levon Aronian och Viswanathan Anand. Den kampen vanns av Aronian som spelade remi mot Fabiano Caruana medan Anand förlorade mot Hao Wang. I B-gruppen slutade Nils Grandelius på elfte plats med 4½ poäng, efter att ha avslutat med remi mot Sergey Tiviakov. Slutresultat i de tre grupperna finns på turneringens hemsida.
 
28 januari -Patrick Drugge vann Dala Open
Det blev dubbelt Örebro SS i Dala Open, när de två högst rankade spelarna också placerade sig som etta och tvåa i resultatlistan. Andrarankade Patrick Drugge tog 6½ av sju och vann en halvpoäng före Staffan Zetterberg. Trea kom Kent Ängskog från Horndals SK. Hela resultatlistan från Dala Open finns på Chess-Results och en artikel om tävlingen finns i Dala-Demokratens webbtidning.
(Foto från arrangören)
 
27 januari - Carlsen avgjorde i Wijk aan Zee
För Magnus Carlsen blir sista ronden i Wijk aan Zee betydelselös, åtminstone för utgången av turneringen. Carlsen vann mot Hikaru Nakamura i den tolfte ronden och har därmed ett försprång på ointagliga 1½ poäng. Andraplatsen delas av Anand och Aronian, som i sin tur har en poängs marginal till fjärdeplatsen. I B-gruppen spelade Nils Grandelius remi mot Sergei Movsesian. Här delar Movsesian ledningen med Arkadij Naiditsch och Richard Rapport.
Alla resultat finns på turneringens hemsida och tävlingen bevakas utförligt både på Inte bara Schack och Schacksnack.
 
27 januari - Tredelad ledning i Dala Open
Överraskningen Jonas Olsson från Bjursås-Falun SK delar ledningen i Dala Open med förhandsfavoriterna Staffan Zetterberg och Patrik Drugge, båda från från Örebro SS, efter två dagars spel. Spelarna i tättrion har 4½ poäng av fem möjliga, och idag spelas de två avslutande ronderna. Dala Open kan följas på Chess-Results.
 
26 januari - Aronian närmast Carlsen i Wijk aan Zee
Levon Aronian vann mot Hikaru Nakamura medan Carlsen och Anand spelade remi mot kineserna Hao Wang respektive Yifan Hou. Därmed är Aronian en poäng efter Carlsen och den som är närmast att kunna utmana norrmannen om slutsegern när två ronder återstår. Aronian har Caruana och Giri kvar att möta, medan Nakamura och Giri återstår för Carlsen. Nils Grandelius förlorade mot Sipke Ernst igår och ligger på elfte plats i B-gruppen.
Alla resultat finns på turneringens hemsida och tävlingen bevakas utförligt både på Inte bara Schack och Schacksnack.
 
26 januari - Fyra spelare har full pott i Gibraltar
Både Pia Cramling och Ralf Åkesson har tre vinster och en förlust efter de fyra första ronderna i Gibraltar. Därmed ligger de en poäng efter en kvartett spelare som är utan poängförlust så här långt: Liem Le Quang, Vietnam; Nikita Vitiugov, Ryssland; Dariusz Swiercz, Polen och Eduardo Iturrizaga, Spanien. Tävlingen kan följas på turneringens hemsida.
 
25 januari - Tidskrift för Schack 1985
Bara två TfS-redaktörer har haft uppdraget längre än Lars-Göran Ribeck, som 1985 producerade sin trettonde och sista årgång. Ribecks två övermän var Erik Lundin (23 år) och Bo Plato (15 år).
Det första numret 1985 ägnades till stor del åt OS i Thessaloniki, som spelades i slutet av 1984, och där Sverige representerades av Ulf Andersson, Lars Karlsson, Axel Ornstein, Harry Schüssler, Thomas Ernst och Lars-Åke Schneider. Det svenska herrlaget kom på delad 25:e plats, medan damlaget, med Pia Cramling, Borislava Borisova, Jolanta Dahlin och Eva Johansson, slutade på 15:e plats. Ferdinand Hellers svarade för en sensationell insats när han tog guld i Junior-EM vid årsskiftet, utan Elotal och med begränsad internationell erfarenhet. En bit in på året tog Hellers även hem Öppna SM, som spelades i Malmö. SK Rockaden vann Allsvenskan och Ralf Åkesson segrade i vad som i TfS kallades den starkaste SM-gruppen någonsin, när tävlingen spelades i Uppsala. Karpov och Kasparov möttes i en VM-match som började 1984, pågick i tre månader, och avbröts 1985 efter att 48 partier spelats utan att erforderligt antal vinster nåtts av någon. På hösten 1985 började matchen om, med Kasparov som vinnare.
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1985! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
24 januari - 46 anmälda till Dala Open
Imorgon kväll är det dags för Dala Open, som spelas på Högskolan Dalarna med start 18.30. 46 spelare har anmält sig, och efteranmälningar tas emot fram till 18.00 imorgon. Högst rankad är Staffan Zetterberg från Örebro SS.
Mer information finns i inbjudan, och en lista på alla anmälda spelare finns på Chess-Results.
 
24 januari - Carlsen ångar på i Wijk aan Zee
Magnus Carlsen drygade ut försprånget ytterligare när han vann sitt parti mot Erwin L´ami i den tionde ronden i Wijk aan Zee. Eftersom samtidigt Anand spelade remi mot Karjakin har Carlsen nu 1½ poängs marginal till förföljarna. Anand delar andraplatsen med Levon Aroinian och Hikaru Nakamrua, som båda vann igår.
I B-gruppen förlorade Nils Grandelius mot Romain Edouard.
Alla resultat finns på turneringens hemsida och tävlingen bevakas utförligt både på Inte bara Schack och Schacksnack.
 
23 januari - Skrällar i Gibraltar
Ulf Andersson lottades aldrig in i den första ronden i Gibraltar, så Pia Cramling och Ralf Åkesson blev de enda svenska stormästarna när turneringen inleddes igår. Åkesson vann mot en betydligt lägre rankad motståndare, medan Cramling överraskande förlorade mot Paulo Pinho från Portugal (2128). Poängförlust blev det även för topprankade Vassily Ivanchuk och andrarankade Gata Kamsky som båda spelade remi mot spelare med rating på strax över 2200. Tävlingen kan följas på turneringens hemsida .
 
23 januari - Carlsen och van Wely vann i Wijk aan Zee
Magnus Carlsen och Loek van Wely vann sina partier i den nionde ronden i Wijk aan Zee, medan övriga fem partier i A-gruppen slutade remi. Därmed är Carlsens försprång till tvåan Anand utökat till en hel poäng, med fyra ronder kvar att spela. Nils Grandelius bröt sin tre partier långa förlustsvit genom att spela remi mot ungraren Richard Rapport.
Alla resultat finns på turneringens hemsida och både på Inte bara Schack och Schacksnack kommenteras dagligen partier från Wijk aan Zee.
 
22 januari - Ulf, Pia och Ralf i Gibraltar
Ulf Andersson, Pia Cramling och Ralf Åkesson är tre av totalt ett femtiotal stormästare i Gibraltar Chess Festival, som startar idag. Sju spelare har över 2700 i Elo, och allra högst rankad är Vassilly Ivanchuk med sina 2758. I startlistan finns ytterligare en handfull svenskar. Hela startlistan och mer information finns på turneringens hemsida, och livesändning blir det via länken ovan.
 
22 januari - Deltalift Open i Kristi Himmelsfärdshelgen
Nu finns inbjudan till årets upplaga av Deltalift Open ute på turneringens hemsida. Speldatum är 9-11 maj (Kristi Himmelsfärdshelgen), och liksom förra året avgörs tävlingen på Hotel Tylösand strax utanför Halmstad med Harplinge SS som arrangör. Förra året deltog 131 spelare, och vann gjorde Emanuel Berg. (Foto från förra årets tävling: Anders Hansen)
22 januari - Skol-NM på Island 8-10 februari
Om drygt två veckor spelas årets Skol-NM, som denna gång arrangeras på Island. Tävlingen är uppdelad i fem klasser, och de tio svenska spelarna kvalificerade sig genom sina resultat i Skol-SM i oktober. De två främsta i A- och B-klasserna samt vinnarna i klass C-H får spela i Skol-NM och detta år deltar följande svenska spelare: Jonathan Westerberg, Philip Lindgren, Joar Ölund, Tom Rydström, Anton Darnel, Axel Berglind, Daniel Johnson, Klemens Ng, Sixten Rosager och Gabriel Nguyen. Alla startlistor finns publicerade på Chess-Results.
 
21 januari - Rina en av fyra vinnare i Flick-SM
Rina Weinman (bilden) var en av de fyra svenska mästare som korades när Flick-SM avslutades i Västerås igår. Rina vann högstadieklassen överlägset med 7 poäng på de åtta ronderna. I gymnasieklassen deltog endast Kaberi Mitra, varför högstadiet och gymnasiet spelade tillsammans. Kaberi tog 5½ poäng i den gemensamma gruppen och utsågs även till svensk mästare i8 den äldsta klassen. I mellanstadieklassen segrade Lisa Fredholm med 7 poäng och i yngsta klassen, där man spelade elva ronder med kortare betänketid, vann Marta Religa med 10 poäng. Alla resultat från Flick-SM hittar du via tävlingens hemsida. (Foto: André Nilsson)
 
21 januari - Carlsen åter ensam i toppen, Aronian klättrar
Magnus Carlsen tog en viktig seger när han efter nästan 100 drags spel betvingade Sergej Karjakin i den åttonde ronden i Wijk aan Zee. När samtidigt huvudkonkurrenten Anand fick nöja sig med remi mot Ivan Sokolov betyder det att norrmannen åter är ensam i ledningen. Carlsen har 6 poäng och följs av Anand med 5½. Tredjeplatsen delas av Aronian (bilden), som också vann igår, och Nakamura, båda med 5 poäng. I B-gruppen förlorade Nils Grandelius som svart mot Predrag Nikolic. Nu har spelarna en dags ledighet innan turneringen återupptas med den nionde ronden imorgon.
Alla resultat finns på turneringens hemsida.
(Foto: Calle Erlandsson)
 
20 januari - Marta leder lågstadieklassen i Flick-SM
Två dagars spel är avklarat i Västerås, där Flick-SM pågår för fullt. I den yngsta klassen har åtta av elva ronder spelats, och där har Marta Religa från SS 4 Springare (bilden) ryckt ifrån ordentligt och skaffat sig en tvåpoängsledning.
I övriga klasser har man avverkat sex av åtta ronder. I mellanstadieklassen leder Lina Cao-Zhang från SK Rockaden, och i den kombinerade högstadiet/gymnasieklassen leder Rina Weinman från Sollentuna SK. Idag spelas de återstående ronderna och turneringen beräknas vara klar till 13.30 då det blir prisutdelning. Livesändning och resultat kan följas på tävlingens hemsida. (Foto: André Nilsson)
 
20 januari - Anand gick ikapp Carlsen i Wijk aan Zee
Viswanathan Anand vann mot Loek van Wely och Hikaru Nakamura besegrade Hao Wang. Resterande fem partier slutade remi, och därmed delas ledningen i turneringen nu av Anand och Magnus Carlsen. För Nils Grandelius blev det förlust mot Jan Timman, och Grandelius ligger på delad åttondeplats med sina 3 poäng.
Alla resultat finns på turneringens hemsida och både
Inte bara Schack och Schacksnack kommenterar dagligen partier från Wijk aan Zee.
(Foto: Calle Erlandsson)
 
19 januari - Första dagen i Flick-SM
Till slut blev det 66 flickor som kom till start i årets Flick-SM och efter första dagens spel är det femton av dem som har maximala 2 poäng. Idag fortsätter tävlingarna med sex ronder i den yngsta och fyra ronder i de tre äldsta klasserna. Observera att gymnasiet och högstadiet spelar tillsammans, men tävlar var för sig.  Livesändning och resultat kan följas på tävlingens hemsida. (Foto: André Nilsson)
 
19 januari - Schack i skolans nyhetsbrev
I Schack i skolans första nyhetsbrev för året bjuds det bland annat på en intervju med Jens Petersson från Kristallens SK. Nyhetsbrevet kan laddas ner här.
 
19 januari - Carlsen upp i ledningen i Wijk aan Zee
Magnus Carlsen var den ende i tättrion som vann sitt parti i den sjätte ronden i Wijk aan Zee, och därmed leder norrmannen turneringen på 4½ poäng. Carlsen besegrade Ivan Skolov, och vann sina partier gjorde även Levon Aronian, Hao Wang och Yifan Hou. För Nils Grandelius tog det dock stopp efter två raka segrar, då han förlorade mot Arkadij Naiditsch, högst rankad i B-gruppen.
Alla resultat finns på turneringens hemsida.
(Foto: Calle Erlandsson)
 
18 januari - Tidskrift för Schack 1986
Inför 1986 tog Gösta Svenn över redaktörskapet efter att Lars-Göran Ribeck haft uppdraget i tretton år. Det första numret inleddes med att den avgående redaktionen i en intervju kritiserade SSF:s ledning för dess behandling av TfS och för att man menade att för stora  resurser lades på kansliet, och debatten som följde fick stort utrymme i tidningen under året. Avgick under 1986 gjorde även mångårige riksinstruktören Lars Bäckström som gick i pension. 1986 var senaste gången som Schack-SM arrangerades i Malmö och SM-gruppen vanns av Lars-Åke Schneider. Tidigare under året hade Robert Bator tagit förstaplatsen i Öppna SM och i Allsvenskan segrade SK Rockaden Stockholm efter ett slutspel där Wasa SK kom tvåa och SS Manhem trea. Karpov och Kasparov möttes för tredje gången i VM-match, denna gång med resultatet 12½-11½ till den senare, Refat El-Sayed fick applåder på SSF:s kongress och i årets sista nummer berättade Erik Lundin om det första TfS-nummer han gjorde när han tillträdde som redaktör 1935. .
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1986! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
18 januari - Dags för Flick-SM
Ikväll klockan 18.00 startar den första ronden i årets Flick-SM, som spelas på Växhuset i Västerås. 64 spelare är anmälda och resultat kommer att dyka upp på tävlingens hemsida.
 
18 januari - Ny vinst för Grandelius i Wijk aan Zee
Nils Grandelius tog sin andra raka seger när han besegrade Ipatov, och nu ligger svensken på delad tredje plats i B-gruppen med sina 3 poäng. Leder gör ungraren Richard Rapport med 4½ poäng.
I A-gruppen spelade Anand och Carlsen remi, och de båda delar fortfarande ledningen med Sergej Karjakin.
Alla resultat finns på turneringens hemsida och partiet mellan Grandelius och Ipatov finns kommenterat både på Inte bara Schack och Schacksnack.
(Foto: Calle Erlandsson)
 
17 januari - Jasmin Bejtovic fyra i Prag
Igår avslutades Prag Open där Jasmin Bejtovic var en av fyra spelare som delade fjärdeplatsen med 7 poäng på de  nio ronderna. Mladen Gajic tog 6 poäng medan Michael de Verdier och Christopher Krantz båda stannade på 5½. Hela resultatlistan finns på Chess-Results och på sin blogg Chess and life har Jasmin Bejtovic rapporterat från turneringen. 
 
16 januari - Dags för Flick-SM
På fredag börjar årets Flick-SM, som spelas under tre dagar på Växhuset i Västerås. För närvarande är antalet anmälda uppe i 62, varav de flesta, 32 stycken, i mellanstadieklassen. Mer information och lista på anmälda spelare finns på tävlingens hemsida.
 
16 januari - Anand vann mot Aronian
Världsmästaren Anand hade inte något bra 2012, men 2013 ser ut att börja bättre. Vinsten i den tredje ronden mot Caruana följdes upp med en uppmärksammad seger som svart mot Levon Aronian i den fjärde. Samtidigt vann Magnus Carlsen mot Pentala Harikrishna, och nu delas ledningen av Anand, Carlsen och Karjakin.
I B-gruppen tog Nils Grandelius snabb revansch efter förlusten i rond 3 när han besegrade hemmaspelaren Robin van Kampen, och nu ligger Grandelius på delad femteplats med 2 poäng.
Alla resultat finns på turneringens hemsida och partiet mellan Aronian och Anand finns kommenterat både på Inte bara Schack (av Ingemar Johansson) och på Schacksnack (av Martin Lokander).
(Foto: Calle Erlandsson)
 
16 januari - Team Viking hoppas på storpublik
SK Team Viking satsar på att locka publik till sina kommande Elitserimatcher mot Burgsvik Alva SK och SK Rockaden Umeå. Peter Hlawatsch i Team Viking utlovar lite festligare inramning än vanligt och bland annat bjuder hemmalaget alla åskådare på enklare dryck och förtäring. Följande tid och plats gäller för de båda matcherna:
2 februari 12.00, Roslagens Sparbank i Norrtälje: SK Team Viking-Burgsvik Alva SK
3 februari 11.00, Restaurang Chaplin, Vendevägen 85 A (hållplats Danderyds sjukhus): SK Team Viking-SK Rockaden Umeå
 
16 januari- Öppet Lundamästerskap
Lunds ASK bjuder in till öppet Lundamästerskap i form av Lund Open, som spelas 5/2-16/4. Tävlingen spelas i form av en stor Schweizergrupp och sju ronder ska avverkas under våren. Mer information finns i inbjudan och på LASK:s hemsida.
 
15 januari - Carlsens första vinst i Wijk aan Zee
Magnus Carlsen och Viswanathan Anand tog sina första vinster, och Sergej Karjakin tog sin andra när den tredje ronden i Wijk aan Zee spelades igår. Därmed leder Karjakin, som är ende spelare på 2½ poäng. I B-gruppen förlorade Nils Grandelius som svart mot holländaren Jan Smeets, och Grandelius har 1 poäng efter tre ronder. Alla resultat finns på turneringens hemsida och Anands vinstparti mot Fabiano Caruana finns kommenterat på Inte bara schack. (Foto: Calle Erlandsson)
 
15 januari - Grandelius satsar offensivt
Nils Grandelius hårdsatsar för att nå världseliten. Det framgår av hans nya hemsida, där Grandelius går ut med tre offensiva målsättningar för de kommande åren: Att vinna Junior-VM 2013, att nå ett Elo på 2650 samt att slå sig in i världseliten inom två år. Målen ska nås bland annat genom att Grandelius har anlitat Evgenij Agrest som tränare, för att Nils ska få den klassiska skolning som han saknar, berättas på sidan. Via hemsidan startas också en insamling där det finns möjlighet att stödja Grandelius satsning. (Foto: Calle Erlandsson)
 
14 januari - Fler remier i Wijk aan Zee
A-gruppen i Wijk aan Zee bjöd på ännu fler remier i den andra ronden än i den första. Den här gången slutade samtliga sju partier utan vinnare, och därmed är det fortfarande Harikrishna och Karjakin som delar ledningen. I B- och C-gruppen var det inte lika mycket remier, men Nils Grandelius noterade sin andra halvpoängare i mötet med Daniil Dubov. Alla resultat finns på turneringens hemsida
 
14 januari - Anmälda till Påskturneringen
Nu finns det möjlighet att följa anmälningsläget i Påskturneringen, och de första anmälningarna har redan kommit in. För närvarande är åtta spelare anmälda till huvudturneringen och två till Lilla Påskturneringen. Mer information och webbanmälan finns på hemsidan, och Påskturneringen finns även på Facebook.
 
13 januari - Remirikt i Wijk aan Zee
Nils Grandelius fick en bra start i Wijk aan Zee när han spelade remi som svart mot Maxim Turov (2630) i B-gruppen, en av totalt 14 remier i den första ronden. I A-gruppen var Pentala Harikrishna och Sergej Karjakin de enda som inledde med seger. Idag spelas den andra ronden, med bland annat mötet Aronian-Carlsen, och i B-gruppen tar sig Nils Grandelius an Daniil Dubov (2600). Turneringen kan följas via livelänken ovan, och mer information finns på turneringens hemsida. Utförlig rapportering med partikommentarer (idag från mötet Tiviakov-Ipatov i B-gruppen) finns på Inte bara schack.
 
13 januari - Kamraterna leder Superettan
Fyra matcher i Superettan spelades igår. SK Kamraterna fick nöja sig med oavgjort mot Schack 08, men skaffade sig ändå en poängs förspång i toppen eftersom Upsala ASS förlorade mot Farsta SK. Nu har Kamratena 7 poäng och leder före Farsta och Upsala som har 6. Resultat och tabell finns på Allsvenskans hemsida.
 
13 januari - 70 deltagare i Västeråsdraget
70 deltagare kom till start i Västeråsdraget, den tredje deltävlingen i Västmanlands GP-serie, som spelades igår. Det tävlades i tre åldersklasser och vinnare blev Simon Wikström, Västerås SK i lågstadiet; Wenhan Zhou, Hedemora SS, i mellanstadiet och Teddie Ljunggren, Hedemora SS i högstadiet/gymnasiet. Alla resultat finns på U-schacks hemsida. Nästa deltävling är Silverdraget i Virsbo den 2 februari. (Bild: Medaljörerna i den yngsta klassen: Joel Öberg, Hugo Lundberg och Simon Wikström. Foto:Urban Lundbäck)
 
13 januari - Bejtovic och de Verdier med i toppen i Prag
I Prag Open har nu fem ronder avverkats, och såväl Jasmin Bejtovic som Michael de Verdier ingår i den stora grupp pelare som delar sjundeplatsen med 4 poäng. Idag spelas den sjätte ronden där Bejtovic ställs mot IM Josef Pribyl medan de Verdier möter Vijay Pranav. Tävlingen kan följas på Chess-Results och på sin blogg Chess and life rapporterar Jasmin Bejtovic från turneringen. 
 
12 januari - Dags för spel i Wijk aan Zee
Idag börjar spelet i Tata Steel Tournment i Wijk aan Zee, och lottningen har presenterats. I den första ronden kan vi se fram emot bland annat mötena Carlsen-Caruana och Anand-Nakamura.I B-gruppen inleder Nils Grandelius som svart mot Maxim Turov. Turneringen kan följas via livelänken ovan, och mer information finns på turneringens hemsida.
 
12 januari - Svenskt i norska ligan
Igår spelades den fjärde ronden i norska Elitserien, med svenskt deltagande i flera av lagen. Serieledande Oslo vann trots att Emanuel Berg förlorade på förstabordet mot irländaren Sam Collins, och i Kristiansund bidrog Hans Tikkanen (bilden) med remi och Axel Smith med vinst till segern med 5-1 över Bergen. Idag spelas den femte ronden, och imorgon den sjätte. Resultat från norska Elitserien finns här och, och mer att läsa finns hos Bergens Schakklub. (Foto från ett tidigare tillfälle)
 
12 januari - Allsvenskan är tillbaka
Den här helgen återupptas spelet i allsvenkan efter juluppehållet. I Elitserien är det ingen aktivitet den här helgen, men idag spelas fyra matcher i Superettanoch enstaka matcher i övriga serier. Imorgon spelas resten av den fjärde ronden i Allsvenskan, och resultat från alla matcherna kan följas på Allsvenskans hemsida.
 
11 januari - Tidskrift för Schack 1987
Inför 1987 var framtiden för TfS oklar, men till slut togs redaktörskapet över av Björn Kobbel, som skulle vara en tillfällig lösning men blev kvar i två år. Första numret inleddes med att förbundsordföranden Christer Wänéus presenterade Schackakademien, som hade bildats i slutet av 1986 med profiler som Harry Schein, Hasse Alfredson och Uno Hedin. Bo Plato argumenterade mot Elitserien, som ändå infördes till säsongen 1987/88. Innan dess hann Wasa SK vinna den sista Allsvenskan som spelades enligt den gamla modellen - med ett slutspel där de två bästa lagen från norr respektive söder möttes. Det berättades om den senaste schackdatorn "Super-Dallas", med en spelstyrka på uppåt 2400 i rating, som kostade drygt 18.000 kronor, och Axel Ornstein vann SM-gruppen när Schack-SM spelades i Stockholm. Kadettallsvenskan spelades för första gången någonsin, och det blev SK Rockaden Stockholm som vann det historiska SM-guldet, medan den första Juniorallsvenskan vanns av Wasa SK. Skol-SM samlade 900 deltagare och Kasparov och Karpov möttes i VM-match, som så småningom slutade med "seger" med siffrorna 12-12 för den förstnämnde.
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1987! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
11 januari - Påskturneringen 2013 i nya lokaler
Nu har arrangörerna av Påskturneringen offentliggjort inbjudan och hemsida till årets tävling, som spelas 29 mars - 1 april i nya lokaler på JB Gymnasiet i Norrköping. Nytt för i år är också Lilla Påskturneringen, som är öppen för spelare med rating under 1600. Mer information och webbanmälan finns på hemsidan, och Påskturneringen finns även på Facebook.
 
10 januari - Tata Steel Tournament i Wijk aan Zee
Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana och Viswanathan Anand är fyra av de fjorton spelarna i A-gruppen i Wijk aan Zee, där an av årets internationella höjdpunkter, Tata Steel Tournament, inleds på lördag. Tävlingen pågår i drygt två veckor och den sista ronden spelas söndag 27 januari.
Nils Grandelius spelar i B-gruppen där Arkadij Naiditsch (2708) är topprankad.
Mer information finns på turneringens hemsida.
 
10 januari - Dags att anmäla sig till SCT:s veteranturnering
Den 9-12 maj arrangerar Peter Hlawatsch och Scandinavian Chess Tournament en internationell veterantävling i Täby, och arrangören meddelar att det nu börjar bli dags att anmäla sig. Anmälan kan göras via webbanmälan, e-post eller genom att ringa till Roald Berthelsen, telefon 08-7584175 och 070-4473163.
Den 12 maj spelas dessutom en blixtturnering som är öppen för alla åldrar. Läs mer om tävlingen på hemsidan.
 
10 januari - Svenskt i Prag Open
Igår inleddes Prag Open, där det är svenskt deltagande i A-gruppen i form av Jasmin Bejtovic (som dock tävlar för Bosnien-Herzegovina), Michael de Verdier, Mladen Gajic och Christopher Krantz. Alla fyra vann i den första ronden och tävlingen kan fölas på Chess-Results.
 
9 januari - Jesper Hamark vann Hisingen Open
Under trettonhelgen spelades spelades snabbschacksturneringen Hisingen Open i Göteborg, och tävlingen slutade med hemmaseger genom SK Kamraternas Jesper Hamark. Hamark tog 6 poäng och vann på bättre särskiljning än tvåan Mikael Arnelind, Örgryte SK. Förhandsfavoriten Thomas Ernst inledde med fyra segrar men föll tillbaka den andra dagen och slutade på åttonde plats. 48 spelare deltog.
Hela resultatlistan
 
9 januari - IM-turneringen i Lidköping
I månadsskiftet februari/mars arrangeras en IM-turnering i Lidköping, och arrangören meddelar att man erbjuder rabatterad startavgift för Fidemästare (FM). Den som vill ha mer information kan kontakta tävlingsledningen eller läsa på turneringens hemsida.
 
8 januari - Tio dagar kvar till Flick-SM
Om tio dagar börjar årets Flick-SM, som denna gång spelas i Västerås. Totalt har 32 spelare anmält sig, och till slut bör deltagarantalet hamna någonstans kring det dubbla. Mer information och lista på anmälda spelare finns på tävlingens hemsida.
 
 
 
7 januari - Kim Nygren blixtvinnare i Eskilstuna
Det blev dubbelt Örebro SS i Trettondagsblixten, som spelades i Eskilstuna igår. Kim Nygren vann tävlingen på 11½ poäng, före Lowe Ivraeus på 10. Trea kom hemmaspelaren Matthias Nilsson och totalt samlade tävlingen 44 spelare. Hela resultatlistan finns hos arrangerande Eskilstuna SK.
 
6 januari - Krasenkow vann Rilton Cup
Erik Blomqvist missade chansen att ta sin tredje stormästarinteckning när han förlorade mot Aleksandr Shimanov i den sista ronden av Rilton Cup. Därmed stannade Blomqvist på 6 poäng och fick nöja sig med en delade sjundeplats, samma som bland andra Pia Cramling, Victor Nithander och Ralf Åkesson. Vann tävlingen gjorde polacken Michal Krasenkow (bilden), som avslutade med att besegra italienaren Axel Rombaldoni och därmed samlade ihop 7½ poäng. Andraplatsen delades av Erwin L´ami och Aleksandr Shimanov.
Jonathan Westerberg vann mot Even Thingstad i sista ronden och gick därmed upp på 5½ poäng och tog sin första IM-norm.
I Rilton Elo slutade Johan Salomon med särskiljningens hjälp som vinnare före Evert Guerrero från Bollmora SK. Båda tog 7½ poäng.
Alla resultat finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
6 januari - Lisa Fredholm vann tjejträffen
Igår spelades propagandatävlingen Tjejträffen i Stockholm, med 29 deltagare. De två främsta i resultatlistan stod i särklass: Lisa Fredholm och Lina Cao-Zhang spelade remi inbördes och vann övriga sex partier. Båda slutade därmed på 20 poäng, då poängsystemet 3-2-1 tillämpades, men särskiljningen placerade Fredholm som vinnare. Mer information och hela resultatlistan finns hos arrangerande Kristallens SK.
 
5 januari - Blomqvist jagar GM-norm i Rilton Cup
Erik Blomqvist är bäste svensk inför sista ronden i Rilton Cup,efter att han i den åttonde ronden tagit sin tredje stormästarskalp i tävlingen genom att besegra Mikhail Ulibin. Nu behöver Blomqvist remi i sista rondens parti mot Aleksandr Shimanov för att säkra stormästarnorm. Partiet mot Ulibin finns kommenterat på Inte bara schack. Leder tävlingen inför den sista ronden gör Ilya Smirin och Michal Krasenkow på 6½ poäng, en halv före Blomqvist och fyra andra på 6 poäng.
Rilton Open färdigspelades igår och vanns av Karvan Awat från Västerås SK som tog imponerande 6½ poäng på sju ronder. I Rilton Elo leder Gabriel Boström med 7 poäng av 8 inför den sista ronden.
Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open. (Foto från en tidigare rond)
 
5 januari - Livesändning från Dam-SM i snabbschack
Imorgon spelas Dam-SM i snabbschack i Solna, och högst rankade av de tretton deltagarna är Pia Cramling, Viktoria Johansson och Eva Jiretorn. Ett parti i varje rond kommer att livesändas och länk till sändingen kommer att finna på Solnas hemsida, där också listan över anmälda spelare kan studeras. Mer information finns också i inbjudan.
 
4 januari - Blomqvist vann mot Miezis
Fempoängaren Pia Cramling samt fyrapoängarna Linus Johansson, Philip Lindgren och Victor Nithander förlorade alla i den sjunde ronden av Rilton Cup. Enda ljusglimten bland de svenska spelarna på toppborden var Erik Blomqvist (bilden), som besegerade Normunds Miezis som svart. Nu är fjolårssegraren Aleksandr Shimanov ensam i ledningen med 6 poäng, och bäst av svenskarna är Cramling och Blomqvist med 5. Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
4 januari - Tidskrift för Schack 1988
1988 var det andra året som tidningen leddes av Björn Kobbel och det sista året som redaktionen fanns i Göteborg. Året inleddes med en rekordstark Rilton Cup, Jonny Hector säkrade IM-titeln och Wasa SK vann den första Elitserien någonsin. I nummer fyra presenterades en omfattande undersökning av schackbevakning i svensk dagspress och Ingvar Carlsson, som tolv år senare skulle bli SSF-ordförande, intervjuades i egenskap av Schackprofil. Ulf Andersson gjorde sin första turnering i Sverige på 17 år när han kom tvåa i Sweden Chess Tournament i Haninge, och Axel Ornstein tog sin sjunde SM-titel när han vann Schack-SM i Norrköping. I Norrköping startades också det första svenska schackgymnasiet någonsin. Ferdinand Hellers tog sin tredje stormästarinterteckning och kom dessutom femma i Junior-VM i Australien, där han bland annat besegrade Vasilj Ivanchuk. Sverige kom i slutet av året på tolfte plats i Schack-OS som spelades i Thessaloniki.
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1988! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
3 januari - Rolf Littorin fyller 90 år
Idag fyller Rolf Littorin 90 år. Littorin är hedersledamot i Sveriges Schackförbund sedan 1988 och var under sina många år i schacket bland annat svensk delegat i Fide under trettio år, initiativtagare till European Chess Union (ECU) och vice ordförande i Sveriges Schackförbund.
2008 skrev Calle Erlandsson en lång artikel om Rolf Littorin i Tidskrift för Schack, och den artikeln kan läsas i TfS-arkivet. (Foto från TfS 2008: Calle Erlandsson)
 
3 januari - Pia Cramling i delad Riltonledning
Pia Cramling vann över Linus Johansson i den sjätte ronden av Rilton Cup, och är därmed en av fyra spelare som delar ledningen i turneringen på 5 poäng. Utländska stormästarna Aleksandr Shimanov, Michal Krasenkow och Bartosz Socko ingår också i tätkvartetten. I Rilton Elo leder normannen Johan Salomon med 5½ poäng och i Rilton Open är Isak Revelj ende spelare utan poängförlust efter fem ronder. Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
3 januari - Skromberga mellandagsturnering
Skromberga mellandagsturnering avgjordes i helgen, och tävlingen lockade ett startfält på 47 spelare. Vann gjorde Tomas Rosell på 6½ poäng av 8 möjliga, samma som tvåan Tahir Ibishi. Hela resultatlistan.
 
2 januari - Svenska överraskningar i Rilton
Den femte ronden i Rilton Cup bjöd på flera fina prestationer av de unga svenska spelare som ligger strax under stormästarnivå. Linus Johansson (bilden) svarade för en liten skräll när han vann mot ryske stormästaren Mikhail Ulibin som svart. Dessutom besegrade Erik Blomqvist Slavko Cicak och Victor Nithander spelade remi mot Evgeny Gleizerov. Toppmötet mellan Shimanov och Krasenkow slutade remi, vilket innebär att Krasenkow fortfarande är ensam i ledningen. Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
1 januari - Sveriges Schackförbund önskar Gott Nytt År
Sveriges Schackförbund önskar alla ett Gott nytt År! Efter att Rilton Cup tagit nyårsledigt fortsätter spelet idag för de avslutande fem ronderna, innan den sista ronden som vanligt spelas på Trettondagsafton. I Trettonhelgen blir det full fart igen med flera tävlingar runt om i landet: Hisingen Open i Göteborg, blixtschack i Eskilstuna och snabbschack i Västervik. I Stockholm blir det fokus på damerna med först Tjejträffen på Trettondagsafton och därefter Dam-SM i snabbschack på Trettondagen. Mer information om tävlingarna finns via länkarna i högermarginalen.
 
31 december - Krasenkow leder Rilton före Shimanov
Michael Krasenkow vann toppmötet mot Sergey Ivanov och är ende spelare med full poäng efter fyra ronder. Bland de tio spelare som delade andraplatsen vann endast Alexandr Shimanov (bilden), och därmed är han ensam tvåa med sina 3½ poäng. I Rilton Elo är Gabriel Boström ende spelare på fyra poäng och i Rilton Open, där tre ronder har spelats är fem spelare utan poängförlust. Idag är det spelledigt i Rilton innan tävlandet återupptas på nyårsdagen. Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
31 december - Hector vann i Köpenhamn
Jonny Hector slutade som ensam vinnare i Öbro nyårsturnering, som avslutades i Köpenhamn igår. Hector noterade fem vinster och två remier på de sju ronderna, och hade därmed en halv poängs marginal till tvåan Björn Möller Ochsner. Turneringens hemsida.
 
31 december - Fem spelare delade förstaplatsen i Karlstad Open
Efter remier på de två toppborden blev det hela fem spelare som delade slutsegern i Karlstad Open. I särskiljningsordning var det Thomas Ernst, Per Vernersson, Henrik Lindberg, Simon Rosberg och Jan-Olov Lind, som alla slutade på 5½ poäng. Hela resultatlistan finns på Chess-Results.
(Foto från den sjätte rondens parti mellan Thomas Ernst (till höger) och Kent Ängskog: Roger Johnson)
 
30 december - Krasenkow och Ivanov leder Rilton Cup
Efter tre remier på de fem toppborden återstår bara två fullpoängare i Rilton Cup: Polacken Michael Krasenkow (bilden) och ryske Sergey Ivanov. Efter dem följer tio spelare med 2½ däribland Victor Nithander, Slavko Cicak och Pia Cramling. I dagens rond kan vi bland annat se fram mot svenskmötet mellan Vitor Nithander och Slavko Cicak, samt förstås partiet mellan Krasenkow och Ivanov. Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
30 december - Tredelad ledning i Karlstad Open
Med en rond kvar att spela i Karlstad Open delas ledningen av tre spelare, som alla har 5 poäng av 6: Thomas Ernst, Per Vernersson och Henrik Lindberg. Idag möts Lindberg och Ernst, medan Vernersson får ta sig an Peter Fransson som svart. Karlstad Open kan följas på Chess-Result.
 
30 december - Inte försent att anmäla sig till Dam-SM i snabbschack
Antalet anmälda till Dam-SM i snabbschack är nu uppe i 13. Pia Cramling är högst rankad och följs i startlistan av Eva Jiretorn, Susanna Berg och Borislava Borisova. Tävlingen spelas i Solna på trettondagen och det går fortfarande bra att anmäla sig. Mer information finns i inbjudan och lista över anmälda spelare finns hos arrangerande Solna SS.
 
29 december - Två svenskar felfria i Rilton
Elva spelare har maximal poäng efter två dagars spel i Rilton Cup. Nio av dessa är utländska titelhållare, men två svenskar ingår i tätgruppen: Erik Blomqvist och Victor Nithander (bilden). I tätgruppen ingår också nyblivne danske veteranvärldsmästren Jens Kristiansen, samt finländaren Vilka Sipilä som överraskande vann mot holländske stormästaren Erwin L´ami. Idag spelas den tredje ronden med två stormästarmöten på programmet: Monika Socko mot Evgeny Gleizerov och Bartosz Socko mot Ralf Åkesson.
I Rilton Elo har 11 av de 103 spelarna maximal poäng efter två ronder, och igår startade också den tredje av Riltonturneringarna, Rilton Open, för spelare med rating under 1800. Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
29 december - Tre raka för Hector i Öbro Nyårsturnering
Jonny Hector har vunnit de tre första partierna i Öbro Nyårsturnering, som pågår i Köpenhamn. Hector är topprankad bland de 68 deltagarna, och idag spelas rond 4 och 5. Turneringen pågår till imorgon. Turneringens hemsida.
 
29 december - Hoogeven vann World Cities
Det blev holländska Hoogeven som vann World Cities efter att Baku från Azerbadzjan besegrats med 2½-1½. I det vinnande laget ingick Anish Giri, Ivan Sokolov, Sergey Tiviakov och Jan Smeets. Resultat från tävlingen finns på Chess-Results och på turneringens hemsida.
 
29 december - Eric Geijer tar över Schacksnack
Erik Geijer (bilden) tar över ansvaret för nyhetsbloggen Schacksnack från Lasse Thomasson. Det meddelades på sidan igår, och Geijer kommer att få hjälp med arbetet av Thomas Engqvist, Ivar Paulson och Lars OA Hedlund. Lasse Thomasson kommer också att hjälpa till under ytterligare ett halvår.
Inriktningen på Schacksnack kommer också att förändras under den nya ledningen, berättar EricGeijer.
-Schacksnack har ju haft en väldigt bra internationell bevakning, men vi kommer att satsa mer på lokala tävlingar och arrangemang. Dessutom är vi intresserade av schackkultur, att beskriva en sida av schack som inte är så tävlingsinriktad, förklarar han.
 
29 december - Sju spelare i topp i Karlstad
I Värmland har Karlstad Open kommit fyra ronder på väg. Topprankade Thomas Ernst spelade remi mot Patrik Drugge från Örebro i den fjärde ronden, men ingår i den tätgrupp på sju spelare som har 3½ poäng. Karlstad Open kan följas på Chess-Results.
 
28 december - Tidskrift för Schack 1989
1989 var ett viktigt år i TfS historia. Tidningen flyttade till Skåne när Bo Plato från Hässleholm tog över redaktörskapet, ett uppdrag som han skulle behålla i 15 år. Det första numret inleddes med en minnesartikel om Erik Lundin, som avlidit 84 år gammal i slutet av 1988. Nummer två innehöll en lång artikel om systrarna Polgar och senare under året berättades det om World Cup i Skellefteå där Karpov och Kasparov delade segern.
Wasa vann elitserien, Ferdinand Hellers vann SM i snabbschack och SM spelades i Sundsvall med fyrdelad seger i SM-gruppen: Rickard Wessman, Lars-Åke Schneider, Ralf Åkesson och Jan Johansson fick spela särspel två helger under hösten, ett särspel som vanns av Johansson. Skol-SM för flickor arranegrades för första gången som en separat tävling, med Anna Lundin, Maria Lindskog och Victoria Johansson som vinnare i de tre åldersklasserna. Än så länge begränsade sig Schackfyran till Västmanland och i Västerås spelades den tionde Schackfyranfinalen.
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1989! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
28 december - Rilton Cup är igång
Rilton Cup har startat, och första ronden blev, åtminstone i toppen, ganska skrällfri. De nio högst rankade spelarna vann sina partier, men på tionde bordet lyckades Martin Lokander spela remi med Tiger Hillarp Persson. En annan Stockholmsjunior, Egor Norlin, vann mot Axel Ornstein. Idag fortsätter turneringen med den andra ronden, och dessutom börjar spelet i Rilton Open. Mer information om tävlingarna finns på hemsidan, samt på Chess-Results: Rilton Cup Rilton Elo Rilton Open.
 
28 december - ...liksom Karlstad Open
Även i Karlstad Open har den första ronden spelats, och högst rankad här är turneringens ende stormästare Thomas Ernst. Såväl han som favoriterna på de övriga toppborden vann sina partier. Karlstad Open kan följas på Chess-Results.
 
27 december - Rilton Cup 2012/2013
Nu väntar några intensiva dagar i Schacksverige. Klockan 15.00 startar första ronden i Rilton Cup på Clarion Hotel i Stockholm, och tävlingen pågår till Trettondagsafton. Idag inleds också Karlstad Open, och dessutom spelas Jämtcupen i Östersund. Mer information om tävlingarna finns via länkarna i högermarginalen.
 
27 december - Svenskarna utslagna i World Cities
I kvartsfinalen tog det stopp för det svenska Lund/Linköping-laget i World Cities Chess Team Championship. Serbiska Novi Sad visade sig för starkt och vann med 2½-1½, trots att Nils Grandelius upprepade bedriften från OS och vann som svart mot Ivan Ivanisevic. I semifinalerna möts nu Hoogeven och Tasjkent samt Novi Sad och Baku.
Tävlingen kan följas på Chess-Results och på turneringens hemsida, och missa inte heller Lars Grahns utförliga rapportering på Inte bara schack.
 
27 december - Håkan Greiff vann Annandagsblixten
Arrangerande Rödeby SK dominerade stort i Annandagsblixten, som spelades i Bleking igår. Vann gjorde Håkan Greiff som tog 16 poäng av 18 möjliga. Hela resultatlistan finns hos Rödeby SK.
 
26 december - Kvartsfinalklart i World Cities
Det svenska Lund/Linköping-laget är klart för kvartsfinal i World Cities Chess Team Championship efter att ha spelat 2-2 mot Riga. Hans Tikkanen vann på andrabordet, medan Nils Grandelius och Pontus Carlsson spelade remi, och eftersom särskiljningen premierar vinster på högre bord blev Tikkanens vinst avgörande.
Idag spelas kvartsfinalen där Sverige ställs mot serbiska Novi Sad med Ivan Ivanisevic på förstabordet.
Tävlingen kan följas på Chess-Results och på turneringens hemsida, och missa inte heller Lars Grahns utförliga rapportering på Inte bara schack.
 
26 december - Budapestresa med Stockholms SS
Stockholms Schacksällskap planerar en resa till First Saturday Tournament i Budapest i augusti 2013, och erbjuder intresserade från andra klubbar att följa med. Juniorer och seniorer som satsar på att ta IM-norm, eller bara vill följa med på en trevlig schackresa kan anmäla sig senast 15 mars till Michael Wiander, och mer information finns på Stockhoms SS hemsida.
 
25 december - Sebastian Nilsson rapporterar från World Cities
Julaftonens match mot Dhaka från Bangladesh slutade 2-2, efter vinst för Axel Smith, samt remier för Hans Tikkanen och Pontus Carlsson. Sebastian Nilsson rapporterar efter tre ronder:

World Cities Chess Championship har enligt uppgift arrangerats flera år, men vad jag vet har Sverige inte varit med tidigare, då vi inte presterat tillräckligt bra i OS (nu kom vi på sextonde plats). Efter att Fide meddelat att ett lag från Sverige var kvalificerat, rådde det en del förvirring under den knappa tid man hade på sig att registrera ett lag:
Måste alla spela i samma klubb? Hur många ronder kan vi förvänta oss? Vem sköter det praktiska? Hur sponsras laget?
Dessa frågor löstes efterhand och laget togs ut av förbundskapten Anders Pettersson. Fyra av de fem från OS-laget laget tackade ja.
Det visade sig också att det fanns önskemål om en kapten och en reserv. Gällande dessa positioner var övriga lagets inställning glasklar: Så länge det inte ekonomiskt påverkade de ordinarie spelarna negativt lät det bra. Laget är till exempel garanterad en prissumma på 16 500 enbart genom att ställa upp.
Både jag och Calle blev uttagna givet att vi själva betalade allt som inte arrangörerna står för, vilket vi godtog. Det lämpade sig så smidigt att vi alla valde samma flyg från Köpenhamn till Dubai via Moskva. I det stora hela finns det inte mycket att säga (tåget försenat som vanligt, hamburgaren i Moska fantastiskt god, förvånansvärt nog). När vi kom fram till Dubai fick vi dock erfara en lite tråkig attityd - ”in five minutes” betyder oftast inte fem minuter. Det hände flera gånger att vi blev lovade bussar och annat om 2-5 minuter, men i vissa fall dröjde det upp till 2 timmar innan de kom. Nåja, vi kom fram till Al Ain precis i tid för att åka med till invigningen.

Tävlingen är organiserad av Al Ain Chess Club, och kommer att vara så ytterligare fyra gånger fram till 2020. Klubben drivs av Asiatiska schackförbundets President Sheikh Sultan bin Khalifah Al Nahyan. Lottningsceremonin utfördes med bollar i en tombola. Bollarna var rätt stora och hjulet rätt litet, så bollarna rörde sig inte så mycket. Tombolan snurrades för säkerhets skull även när den bara innehöll en boll. I det stora hela var det en trevlig ceremoni med ljus och en kort informationssnutt om Al Ain och dess historia.
Al Ain är fjärde största staden i Förenade Arabemiraten med sina runt 600 000 invånare. Staden har ett ganska grönt centrum och kallas därför för ”Garden City”. Den första presidenten för Förenade Arabemiraten, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, föddes i Al Ain vilket invånarna är mycket stolta över. I det hela är staden fylld med stora vägar, stora affärer och mycket ljus.

Nåja, ur schacklig synvinkel fick vi strax innan vi åkte reda på att vi hade en mycket bättre chans än vi först trott. När vi sedan hamnade i den klart lättaste gruppen såg allt ljust ut. Den gruppen är klart lättast eftersom hemmalaget Al Ain av artighetsskäl placerades i den starkaste inlottningsgruppen (vilket gav dem själva samt alla andra lag som hamnade i deras grupp en slags fördel). När vi sedan började med att slå England och därefter hemmanationen såg det väldigt ljust ut, även om vi nu i sista gruppspelsmatchen mot Bangladesh stod klart sämre. Men, härligt med 2-2 efter en bra laginsats precis som i övriga matcher! Det som nu återstår är ett cupspel där vi såklart hoppas gå långt!

Det har varit ganska mycket fokus på schack, som sig bör, främst med preppande. Min egen största insats är att låna ut min datorsladd då Axel/Nils inte fick med sig någon sådan (Nils tog med Axels dator då han hade haft med den till Tyskland, men datorsladden blev kvar där), även om jag också kollat lite öppningsanalyser.
Internet får man använda vid väl valda tillfällen, då hotellets normalt ganska kostsamma tillgång (600 kronor för en dator i en vecka) blir kraftigt överansträngd på kvällen/morgonen nu när väldigt många schackspelare har gratis Internet. Arrangörerna förtjänar ett tack för detta, även om det ju också är lite tråkigt då nätet blir överbelastat. När majoriteten av spelarna sedan börjar panikpreppa (i motsats till slöprepp som tillåter internetanvändning mellan analyserna) eller koppla av runt klockan 16 (rondstart 18) fungerar Internet utmärkt igen! Måltiderna äter vi i vanlig svensk tid, trots att den lokala tidszonen skiljer med tre timmar.
Text och foto: Sebastian Nilsson

 
24 december - Sveriges Schackförbund önskar God Jul
Sveriges Schackförbund önskar alla en riktigt God Jul, och dagen till ära bjuder vi på en liten julbonus från TfS-arkivet: Årgång 1990, som är publicerad nedan.
Under julhelgen fortsätter spelet i Förenade Arabemiraten, och här i Sverige är det dags för en av årets schackliga höjdpunkter när Rilton Cup inleds på torsdag. Samma dag startar Karlstad Open och dessutom spelas snabbschacksturneringen Jämtcupen i Östersund.
Redan dagen innan blir det dock blixtschack i Blekinge i form av Rödebys annandagsblixt.
 
24 december - Tidskrift för Schack 1990
1990 inleddes med att IM Tom Wedberg vann Rilton Cup före åtta stormästare, med Jonny Hector på femte plats. Elitserien vanns, som vanligt på den här tiden, av Wasa SK, och Michael Wiedenkeller segrade i såväl Tusenmannaschacket som SM. SM-tävlingarna spelades för femte gången någonsin i Göteborg och noterade 980 starter.
Skol-SM kom till Kungsör och arrangemanget lovordades på ungdomssidorna. 925 spelare deltog och i yngsta klassen vann Emanuel Berg.
På den svenska Elolistan i mitten av året var Pia Cramling uppe på tredje plats, efter Ulf Andersson och Ferdinand Hellers, medan sextonårige Gata Kamsky var åtta i världen redan innan han utsågs till I
M. Pia Cramling blev för övrigt första svenska kvinna att spela i "herrarnas" OS-lag, som kom på elfte plats i Novi Sad, och Thomas Ernst erövrade stormästartiteln. Karpov och Kasparov möttes i en VM-match som slutade med seger med en poängs marginal för den sistnämnde.
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1990! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
24 december - Andra vinsten i World Cities
Det svenska Lund/Linköping-laget i World Cities Chess Team Championship vann även den andra matchen. Al Ain från Förenade Arabemiraten besegrades med 2½-1½, efter vinster av Hans Tikkanan och Pontus Carlsson samt remi för Axel Smith. Därmed leder svenskarna gruppen inför den sista gruppspelsronden där Dhaka står för motståndet.
Tävlingen kan följas på Chess-Results och på turneringens hemsida, och på Inte bara schack rapporterar Lars Grahn utförligt från turneringen..
 
23 december - Bra start i World Cities
Det blev en utmärkt start för det svenska Lund/Linköping-laget i World Cities Chess Team Championship, när Laget från London besegrades med 2½-1½. Pontus Carlsson och Axel Smith vann på bord 3 och 4, medan Nils Grandelius spelade remi mot Nigel Short på förstabordet. Idag ställs svenskarna mot Al Ain, det lägst rankade, men i kraft av hemmalag toppseedade laget i gruppen.
Tävlingen kan följas på Chess-Results och på turneringens hemsida. På Inte bara schack rapporterar Lars Grahn utförligt från turneringen.
 
23 december - Korrschack nummer 4
...har distribuerats till medlemmarna i SSKK. Ur innehållet:
Vem behöver en damflygel?
Det finns en ställningstyp där datorerna darrar på processorerna - obalanserade ställningar där många olika faktorer ska vägas in. Ludvig Sandströms artikel handlar om detta och speciellt damflygelböndernas föränderliga värde.
Korr i korta drag
Här får vi bland annat se Leif Rosén genomföra ett mönsterangrepp i SM 2011 och hur Stig Larssons skrivfel i veteran-SM 2010 inte fick några ödesdigra konsekvenser. Snarare tvärtom. Kurt Savegren hade en önskedröm i ett mittspel i en MN-grupp. En springare skulle till f5 och allt gick i lås.

Medlemsavgiften i SSKK är 490 kr för seniorer och 245 kr för juniorer till SSKK:s plusgirokonto 52052-8.
Lars Grahn
 
22 december - Svenskarna börjar mot London i World Cities
Idag spelas första ronden i World Cities Chess Team Championship och gruppindelningen av de 24 deltagande lagen har presenterats. Det svenska laget ingår i samma grupp som Alain från hemmanationen, Dhaka från Bangladesh samt dagens motståndare London. Två lag från varje grupp, samt de fyra bästa treorna går vidare till slutspelsfasen av turneringen.
Tävlingen kan följas på Chess-Results och på turneringens hemsida.
 
22 december - Inte försent att anmäla sig till Dam-SM i snabbschack
Tio spelare är anmälda till Dam-SM i snabbschack när anmälningstiden har gått ut, men arrangören meddelar att man fortsätter att ta emot anmälningar utan någon efteranmälngsavgift. Tävlingen spelas i Solna på trettondagen, och högst rankad av de anmälda är Pia Cramling. Mer information finns i inbjudan och lista över anmälda spelare finns hos arrangerande Solna SS.
 
21 december - Rilton Cup 2012/2013
Nu är det en vecka kvar till årets upplaga av Rilton Cup, och arrangörerna meddelar att det redan är klart med rekorddeltagande. Totalt är ungefär 250 spelare anmälda i de tre Riltonturneringarna och arrangörerna har satt ihop ett collage över de mest intressanta deltagarna. Rilton Cup spelas på Clarion Hotel Stockholm 27/12-5/1 med spelledigt på nyårsafton. Mer information om Rilton Cup finns hos Stockholms Schackförbund och inbjudan kan läsas här.
 
21 december - Tidskrift för Schack 1991
I TfS 1991 berättas hur Wasa SK tog sitt femte raka Elitserieguld, Flick-SM slog deltagarrekord i Eslöv med 73 deltagare, och Vasilij Ivantjuk vann före Garri Kasparov i Linares.uml;re Garri Kasparov i Linares.
I knattetävlingen Talangjakten vann Emanuel Berg samtliga åtta ronder, och på fjärde plats kom inte heller obekante Pontus Carlsson.
Schack-SM i Helsingborg kallades för "särspelens SM" eftersom särspel krävdes i såväl SM-gruppen som Junior-SM och Kadett-SM. I SM-gruppen delades förstaplatsen mellan Stellan Brynell och Lars-Åke Schneider och efter särspel i slutet av året kunde den förstnämnde utses till SM-vinnare.
Jonny Hector intervjuades i samband med att han säkrade stormästartiteln och ett förslag om att låta rankingtalen bestämma klasstillhörigheten i SM röstades ner av kongressen.
O
m allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1991! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
20 december - 51 anmälda till Karlstad Open
För den som söker ett kortare alternativ till Rilton Cup, som pågår en dryg vecka, spelas Karlstad Open som vanligt under fyra mellandagar, 27-30 december. Med en knapp vecka till start är 51 spelare anmälda, och högst rankad är Peter Fransson från Lidköpings SS. Läs mer om Karlstad Open hos Karlstad AS.
 
20 december - Aronian och Yifan blindschacksvinnare i Peking
Även blindschacksturneringen är avslutad i World Mind Games. Det blev Levon Aronian som vann herrklassen med 5½ poäng på de sju ronderna, medan damklassen vanns av Yifan Hou som fick ihop 6 poäng. Pia Cramling tog 2½ poäng och slutade på fjortonde plats. Mer om World Mind Games finns att läsa på turneringens hemsida.
 
19 december - SM-hemsida Örebro 2013
Den officiella hemsidan för Schack-SM 2013 är nu offentliggjord. SM spelas i konferensanläggningen Conventum i Örebro 6-14 juli, och nu har också anmälningssidan öppnat, vilket ett tiotal personer redan har upptäckt. Några av de viktigaste nyheterna inför årets tävling:
-En Dam-SM-grupp med åtta deltagare inrättas och kommer att spelas parallellt med bredd- och ungdomsgrupperna, alltså lördag 6/7-fredag 12/7.
-En ny ungdomsklass inrättas för att underlätta för yngre miniorer att spela Schack-SM. Tävlingen kallas Knatte-SM och kommer att pågå parallellt med övriga ungdomsklasser, dock med kortare betänketid (en timme/spelare och parti) och flera ronder. Knatte-SM är öppet för spelare födda 2003 och senare, och mer detaljer kring spelprogrammet kommer senare.
-Blixt-SM, som inte har spelats sedan SM 2009 i Kungsör, kommer att arrangeras på torsdagen (11/7) före ordinarie rond. 
Samtliga nyheter kommer att utvärderas efter årets SM innan beslut fattas om permanent införande. Mer information om detta, och allt du behöver veta inför Schack-SM 2013 finns på SM-hemsidan.
 
19 december - Nya regler för uttagning till SM-gruppen
Till SM i Örebro har reglerna för uttagningen till SM-gruppen ändrats. Tidigare har spelarna fått startbidrag beroende på spelstyrka, men till i år tas startbidragen bort och pengarna läggs istället till den totala prissumman. SSF:s styrelse (genom förbundskaptenen) utser fortfarande formellt sex av spelarna i SM-gruppen, men detta kommer att göras strikt efter Elorating 1 februari.
De tre främsta spelarna i föregående års SM-grupp samt vinnaren i Mästar-Elit är direktkvalificerade. Till SM 2013 är de direktkvalificerade spelarna Hans Tikkanen, Bengt Lindberg, Axel Smith och Michael Wiedenkeller.
Nytt för i år är också att det i SM-gruppen inte kommer att vara tillåtet att bjuda remi före drag 40. Anmälan till SM-gruppen görs direkt till förbundskapten Anders Pettersson senast den 20 februari klockan 24.00. 
 
19 december - Svenskt lag i World Cities Championship
På lördag inleds World Cities Chess Team Championship i Förenade Arabemiraten, med 24 deltagande lag från hela världen. Sverige har kvalificerat sig för deltagande genom den fina insatsen i OS, och representeras av laget Lund-Linköping bestående av fyra spelare från OS-laget: Nils Grandelius, Hans Tikkanen, Pontus Carlsson och Axel Smith. Även Sebastian Nilsson och Calle Erlandsson är med på resan, som har möjliggjorts genom ett viktigt bidrag från Schackakademien.
Chess-Results finns en lista på de tjugofem anmälda lagen (inklusive ett reservlag). Högst rankat är laget från Paris, med bland andra Maxime Vachier-Lagrave och Laurent Fressinet, medan det svenska laget är rankat på trettonde plats.
De deltagande lagen kommer att delas in i sex grupper, och från dessa går 16 lag vidare till utslagningsdelen av turneringen. Mer information om tävlingen kan lämnas av förbundskapten Anders Pettersson
 
18 december - Karjakin och Kosteniuk vann blixtschacket i World Mind Games
Igår avslutades blixtschacket i World Mind Games, med Sergej Karjakin som vinnare i herrklassen och Alexandra Kosteniuk i damklassen. Pia Cramling kom på elfte plats med 6½ poäng av 15 möjliga. Idag och imorgon avgörs blindschacksturneringen i Peking, och mer om World Mind Games finns att läsa på turneringens hemsida.
 
17 december - Hector och Jepson delade segern
Det blev till slut delad seger i Malmö Open, när Jonny Hector och Christian Jepson båda stannade på 6 poäng. Särskiljningen avgjorde till den förstnämndes fördel. I MSF Open delades segern av Per-Olov Sandgren, SA Fenix, och Erik Bolin från Falkenbergs SK. Alla resultat finns här. (Foto på de två toppborden i sista ronden: Anders Hansen)
 
17 december - Mellandagsturneringen i Ekeby
Även i nordvästra Skåne finns det möjlighet att spela schack i mellandagarna. Skromberga SS utanför Helsingborg inbjuder till sin Mellandagsturnering som spelas i Ekeby den 29 december. Tävlingen spelas med tidshandikapp och mer information finns i inbjudan.
 
16 december - Hector vann mot Hillarp Persson
Jonny Hector (bilden) vann finalpartiet mot Tiger Hillarp Persson i den femte ronden av Malmö Open, och är därmed en av fem spelare som delar ledningen i turneringen med 4½ poäng, när två ronder återstår. Livesändning och resultat kan följas via den här länken och missa inte heller den livesida för enheter som saknar flash, som Ipads och telefoner. (Foto: Anders Hansen)
 
16 december - Snabbschacket avslutat i World Mind Games
Laurent Fressinet och Kateryna Lahno vann herr- respektive damklassen i World Mind Games snabbschacksturnering, som avslutades igår. I damklassen slutade Pia Cramling på elfte plats med 3 poäng på de 7 ronderna, och idag inleds blixtturneringen där 15 ronder ska spelas idag och imorgon.
Mer om World Mind Games finns att läsa på turneringens hemsida.
 
15 december - Tre av fyra stormästare vann i Malmö Open
Jonny Hector, Stellan Brynell och Tiger Hillarp Persson vann sina partier i första ronden av Malmö Open, medan Lars Wålinder skrällde och besegrade den fjärde stormästaren Thomas Ernst. Idag spelas tre entimmespartier och ett långparti. Livesändning och resultat kan följas via den här länken och missa inte heller den livesida för enheter som saknar flash, som Ipads och telefoner. (Foto av Anders Hansen: Dominik Danielsson mot Stellan Brynell)
 
14 december - Tidskrift för Schack 1992
1992 var året då Bobby Fischer kom tillbaka. I den uppmärksammade matchen mot Boris Spasskij vann Fischer med 10-5 och Pia Cramling erövrade som tredje kvinna i världen stormästartiteln efter att ha tagit sin tredje inteckning i schweiziska Bern.
Schack-SM spelades i Borlänge, där SM-gruppen togs hem av Lars Karlsson efter att särspelet tagits bort inför årets tävling. SK Rockaden bröt Wasas femåriga svit av Elitserieguld utan att någon visste att detta var början på en ännu längre segersvit: Detta var det första av sju raka guld för Stockholmsklubben.
I årets första nummer berättade Sune Stoltz om sin pappa Gösta, och senare under året gjordes artiklar om bland annat schackliga underbarn och arbetarschackets historia.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1992! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat
.
 
14 december - Tre stormästare har blivit fyra i Malmö Open
Stormästartrion Jonny Hector, Stellan Brynell och Thomas Ernst har blivit en kvartett efter att även Tiger Hillarp Persson finns med bland de sammanlagt 182 anmälda. Idag klockan 20.00 börjar spelet med den första ronden och livesändning och resultat kan följas via den här länken. Dessutom erbjuder arrangören en livesida för enheter som saknar flash, som Ipads och telefoner.
 
14 december - Pia Cramling i World Mind Games
Pia Cramling är i Peking för att delta i World Mind Games där 16 herrar och 16 damer deltar. Det kommer att spelas snabb-, blixt- och blindschack, och först på programmet står snabbschacket som avgörs idag och imorgon.
I damklassen är Yifan Hou och Anna Muzychuk högst rankade, medan herrklassen toppas av Levon Aronian och Teimour Radjabov.
Mer om World Mind Games finns att läsa på turneringens hemsida. (Foto från ett tidigare tillfälle)
 
13 december - Johanna får stiftelsestöd för schackprojekt
Johanna Strand Valentin har beviljats stöd från stiftelsen ”Reach for change” för att ta fram modeller och material för att använda schack som ett verktyg för social och intellektuell utveckling.
”Reach for change” är grundad av Kinneviksgruppen och stödjer entreprenörer som vill bedriva verksamhet riktad till utsatta barn och unga. Johanna Strand Valentin var i år en av fem bland nära tusen sökande som får stöd av stiftelsen.
-Jag tycker att schack är kul och ett fantastiskt socialt verktyg att använda i skolan. Barnen har roligt och utvecklar sig samtidigt både socialt och intellektuellt, förklarar hon inriktningen på sitt projekt.
Johanna spelade själv schack som barn, då hon var medlem i SK Rockaden och bland annat vann Flick-SM 1997. Hon har gått utbildningen ”Kaospiloterna” som är en treårig utbildning i Danmark med inriktning på entreprenörskap, ledarskap och kreativitet.
De koncept som Johanna ska ta fram kan indelas i tre delar: Schackmatte, Schack som specialpedagogik och Schack för social utveckling. Stiftelsen stöder projektet genom lönefinansiering i upp till tre år. Därefter är det meningen att det ska finnas en hållbar affärsmodell så att det går att bedriva en vinstdrivande verksamhet.
-Nu kommer jag att göra research för att ta reda på vad som krävs för att ta fram det material som behövs, och jag kommer att utreda hur konceptet ska kunna säljas in till exempelvis skolor och kommuner, säger Johanna Strand Valentin.
 
13 december - Kristallen bjuder in till sanktionerade vårturneringar
Med start 24 januari arrangeras Kristallens vårturneringar på Södermalm i Stockholm. Tävlingen är sanktionerad i SSF:s klassystem, vilket innebär att man kan spela om upp- och nedflyttningar i klass I-IV. Samtidigt spelas en Eloregistrad turnering för Mästarklasspelare och spelare med Elorating över 2200. Tävlingen avslutas 25 april och mer information finns i inbjudan
 
12 december - Trettondagsturnering i Västervik
De kommande helgerna bjuder som vanligt på en mängd schackturneringar av allehanda slag. En av dessa är Aspa Cupen i Västervik, snabbschacksturnering med tidshandikapp som spelas på trettondagen. Förra året vanns turneringen av Per Vernersson från Eksjö SK. Mer information finns i inbjudan
 
11 december - Remier säkrade Carlsens seger
Tre av fyra partier slutade remi i den sista ronden av London Chess Classic, däribland såväl Magnus Carlsens parti mot Anand och Vladimir Kramniks parti mot Michael Adams. Därmed höll Carlsen undan till seger efter vad som lär vara en av hans mest imponerande prestationer någonsin. Kramnik kom på andra plats och amerikanen Hikaru Nakamura delade tredjeplatsen med hemmaspelaren Michael Adams
.
Hela resultatlistan finns på turneringshemsidan.
 
11 december - Tre dagar kvar till Malmö Open
Med tre dagar kvar till starten av Malmö Open är antalet anmälda spelare upp i totalt 153, fördelade på 97 i huvudturneringen och 56 i MSF Open. Högst rankade är de tre stormästarna Jonny Hector, Stellan Brynell och Thomas Ernst. Mer information och lista på alla anmälda spelare finns hos Malmö Schackförbund
 
10 december - Kramnik har chansen i London
Vladimir Kramnik var tvungen att vinna mot Gawain Jones för att behålla chansen att vinna London Chess Classic. Det gjorde han, och nu är han två poäng efter Magnus Carlsen inför den sista ronden (trepoängssystemet tillämpas). I den sista ronden spelar Carlsen vit mot Anand medan Kramnik möter Adams som svart. 
Tiger Hillarp
Persson förlorade sitt sista parti i den öppna turneringen, och slutade därmed på en delad 21:a plats.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
10 december - Nya segrar för Hector och Grandelius i Bundesliga
Jonny Hector (bilden) och Nils Grandelius vann sina partier även igår, när den sjätte ronden i Bundesliga spelades. Deras Turm Emsdetten besegrade bottenlaget Norderstedt med hela 7½-½ och ligger nu på åttonde plats. Mer information om Bundesliga finns på tävlingens hemsida. (Foto från ett tidigare tillfälle)
 
9 december - Veteranvärldsmästaren klar för Rilton
Nyblivne veteranvärldsmästaren Jens Kristiansen är klar för Rilton Cup. Det meddelas från arrangören som nu har sammanlagt 150 spelare anmälda till de tre Rilton-turneringarna. Kristiansen vann Veteran-VM i Grekland som avslutades nyligen, och säkrade samtidigt stormästartiteln. Mer information om Rilton Cup finns hos Stockholms Schackförbund och inbjudan kan läsas här.
 
9 december - Hector och Grandelius vann i Bundesliga
Både Jonny Hector och Nils Grandelius (bilden) kom till spel för sitt Turm Emsdetten när rond 5 spelades i Bundesliga igår. Båda svenskarna vann dessutom sina partier, Grandelius mot Sune Berg Hansen och Hector mot Dirk Sebastian, vilket starkt bidrog till lagets seger med 5-3 mot Hamburg. Idag spelas den sjätte ronden och mer information om Bundesliga finns på tävlingens hemsida. (Foto från ett tidigare tillfälle: Calle Erlandsson)
 
9 december - Remirikt i London
Igår skrev vi om hur få remier det har varit i London Chess Classic och genast blev det ändring på den saken. Samtliga fyra partier slutade nämligen remi och Magnus Carlsen leder därmed fortfarande med 5 poängs marginal, dock har han frirond i en av de två återstående ronderna.
Också Tiger Hillarp
Persson spelade remi, mot engelskan Jovanka Housko i den öppna turneringen, och har en halv poäng upp till de fyra spelare som delar ledningen. Idag spelas sista ronden.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
9 december - Örgrytedraget
Igår spelades knattetävlingen Örgrytedraget i Göteborg. 61 spelare kom till start och tävlingen avgjorde i fem klasser, med följande vinnare:
Födda 2000: Max Lifmark, SK Kamraterna
Födda 2001: Simon Torell, SS Manhem
Födda 2002: Anton Boy, Noleredsskolans SK
Födda 2003: Valter Sivander, Örgryte SK
Födda 2004 och senare: Adam Nilsson, Noleredsskolans SK
 
8 december - Remifattigt i London
Det fortsätter att vara glest mellan remierna i London Chess Classic. Igår slutade bara ett parti, det mellan Levon Aronian och Vladimir Kramnik, remi. När Magnus Carlsen samtidigt vann mot Judit Polgar betydde det att norrmannens försprång, med tre ronder kvar att spela, utökades till hela fyra poäng. Tiger Hillarp Persson spelade remi mot IM Vladimir Hamitevici i den öppna turneringen och ligger fortfarande en halv poäng efter täten.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
8 december - Två ronder i Bundesliga under helgen
Idag och imorgon spelas rond 5 och 6 i Bundesliga, och att det blir svenskt deltagande är inte omöjligt. Jonny Hector spelade de två första ronderna för sitt Turm Emsdetten, och  Nils Grandelius finns på samma lags spelarlista. Mer information om Bundesliga finns på tävlingens hemsida.
 
7 december - Carlsen i fortsatt ledning
Magnus Carlsen fortsätter att vinna i London Chess Classic. Efter fem ronder har hann vunnit samtliga partier utom det som svart mot Vladimir Kramnik, som ligger på andra plats, två poäng efter norrmannen. Tiger Hillarp Persson spelade remi mot Hrant Melkumyan och ligger fortfarande en halv poäng efter denne när sex ronder har spelats i den öppna turneringen.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
7 december - Tidskrift för Schack 1993
I det första numret av TfS 1993 meddelas att radioprogrammet "Fem minuter schack" lagts ner, och i början av året kom artonåriga Viktoria Johansson delad etta i den nordiska zonturneringen i Gausdal.
Garri Kasparov bröt sig ur Fide och skapade kaos kring VM-titeln, något som ledde till att två världsmästare korades under året. Kasparov vann "piratmatchen" mot Short medan Karpov besegrade Timman i den officiella kampen.
SK Rockaden vann Elitserien för andra året i rad och när SM spelades i lilla Lindesberg blev Thomas Ernst Sverigemästare. Nytt för året var att Mästarklassen blev två enveckasgrupper istället för som tidigare en tvåveckorstävling.
Skol-SM lockade över 800 deltagare och Flick-SM spelades för första gången i Norrland när Indal i Medelpad stod värd för tävlingen.

Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1993! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat
.
 
6 december - Tiger på förstabordet i London
I London Chess Classic var det ledigt igår men i den öppna turneringen spelades den femte ronden, där Tiger Hillarp Persson vann mot IM Craig Henley. Därmed är Tiger uppe på delad andraplats med sina 4½ poäng, och idag möter han ledande armeniern Hrant Melkumyan på förstabordet.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
5 december - Vinster för Carlsen och Aronian
Magnus Carlsen vann mot Gawain Jones och Levon Aronian besegrade Luke McShane i den fjärde ronden av London Chess Classic. De återstående två partierna slutade remi och därmed är det Carlsen som är i ensam ledning med fem ronder kvar att spela.
I den öppna tävlingen har Tiger Hillarp Persson 3½/4 och får idag möta sin första titelhållare i turneringen, IM Craig Henley från England.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan. Dessutom bloggar Magnus Carlsen om tävlingen här.
 
5 december - Fide Grand Prix
Igår spelades sista ronden Fide Grand Prix i Tasjkent, och efter de elva spelade ronderna slutade tre spelare på delad förstaplats: Sergej Karjakin, Wang Hao och Alexander Morozevich tog alla 6½ poäng. Mer information finns på tävlingens hemsida.
 
4 december - Remi mellan Kramnik och Carlsen
Toppmötet mellan Magnus Carlsen och Vladimir Kramnik slutade remi, vilket innebär att ledningen delas av dessa två, som har 7 poäng vardera efter tre ronder (poängsystemet 3-1-0 tillämpas). Michael Adams, som igår vann mot Judit Polgar, har dock haft en frirond och har 6 poäng på bara två spelade partier.
I den öppna tävlingen har Tiger Hillarp Persson 2½/3 efter vinst igår mot Ari Dale från Australien.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan. Dessutom bloggar Magnus Carlsen om tävlingen här.
4 december - Tre stormästare i Malmö Open
Nu är antalet anmälda i Malmö Open uppe i 41, om man inkluderar de åtta spelarna i sidoturneringen MSF Open, för spelare med rating under 1500. Tre stormästare är hittills anmälda: Jonny Hector, Stellan Brynell (bilden) och Thomas Ernst. Mer information och lista på alla anmälda spelare finns hos Malmö Schackförbun
 
3 december - Inbjudan till Flick-SM
2013 års Flick-SM arrangeras av Västerås SK och spelas i Västerås 18-20 januari och inbjudan till tävlingen är nu publicerad. Mer information finns också på tävlingens hemsida.
Reglerna för Flick-SM har uppdaterats och kan laddas ner här.
 
3 december - Carlsen och Kramnik vann igen
Både Magnus Carlsen och Vladimir Kramnik tog andra raka segern i London Chess Classic igår. Clarlsen vann över Levon Aronian medan Kramnik besegrade Hikaru Nakamura. I den tredje ronden, som spelas idag, möts just Carlsen och Kramnik i en tidig final. I den öppna tävlingen spelade Tiger Hillarp Persson remi mot fransmannen Hugo Berthier.
Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
3 december - Pia Cramling i Dam-SM i snabbschack
Hittills har bara fem spelare anmält sig till Dam-SM i snabbschack, men bland dessa fem finns tre titelinnehavare, däribland GM Pia Cramling. Cramling är även anmäld till Rilton Cup, som avslutas dagen före Dam-SM. Annmälan till Dam-SM i snabbschack kan göras fram till 20 december, och mer information finns i inbjudan.
Lista över anmälda spelare finns hos arrangerande Solna SS.
 
2 december - Remifri inledning i London
Det blev inte en enda remi i den första ronden av London Chess Classic. Magnus Carlsen besegrade Luke McShane som svart, och vann gjorde även Hikaru Nakamura, Vladimir Kramnik och Michael Adams. I den öppna turneringen inledde Tiger Hillarp Persson med vinst mot den klart lägre rankade japanen Reiji Takahashi. Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
2 december - Limhamn vann toppmötet mot LASK
Det blev en något överraskande seger för det klart lägre rankade Limhamn i Skånederbyt mot Lunds ASK igår. Till slut blev det 5-3, vilket innebär att Malmölaget leder den kraftigt haltande Elitserien. Örgryte och Västerås spelade oavgjort, medan SS Manhem tog en viktig tvåpoängare mot Eksjö SK. I Superettan har Upsala ASS och SK Kamraterna full poäng efter tre spelade omgångar.
Idag är det dags för den tredje ronden i resten av det allsvenska seriesystemet, och resultaten hittas på Allsvenskans hemsida.
 
2 december - Ushenina vann Dam-VM
Det blev till slut Anna Ushenina som vann Dam-VM efter att hon vunnit det andra särspelspartiet medan det första slutade remi. Mer att läsa finns på Dam-VM:s hemsida
 
1 december - Tre matcher i Elitserien
Tre matcher i Elitserien spelas idag: Eksjö-Manhem, Örgryte-Västerås och LASK-Limhamn. Från Lund blir det direktsändning, och resultat från alla matcherna kan följas på Allsvenskans hemsida. Utöver elitseriematcherna spelas full rond i Superettan samt enstaka matcher i övriga serier idag.
 
1 december - Stefanova kvitterade Dam-VM-finalen
Antoaneta Stefanova vann det avslutande partiet i Dam-VM-finalen och lyckades därmed tvinga fram särspel om VM-segern. Särspelet startar 10.00 idag och kan följas via livelänken ovan.
Dam-VM:s hemsida
 
1 december - Tiger i London
Idag börjar London Chess Classic, och utöver huvudturneringen spelas bland annat en öppen tävling där Tiger Hillarp Persson är en av ett tiotal stormästare. Tävlingen kan följas via livelänkarna ovan samt via turneringshemsidan.
 
30 november - Jan Wikander ny ordförande i Stockholms SF
Vid Stockholms Schackförbunds höstkongress igår valdes Jan Wikander, SK Rockaden, till ny förbundsordförande. Mer information utlovas på Stockholms Schackförbunds hemsida under dagen.
(Foto: Peter Halvarsson)
 
30 november - Fördel Ukraina i Dam-VM-finalen
Ukrainskan Anna Ushenina vann det tredje partiet i VM-finalen mot Antoaneta Stefanova. Därmed behöver hon bara spela remi i det sista partiet, som spelas i dag, för att säkra VM-guldet.
Dam-VM:s hemsida
 
30 november - Tidskrift för Schack 1994
1994 var året då TfS fyllde 100 och det inleddes med att Tiger Hillarp Persson gjorde sensation i Rilton Cup, där han delade segern med stormästarna Jonny Hector och Lars Bo Hansen. "Som vanligt" vann SK Rockaden Elitserien och Peter Leko blev tidernas (då) yngste stormästare med sina 14 år. SM-gruppen vanns av Rickard Wessman när Schack-SM tog sig norrut och spelades i Haparanda, och i Öppna SM segrade Lars Degerman. Sverige avstod från OS i Moskva efter några tunga avhopp. I Västerås spelades Schackfyrans första riksfinal någonsin med 500 deltagare från 12 distrikt och Engelska skolan från Stockholm som vinnare.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1994! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat
.
 
29 november - Remi igen i Dam-VM-finalen
Även det andra partiet i Dam-VM-finalen mellan Anna Ushenina och Antoaneta Stefanova slutade remi, vilket innebär att ställningen nu är 1-1 inför det tredje partiet.
Dam-VM:s hemsida
 
29 november - London Chess Classic
På lördag spelas första ronden i London Chess Classic, med ett imponerande startfält. Världsmästaren Viswanathan Anand, världsettan Magnus Carlsen, Levon Aronian samt förre världsmästaren Vladimir Kramnik är högst rankade och får sällskap av Hikaru Nakamura och Judit Polgar samt hemmaspelarna Luke McShane, Michael Adams och Gawain Jones. Mer om tävlingen kan läsas turneringshemsidan, och Chessbase har skrivit en lång artikel inför evenemanget.
28 november - Remi i första finalpartiet
Det första partiet i Dam-VM-finalen mellan Anna Ushenina och Antoaneta Stefanova spelades igår, med remi som resultat. Till skillnad från tidigare omgångar spelas finalen över fyra partier, innan eventuelklt särspel tar vid, och idag fortsätter matchen med parti nummer 2.
Dam-VM:s hemsida
 
27 november - Fide Grand Prix
När fyra ronder har avverkats i Fide Grand Prix leder Alexander Morozevich på 3 poäng. Han följs av fyra spelare på 2½ poäng, däribland Fabiano Caruana och Sergey Karjakin. Mer information finns på tävlingens hemsida.
 
26 november - Final i Dam-VM
Det blir Anna Ushenina från Ukraina som möter Antoaneta Stefanova i finalen i Dam-VM. Ushenina vann särspelet mot Wenjun Ju med 1½-½ och nu blir det en ledig dag innan finalen, som spelas i fyra partier, startar imorgon.
Dam-VM:s hemsida
 
26 november - Limhamn vann Juniorallsvenskan
Det blev till slut Limhamns SK som vann division I i Juniorallsvenskan för SK Rockaden Stockholm. Inför den sista ronden var skåningarna tvungna att vinna det inbördes mötet för att passera stockholmarna och resultatet i matchen blev 3-1 till Limhamn. Division II vanns av Sollentuna SK före Limhamns SK II, och det blir dessa båda lag som kvalificerar sig till division I 2013. Mer information finns på arrangemangets hemsida. (Foto på SK Rockaden till vänster och Limhamns SK till höger: Peter Halvarsson)
 
26 november - Poley vann Uppsala minne
Vladimir Poley, Sollentuna SK vann Uppsala minne, som spelades i helgen. Han tog 6 poäng på de sju ronderna, vilket var samma som tvåan Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm. Samtidigt spelades Novemberslaget, för spelare med ranking på högst 1632 och där vann John Svensson från Västerås SK överlägset med 6½ poäng. På Chess-Results finns alla resultat från Uppsala möte och Novemberslaget.
 
25 november - Danskt guld  i Veteran-VM
I Grekland avslutades Veteran-VM igår, med en stor skandinavisk framgång. Danske Jens Kristiansen tog nämligen VM-guld efter att ha varit ende spelare som tog 9 poäng på de elva ronderna. Den svenske deltagaren Nils Åke Malmdin tog 6½ poäng och slutade på delad nittonde plats. Mer om Veteran-VM kan läsas på den officiella hemsidan och på Chess-Results.
 
25 november - SK Rockaden leder Juniorallsvenskan
SK Rockaden har vunnit de tre första matcherna, och leder Juniorallsvenskan efter två dagars spel. Inför den sista dagen har dock Limhamn chansen att gå förbi, då man möter Rockaden i sista ronden. I division II leder Limhamns SK II efter tre spelade ronder med maximala 6 poäng. Mer information finns på arrangemangets hemsida. (Foto: Peter Halvarsson)
 
25 november - Semifinaler i Dam-VM
Antoaneta Stefanova vann det första partiet och spelade remi i det andra i semifinalen mot Harika Dronavalli, och är därmed den förste att kvalificera sig till finalen i Dam-VM. Anna Ushenina och Wenjun Ju gör upp om den andra finalplatsen i dagens särspel.
Dam-VM:s hemsida
 
25 november - Färdigspelat i Malta Open
Igår spelades sista ronden i Malta Open. Vann gjorde Bartlomiej Heberla, på samma poäng som tvåan Marian Petrov, 7½. Bäst av svenskarna blev Björn Ahlander och Ralf Åkesson som var två av sex spelare som delade tredjeplatsen, en halv poäng bakom toppduon. Baldur Teodor Petersson (bilden) tog 4½ poäng och fick pris som bästa junior. Alla resultat finns på tävlingens hemsida.
 
24 november - En rond spelad i Juniorallsvenskan
SS Manhem vann mot Växjö SK med 4-0, medan SK Rockaden vann mot Kristallens SK med 2½-1½. Limhamns SK började med frironde eftersom Västerås SK lämnade återbud i ett sent skede. Idag fortsätter spelet i division I med rond 2 och 3, och dessutom startar division II. Mer information finns på arrangemangets hemsida.
 
24 november - Ahlander delar ledningen i Malta Open
Björn Ahlander är den bäste av svenskarna och en av sex spelare som delar ledningen i Malta Open på 6 poäng med två ronder kvar att spela. Ralf Åkesson har 5½ poäng medan Michael de Verdier, Eric Vaarala och Stellan Brynell har 5. Hela resultatlistan finns på
tävlingens hemsida.
 
23 november - Tidskrift för Schack 1995
1995 tog Emanuel Berg en meriterande seger mot Peter Leko i Kadett-OS och när SM för andra gången på tre år spelades i Borlänge vanns SM-gruppen av Lars Degerman. Öppna SM spelades i Sollentuna och SK Rockaden tog ännu ett i raden av Lag-SM-guld när man vann Elitserien med en poäng till godo på SS Manhem.
Michail Botvinnik avled, Flick-SM slog deltagarrekord med 89 startande, Anatolij Karpov intervjuades och frågan om andralag i Elitserien debatterades. Sverige fick en ny stormästare i Ralf Åkesson och i slutet av året ytterligare en i Tom Wedberg (berättades dock i TfS först 1996).

Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1995! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
23 november - Semifinaler i Dam-VM
Harika Dronavalli, Wenjun Ju, Anna Usjenina och Antoaneta Stefanova är de fyra spelare som är klara för semifinal i Dam-VM. Idag inleds semifinalspelet med matcherna Stefanova-Dronavalli och Ushenina-Wenjun Ju.
Dam-VM:s hemsida
 
23 november - Klart för spel i Juniorallsvenskan
Idag inleds Juniorallsvenskans division I, med den första rondens start 18.00 Tyvärr har Västerås SK lämnat återbud och för närvarande ser det ut som om det endast blir fem lag som kommer till spel. Imorgon börjar även division II att spela, och där är det tio anmälda lag. Mer information finns på arrangemangets hemsida.
 
23 november - Schackfyranvecka i Västerås
Schackfyransäsongen är igång på allvar och på sina håll har även tävlandet kommit igång. I Västerås har kommunkval spelats hela veckan, med totalt 646 barn från 31 klasser, fördelade på fem tävlingar. 29 av de 31 klasserna gick vidare till Västeråsfinalen 9 februari. Mer information om tävlingarna i Västerås finns hos Västerås SK. (Foto: Urban Lundbäck)
 
22 november - Fide Grand Prix
Gata Kamsky, Fabiano Caruana och Boris Gelfand är några av de tunga namnen när Fide Grand Prix inleds i Tasjkent idag. Tolv spelare möts i elva ronder, och tävlingen pågår till 4 december. Mer information finns på tävlingens hemsida.
 
22 november - Dags att anmäla sig till Malmö Open
Det börjar bli dags att anmäla sig till Malmö Open och MSF Open, som spelas i Rådhushallen i Malmö 14-16 december. Senast 7 decemeber ska anmälan vara gjord om man vill slippa efteranmälningsavgift, och för närvarande är totalt 18 spelare klara för start. Högst rankade är stormästarna Jonny Hector och Thomas Ernst samt internationella mästarna Torsten Bae och Jens-Ove Fries-Nielsen. Mer information och lista på alla anmälda spelare finns hos Malmö Schackförbund
 
22 november - Fem ronder spelade i Malta Open
Igår spelades två ronder i Malta Open och när totalt fem har avverkats ingår en handfull av svenskarna i den stora grupp spelare som delar åttondeplatsen med 4 poäng. Dessa är Michael de Verdier, Stellan Brynell, Eric Vaarala (bilden), Björn Ahlander och Ralf Åkesson. Fyra ronder återstår och alla resultat finns på tävlingens hemsida. (Foto: Hallfridur Sigurdadottir)
 
22 november - Rilton Cup 2012/2013
Rilton Cup rycker allt närmare, och på den senaste listan över anmälda stormästare har flera intressanta namn tillkommit, däribland Pontus Carlsson, Aleksandr Volodin och Juan Bellon. Mer information om Rilton Cup finns hos Stockholms Schackförbund och inbjudan kan läsas här.
 
21 november - Tre ronder spelade i Malta Open
Stellan Brynell är den ende av de svenska spelarna i Malta Open som har tagit maximala tre poäng inför den fjärde ronden, som spelas idag. Strax där bakom, på 2½ poäng, står Michael de Verdier, Björn Ahlander, Eric Vaarala och Ralf Åkesson. Ytterligare en handfull svenskar deltar, däribland junioren Baldur Teodor Petersson (bilden).
Alla resultat finns på tävlingens hemsida. (Foto: Hallfridur Sigurdadottir)
 
21 november - Gnarsp Open
Den gångna helgen spelades Gnarps Open, som samlade 15 deltagare. Tävlingen spelades i två grupper med Emil Jonsson, Gnarps SK som segrare i A-gruppen och Lennart Larsson, Söderhamns SS, i B-gruppen. Hela resultatlistan finns hos Gnarps SK.
 
20 november - Uppsalatävlingar till helgen
I helgen spelas Uppsala Möte samt parallellturneringen Novemberslaget i Vaksalaskolan i Uppsala. Båda tävlingarna spelas med tre ronder snabbschack följt av fyra långpartier, och Novemberslaget är öppen för spelare med högst 1632 i rating. För närvarande är totalt 46 spelare anmälda till de båda turneringarna och högst rankade är två hemmaspelare: Börje Jansson och Henrik Lindberg.
Inbjudan

Anmälda spelare Uppsala Möte
Anmälda spelare Novemberslaget
 
20 november - Kvartsfinalklart i Dam-VM
I Dam-VM har man nu nått fram till kvartsfinalerna, och efter att många av favoriterna slagits ut i de tre första ronderna väntar följande fyra matcher, när kvartsfinalspelet inleds idag: Marie Sebag-Antoaneta Stefanova, Wenjun Ju-Qian Huang, Nadezhda Kosintseva-Anna Ushenina, Xue Zhao-Dronavalli Harika.
Dam-VM:s hemsida
 
20 november - Svenskt i Malta Open
Stellan Brynell (bilden), Björn Ahlander och Ralf Åkesson är de tre högst rankade svenskarna i Malta Open, där de två första ronderna har spelats. Av dessa tre är fjolårssegraren Brynell den ende som har börjat med två vinster, men bland de 30 spelare som har lyckats med detta finns ytterligare några svenskar: Johan Henriksson, Eric Vaarala och Michael de Verdier. Alla resultat finns på tävlingens hemsida. (Foto från ett tidigare tillfälle)
 
20 november - Rockadenjunioren
I helgen spelades lagtävlingen Rockaden-Junioren i tre åldersklasser. Högstadieklassen vanns av arrangörsklubben SK Rockaden, medan Uppsala SSS segrade i mellanstadieklassen och SK Passanten i lågstadieklassen. Resultat hos SK Rockaden.
 
19 november - Ungdoms-VM i Maribor slutrapport
När Martin fick veta att hans motståndare spelade draken tog han det som en utmaning. Han analyserade hela natten och sov i knappt två timmar. Efter 22 förberedda drag stod han klart bättre och vann endast fyra drag senare. Imponerande! Joar rufflade i dålig ställning, fick in en mycket vacker kvävmatt och slutade på 6½ poäng. Jessica & Linus spelade remier, Jonathan förlorade mot en stark motståndare och Rina lämnade återbud på grund av feber. Philip tyckte att hans motståndarens 7.0-0 var så onaturligt att det borde vederläggas, men det slutade inte bättre än att han förlorade pjäs på kuppen. Sammanfattningsvis godkända resultat efter två veckor som förhoppningsvis varit lärorika. Nu är det dags för avslutningsceremoni med Kasparov innan vi packar ihop våra saker och åker hem. Vikten på våra bagage skiljer med upp till faktor tre ...
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida

Axels kommenterade partier
 
18 november - Ungdoms-VM i Maribor
Dagens bästa prepp var Rinas. Hon var småsjuk och behövde ett kort parti. Vi preppade in ett mattangrepp och på 15 minuter hade hon vunnit mot sin 100 poäng högre rankade motståndare! Linus lyckades också överraska sin motståndare med sin prepp, men spelade inte bra idag. Det kommer nya chanser. När Jonathan vinner är det alltid otroligt övertygande partier, i princip felfria. Så blev det idag - nu är han bästa svensk och har chansen att komma topp-20. Sista ronden påverkar inte bara ett stort antal placeringar i tabellen, utan avgör ofta hur man kommer ihåg hela turneringen. Klockan 10 börjar därför turneringens viktigaste parti..
(Foto: Världens äldsta vinranka, 400 år gammal, finns i Maribor, och ger fortfarande en symbolisk skörd.)
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida
 
18 november - Västkustspelen i Falkenberg
Igår spelades ungdomstävlingen Västkustspelen i Falkenberg, med strax under 100 deltagare. Det tävlades i åtta olika klasser och alla resultatlistor finns hos Hallands Schackförbund.
 
17 november - Ungdoms-VM i Maribor
Magsjuka går tydligen i Maribor, men den har ännu inte nått oss, kanske beroende på att alla spelare måste använda handdesinfektionsmedel före rondstart. Philip offrade kvalitet för tredje gången, denna gång ett klassiskt Txc3 i Sicilianskt. Dessa tre partier har alla gett full poäng! Linus hade tidigt chansen till ett positionellt kvalitetsoffer, men fegade ur och fick kämpa till sig remi. Imorgon får han en ny chans att spela om IM-norm - då hoppas vi på mer normala takter. Jonathan stod för dagens utskåpning, när han tidigt isolerade en motståndarbonde och sedan metodiskt hämtade upp den. Han använde inte mycket mer än en kvart för hela partiet.
(Foto, Axel Smith: Lokomotivet har spårat ur och kör på den gröna ballongen som visar att Maribor är Eurpas kulturhuvudstsad i år.)
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida
 
17 november - Pia utslagen i VM
Pia Cramling förlorade särspelet mot Irina Krush i den andra ronden av Dam-VM och är därmed utslagen. Pia är i gott sällskap, då även världsmästarinnan Hou Yifan fick lämna turneringen. Kinesiskan förlorade särspelet mot Monica Socko.
Dam-VM:s hemsida
 
17 november - Dam-SM i snabbschack i januari
Söndag 6 januari arrangerar Solna SS Dam-SM i snabbschack. Tävlingen spelas i Granbackaskolans matsal i Solna och förstapriset är 2500 kr. Senast tävlingen spelades var 2010, då Irina Tetenkina vann (bilden). Läs mer om tävlingen i inbjudan.
 
16 november - Särspel för Pia i Dam-VM
Andra rondens ordinarie partier är spelade i Dam-VM och för Pia Cramling väntar särspel då hon och amerikanskan Irina Krush vunnit var sitt parti. Tio spelare har redan tagit sig förbi den andra ronden, men världmästarinnan Hou Yifan är inte en av dem, utan får precis som Pia sätta sin hopp till särspelet.
Dam-VM:s hemsida
 
16 november - Tidskrift för Schack 1996
1996 började med att Ulf Andersson spelade simultan mot Hasse Alfredson och 309 andra i ett uppmärksammat arrangemang i Älvsjöhallen på Trettondagen. Garri Kasparov vann mot Deep Blue, Vasilij Ivanchuk segrade i Wijk aan Zee, SK Rockaden Stockholm tog ännu en Elitserieseger och Björn Ansner utsågs till ny svensk förbundskapten efter avgående Håkan Åkvist.
När SM spelades i Lidköping för första gången sedan 1944 blev antalet starter 861 och Sverigemästargruppen vanns av Robert Åström. Elvaårige Hans Tikkanen bärgade tog guld i Skol-NM och i Skol-SM i Örebro deltog 791 spelare.
I OS gjorde det svenska laget i den öppna klassen en strålande insats och kom på elfte plats. I laget ingick Ulf Andersson, Pia Cramling och fyra debutanter: Ralf Åkesson, Johan Hellsten, Robert Åström och Tiger Hillarp Persson.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1996! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
16 november - Ungdoms-VM i Maribor
Vilken dag för den svenska delegationen! Fem vinster och två remier bland de spelare jag är ledare för. Linus uppfyllde kraven för FM-titeln och spelar idag om sin andra IM-norm. Philip slog till med ett positionellt kvalitetsoffer, det femte av svenskarna så här långt - se partikommentarerna. Joar spelade ännu ett angreppsparti som avslutades med tornoffer - hans kommentarer kommer på Inte bara schack. Jessica vann i ett tornslutspel, Martin häll emot en av de högst rankade och Jonathan svindlade sig till en remi, efter att tidigare ha satt bort tre bönder i ett drag. Rina följde en lång prepp och räknade därefter bättre än sin motståndare, som var tvungen att snurra samtliga pjäser ett helt varv innan hon utförde varje drag.
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida

Axels kommenterade partier
 
15 november - Ungdoms-VM i Maribor
Det blev mig veterligen inga kyrkobesök under fridagen. Själv gjorde jag två försök att utforska skidbacken där många svenskar vunnit världscuptävlingar genom åren. Vid det första försöket var det tjock dimma och beckmörkt och det var nog tur att jag snabbt gav upp. Andra gången kom jag upp, men nästan krypandes på alla fyra. När spelet kom igång igen tog Martin sin fjärde raka vitvinst genom ett långsamt men dödligt kungsangrepp – se partikommentarerna. Han är nu bäste svensk på 4½/7. I morgon får han försöka rehabilitera svartstatistiken. Även Rina spelade bra, offrade bonde för kompensation, kombinerade därefter till sig en pjäs och tog en säker seger. Philip borde vunnit och Linus förlorat, men det blev nästan tvärtom när Linus fick till ett desperat motangrepp som gav remischackar och Philips motståndare fick till ett desperat angrepp som satte matt. (Foto: Linus trollar såväl på fotbollsplanen som vid brädet.)
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida

Axels kommenterade partier
 
14 november - Pia möter amerikanska Dam-VM
Efter gårdagens tiebreakspel är det klart vilka 32 spelare som tagit sig igenom den första ronden i Dam-VM. Pia Cramling kvalificerade sig redan efter de båda ordinarie partierna och för henne väntar nu amerikanskan Irina Krush när den andra omgången inleds idag.
Dam-VM:s hemsida
 
14 november - Schack i skolan i England
Schack i skolan går framåt, inte bara i Sverige utan även i övriga schackvärlden. I en artikel i The Independents webbupplaga häromdagen berättas om skolschacket i England, där 175 skolor har infört schack på schemat under de senaste två åren
 
14 november - Rilton Cup 2012/2013
Till årets upplaga av Rilton Cup, som i vanlig ordning startar 27 december, börjar startfältet ta form. Hittills är sex svenska stormästare anmälda: Pia Cramling, Tiger Hillarp Persson, Slavko Cicak, Thomas Ernst, Stellan Brynell och Ralf Åkesson. Bland övriga anmälda stormästare märks holländaren Erwin L´ami och fjolårsvinnaren Aleksandr Shimanov. Mer information om Rilton Cup finns hos Stockholms Schackförbund och inbjudan kan läsas här.
 
13 november - Pia vidare i Dam-VM
Pia Cramling vann även det andra partiet mot Shasteh Ghader Pour från Iran i Dam-VMs första omgång. Därmed är hon en av 24 spelare som är klara för den andra omgången. De återstående åtta matcherna i första omgången avgörs genom särspel idag. 
Dam-VM:s hemsida
 
13 november - Ungdoms-VM i Maribor
Joar Ölund fortsätter att hålla sig kvar på toppborden. På förmiddagen mötte han en 200 poäng högre rankad spelare, men följde efter viss tvekan preppen och fick ett tornslutspel med två mot tre på en flygel: enkel remi. På eftermiddagen vann han efter ett vackert kvalitetsoffer, svenskarnas signum. Linus Johansson var beredd att offra ännu mer - dam mot torn - för att lotsa ner sina fribönder mot en engelsk IM. Till sist behövde han inte det, men promoverade ändå! Öppningen var en idé från Martin Lokander, som ofta hjälper dem som inte vet vad de vill spela. Idag är det fridag. Vi får se om det blir kulturella aktiviteter och kyrkobesök eller något helt annat. (Foto, Axel Smith: Martin Lokander och Philip Lindgren i liften.)
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida

Axels kommenterade partier
 
13 november - Sista anmälningsdag till Juniorallsvenskan
Imorgon är sista dagen att anmäla sig till Juniorallsvenskans division II. Tävlingen avgörs i Linköping 24-25/11. Så här långt är följande lag anmälda: Linköpings ASS I,II,III, SS Manhem II, Limhamns SK II, Järfälla SS, SK Rockaden Stockholm II, Västerås SK II och Örgryte SK. Mer information finns på arrangemangets hemsida.
 
13 november - Domarinformation från SSF
Från och med 1 januari 2013 inför Fide en domarlicens som krävs för alla som ska döma Eloregistrerade tävlingar. För IA och FA är avgiften 100 Euro och för nationella domare (NA) är avgiften 20 Euro.
SSF kommer att registrera och betala avgiften för de IA, FA och NA som är aktiva (enligt Fides definition). NA kan därefter inte bli inaktiva, men IA Och FA måste döma minst en kvalificerande tävling vartannat år för att hållas aktiva. Som kvalificerande tävling gäller för IA titelturneringar samt Eloturneringar med mer än 100 deltagare, och för FA alla Eloturneringar med minst tio deltagare om det är Berger- och tjugo deltagare om det är Schweizerlottning. För att tävlingen ska räknas måste domaren vara angiven som domare i den rapportfil som ratingofficeren skickar till Fide då tävlingen Eloberäknas. Domare som har blivit inaktiva i Fides register måste betala en ny avgift innan de kan döma Eloturneringar igen. Därefter ska de döma minst två Eloregistrerade tävlingar inom två år för att åter bli registrerade som aktiva domare av Fide. I dessa fall får dommaren själv betala den nya avgiften.
En lista över de domare som kommer att registreras finns via länken nedan. Nya domare kan registreras löpande och önskemål om att använda en domare som ännu inte är registrerad ska vara ratingofficeren tillhands senast en månad före tävlingen.
Lista över Fideregostrerade domare
Fides information om licensavgifter för domare
Frågor: Rating officer Tapio Tikkanen
 
13 november - Malmdin i Veteran-VM
Nils Åke Malmdin är ende svenska representant i Veteran-VM, som spelas i Grekland och inleds idag. Högst rankad är GM Anatoly Vaisser från Frankrike. Tävlingen spelas i elva ronder och pågår till 24 november. Veteran-VM kan följas på den officiella hemsidan och på Chess-Results.
 
12 november - Vinst direkt för Pia i Dam-VM
Pia Cramling inledde Dam-VM med vinst som svart mot Shasteh Ghader Pour från Iran. Idag spelas det andra partiet i matchen och för Pia räcker det alltså att spela remi som vit för att avancera till andra omgången.
Dam-VM:s hemsida
12 november - Ungdoms-VM i Maribor
I början av ronderna lyssnar jag på ett tränarseminarium som Fide anordnar. Det är flera starka spelare som föreläser, men allt de gör är att läsa innantill från en bok och visa exempel där de inte själva vet vad som händer. Det finns inget syfte med vad som tas upp, de säger emot sig själva och håller sig inte till ämnet. Igår fick vi veta att "talang" inte existerar, för att nästa timme få höra om "medfödda förmågor". Jag fortsätter ändå att gå dit, eftersom jag inte vill missa när Alexander Beliavsky kommer. Dagens mest spännande parti var när Joar Ölund offrade damen för två pjäser och positionell kompensation - se partikommentarerna. Idag är det dubbelrond, klockan 10 och klockan 17, och åter finns en svensk på livebräden. Jonathan Westerberg har 3/4 och spelar vit på bord 8. (Foto, Axel Smith: Jessica Bengtsson, Linus Johansson, Philip Lindgren, Martin Lokander, Joar Ölund och Jonathan Westerberg på väg till spellokalen.)
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida

Axels kommenterade partier
 
11 november - Vackra vinster för Joar och Jonathan
De utlovade vackra vinsterna kom! Joar Ölund fick upp en typställning han kunde utan och innan och spelade i världens hastighet. Han hade 1:23 när motståndaren stod inför ogarderbar matt och utan tid på klockan. Ett par av minuterna tänkte Joar enbart för syns skull, för att det inte skulle se konstigt ut. Jag har aldrig varit med om någon som så snabbt ser taktiska och strategiska poänger och får anstränga mig maximalt för att hänga med i analyserna. Om Joars vinst var ensidig var Jonathan Westerbergs desto mer spännande, med en mycket vacker mattvariant på vägen. Arrangören har utlovat gratis bulletiner, men i dessa finns inga partier! Dessa går istället att köpa för 2 euro per rond och klass, vilket blir 264 euro ifall man vill ha samtliga. För att sälja maximalt vägrar de att lägga ut partierna på nätet. Det blir ingen bild idag, eftersom jag låst in nyckeln på rummet och receptionen har stängt för natten.
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida

Axels kommenterade partier
 
11 november - Dam-VM i Khanty-Mansyisk
Idag inleds Dam-VM i Khanty-Mansyisk, med Pia Cramling som en av de 64 deltagarna. Det är utslagstävling där spelarna möts två gånger i varje omgång och Pia möter i första ronden Shasteh Ghader Pour från Iran. Finalen spelas över fyra partier 27-30/11.
Dam-VM:s hemsida
 
10 november - Ungdoms-VM i Maribor
Ytterligare en svensk upptäckt, Oskar A Hackner från Dalarna som representerar England. Alla andra svenskars resultat finns nu samlade på Chess-Results. Linus kämpade till sig en remi mot en IM och Philip var ytterst nära att göra detsamma. Rina har gjort fel i öppningen i båda partierna, men har i därefter spelat i princip endast bra drag. Två solida remier med mersmak! I övrigt händer det inte mycket spännande här; vit pasta och vitt bröd till alla måltider och stor trängsel vid spellokalen. Ingen partiställning av värde att visa idag, men det utlovas fina vinster imorgon.
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida
 
9 november - Tidskrift för Schack 1997
Nu återupptar vi publiceringen av gamla TfS-årgångar, som påbörjades för några år sedan. Varje fredag publiceras en ny årgång och vi börjar med 1997
1997 tog SK Rockaden sin sjätte raka Elitserieseger efter att ha vunnit samtliga nio matcher och Sollentuna, Farsta och En Passant kvalificerade sig för kommande säsongs högsta serie.
Judit Polar inledde fenomenalt i Linares där ändå Garri Kaparov visade sig starkast till slut, men mot IBM-datorn Deep Blue fick Kasparov ge sig i en match över sex partier.
Tusenmannaschacket kom tillbaka efter sju års bortavaro, och vanns av Peter Laveryd från Schack 08, medan SS Manhem tog hem Svenska Cupen och 16-årige Emanuel Berg fick ett litet genombrott när han vann mot tre stormästare i Peter Hlawatsch "Viking Games".
Schack-SM spelades i Haninge med 651 deltagare och SM-gruppen vanns av Lars Degerman, på samma poäng som Evgenij Agrest, Agrest som utsågs till stormästare under året.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1997! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.
 
9 november - Rilton Cup 2012/2013
Rilton Cup spelas som vanligt 27 december till 5 januari, och det börjar bli hög tid att anmäla sig. För närvarande är 27 spelare anmälda, inklusive tiotalet utländska stormästare. Rilton Cup är i år en del av Stockholms jubileumsfirande med anledning av OS 2012 och mer information finns hos Stockholms Schackförbund. En ny inbjudan finns upplagd här.
 
9 november - Ungdoms-VM i Maribor
Bland de spelare som är registrerade som svenskar i turneringstabellen saknas Soo Han Jang från Engelska skolan i Stockholm. Han är en av åtta spelare från SS 4 Springare som reser till U-VM. Dessa fick totalt med sig 1½ poäng från den första ronden - i tjejrummet blev dessvärre alla av med damen.
För de sju spelare som är uttagna av SSF gick det bättre: 5½ av 7. Joar Ölund, Linus Johansson och Philip Lindgren avgjorde alla med kvalitetsoffer, medan Jonathan Westerberg var den som tog den säkraste vinsten. Rina Weinmans remi mot en 350 poäng högre rankad motståndare är också värd att nämna!
Det stora antalet svenskar är dock ingenting mot norrmännen. Inklusive ledare och föräldrar är de femtio stycken. De har placerats på ett boende ännu högre upp i Alperna. Inför ronderna kommer vi nu alla ner för berget som lämlar i ett lämmeltåg. (Foto av Axel Smith: Strålande väder och volleyboll med alphusen i bakgrunden)
Axel Smith

Ungdoms-VM:s hemsida
Axels kommenterade partier
 
9 november - Arrangera Schack-SM!
Nästa år arrangeras Schack-SM i Örebro, men från 2014 och framåt är ännu inga arrangörer utsedda. För 2014 går det bra att söka arrangemanget fram till 31 december, och den klubb eller det distriktsförbund som funderar på att arrangera SM något av de kommande åren är välkommen att kontakta SSF:s kansli för mer information om vad det innebär och vilken hjälp man kan få av SSF.
 
9 november - Rosenborgsskolan i media
På Rosenborgsskolan i Södertälje har projektet Schack i skolan fått fullt genomslag och skolans schackklubb är synnerligen aktiv. I Länstidningen Södertälje berättades häromdagen om när klubben deltog i Stockholms Schackförbunds höstlovsturnering. Artikeln kan läsas i tidningens webbupplaga.
 
8 november - Ungdoms-VM i Maribor
Idag inleds Ungdoms-VM i slovenska Maribor. Sverige har fjorton spelare på plats, med Axel Smith som ledare. Axel rapporterar dagligen på schack.se om svenskarna framgångar och missöden:
"Alla fjorton svenska spelare har kommit fram och inkvarterats på Appart Hotell Bolfenk. Boendet är fantastiskt med stora vardagsrum och kök i lägenheterna, swimmingpool och bergsmiljö på över tusen meters höjd. Den enda tveksamheten är resan till spellokalen, men skidliften tar bara tio minuter och ger dessutom en bra utsikt över Maribor. Ronderna startar klockan 15.00, men det är ännu oklart om det kommer att bli någon livesändning." (Foto: Axel Smith)
 
7 november - Juniorallsvenskan närmar sig
Om drygt två veckor avgörs Juniorallsvenskan. Tävlingen spelas i två divisioner. I division I spelar sex kvalificerade lag i tre dagar och i division II spelar övriga lag i två dagar. De fyra bästa lagen i division I och de två bästa lagen i division II kvalificerar sig till spel i division I nästa år. Lottning i division I finns på publicerad på arrangemangets hemsida och till division II går det bra att anmäla sig fram till 14/11. SSF:s ambition är att Juniorallsvenskan ska växa och givetvis välkomnas även lag med kadetter och miniorer.
 
6 november - Nils Grandelius i Wijk aan Zee 2013
Nils Grandelius är en av de fjorton spelarna i B-gruppen i Tata Steel Chess Tournament 2013. Tävlingen spelas i Wijk aan Zee 11-27 januari och Grandelius är rankad som nummer 11. I A-gruppen är Magnus Carlsen, Levon Aronian, Fabiano Caruana och världsmästaren Viswanathan Anand högst rankade. De fullständiga deltagarlistorna finns på den officiella hemsidan. (Foto: Calle Erlandsson)
 
5 november - Allhelgonahelgens tävlingar
Igår avslutades allhelgonahelgens turneringar. I Björkstadsschacket, det nordligaste av helgens arrangemang, blev det till slut vinst för hemmaspelaren Krister Persson, med 4 poäng på de fem ronderna. I Stockholm segrade Erik Blomqvist, SK Rockaden, i Stockholm All Saints och Solstadsträffen i Karlstad vanns överlägset av Kim Nygren från Örebro SS.
I Mragel Open i Lund blev det favoritseger för Daniel Semcesen, LASK, medan Växjö SK:s Tom Rydström (bilden) vann juniorturneringen Manhem Open med maximala 7 poäng. (Foto från ett tidigare tillfälle) 
 
4 november - Oväntad ledare i Umeå, men väntad i Lund
I Björkstadsschacket i Umeå har tre av fem ronder avverkats, och ensam ledare är lite överraskande Henrik Olofsson, som är rankad på fjärde plats i startfältet. Han är ende spelare med tre vinster, bland annat besegrades topprankade David Nygren i den andra ronden. Idag avslutas spelet med de två sista ronderna. Mer information finns på SK Rockadens hemsida.
I Lund spelas Mragel Open, och där har fyra av sex ronder klarats äv. Här är ende fullpoängare rankingfavoriten Daniel Semcesen som har en poängs marginal till de tre spelare som delar andraplatsen. Mragel Open kan följas på arrangerande LASK:s hemsida.
 
3 november - Handikappschack i Karlstad
I Karlstad inleddes spelat i Solstadsträffen, snabbschackstävling med hårda tidshandikapp 13.00. Lottning och resultat finns på Chess-Results.
 
3 november - Tredelad ledning i Stockholm All Saints
I Stockholm All Saints delas ledningen av tre spelare efter fyra ronder. Det är Carl Cederstam Bark, Egor Norlin och Erik Blomqvist, som alla har 3½ poäng. Idag spelas rond 5 och 6, och mer information finns hos Stockholms Schackförbund
 
2 november - 26 deltagare i Manhem Open
26 spelare deltar i juniorturneringen Manhem Open som inleddes i Göteborgs Schackcentrum igår. Högst rankad är Tom Rydström, Växjö SK, som tillsammans med Rina Weinman, Sollentuna SK, leder tävlingen med 2 poäng efter två ronder. Mer information finns på SS Manhems hemsida.
 
1 november - Schackhelg från norr till söder
Allhelgonahelgen är en av årets schacktätaste, och redan idag startar de första turneringarna. Som vi berättade igår startar Stockholm All Saints ikväll, och dessutom inleds Manhems juniorturnering Manhem Open i Göteborg. Imorgon börjar både Björkstadsschacket I Umeå och Mragel Open i Lund och på lördag är det dags för handikapptävlingen Solstadsträffen i Karlstad. Mer information om tävlingarna finns via länkarna i högermarginalen.
 
31 oktober - Stockholm All Saints
I helgen spelas sjätte upplagan av Stockholm All Saints på Stockholms Schacksalonger. Sju ronder spelas med start imorgon och avslutning på söndag, och högst rankad av de hittills 36 anmälda spelarna är Erik Blomqvist.  Det går fortfarande bra att anmäla sig och mer om tävlingen kan läsas i inbjudan. Ytterligare information från arrangören, bland annat gällande förbetalande spelare som har fått rabatt, finns i detta dokument.
 
30 oktober - Lars Karlsson snabbschacksmästare i Stockholm
I söndags avgjordes Stockholmsmästerskapet i snabbschack, där det blev stormästarseger genom Lars Karlsson. Karlsson tog 6 poäng på sju ronder och hade en halv poäng till godo på tvåan Vesa Heinola och trean Thomas Engqvist. Hela resultatlistan finns på Chess-Results.
 
29 oktober - Anton Fritz Smålandsmästare
Vid Smålands individuella DM, som  arrangerades av Växjö SK i helgen, tog Anton Fritz sin första Smålandsmästartitel. Tävlingen spelades med två 30-minuterspartier och därefter tre långpartier. Resultat: 1. Anton Fritz, Västerviks ASK, 4 poäng; 2.Mattis Olofsson Dolk, Växjö SK, 3½ poäng; 3.Tom Rydström, Växjö SK, 3½ poäng. Fjolårsmästare Jörgen Karlsson, Västerviks ASK, kom fyra med 3½ poäng och Per Vernersson, Eksjö SK, femma med 3 poäng. Generationsskifte i Småland, månne?
Alla resultat finns på Chess-Results.

Håkan Jalling
 
28 oktober - Nakamura vann i Hoogeveen
Efter seger i ett direkt avgörande partim mot Tviviakov vann amerikanen Nakamura Krongruppen i Hoogeveen.  Slutställning:  1) Hikaru Nakamura 4,5; 2) Sergei Tiviakov 3; 3) Anish Giri 2,5; 4) Hou Yifan 2 poäng.  I den öppna turneringen segrade holländaren Erwin L'Ami med 7 poäng. Svenskarnas resultat: 8) Nils Grandelius 6; 14) Stellan Brynell 5½; 25) Linus Johansson 5; 40) Philip Lindgren 4½ poäng.
Turneringens hemsida
 
28 oktober - Hebden och Narciso delade segern på Guernsey
Mark Hebden, England och Maarc Narciso, Spanien delade segern med 6 poäng på de 7 ronderna, när Guernseys Internationella Schackfestival avgjordes för 38:e gången. Den svenske deltagaren Tiger Hillarp Persson slutade på 10-18:e plats med 4½ poäng. Turneringens hemsida.
 
27 oktober - Juniorallsvenskan
Om fyra veckor avgörs Juniorallsvenskan i Linköping. Sex lag är kvalificerade till division I: Limhamns SK (titelförsvarare), SK Rockaden Stockholm, Kristallens SK, Växjö SK, Västerås SK och SS Manhem. Division II är öppen för övriga schackklubbar och spelas med entimmespartier över sex ronder under lördag/söndag. De två bästa lagen i division II kvalificerar sig till spel i division I nästa år. Sista anmälningsdag till division I är 7/11 och till division II 14/11. Tävlingens hemsida
 
27 oktober - Finalrond i Hoogeveen
I dag spelas den nionde och sista ronden i Unive Open
. De svenska placeringarna inför finalen är följande: 12) Grandelius 5; 13) Brynell 5; 26) P Lindgren 4½ 38) L Johansson 4 poäng. I Krongruppen är ställningen denna, inför dagens avslutning:  1) Nakamura 3½; 2) Tiviakov 3; 3) Giri 2; 4) Hou Yifan 1½ poäng.  Turneringens hemsida
 
27 oktober - Avslutning på Guernsey
Tiger Hillarp Persson ligger en poäng efter täten inför slutronden på Guernsey. I täten återfinns bl a engelsmannen Mark Hebden med 5 poäng. Tävlingen kan följas via turneringens hemsida.
 
26 oktober - Sture Gustavsson vann SPF-mästerskapet
SPF-mästerskapet har spelats i Skara under två dagar, och tävlingen samlade totalt 26 veteraner. Vann gjorde Sture Gustavsson från Herrljunga, och hela resultatlistan finns på Chess-Results.
 
25 oktober - Brynell bäst av svenskarna i Hoogeveen
Efter att Stellan Brynell besegrat klubbkamraten Linus Johansson är han åter bara en halv poäng bakom täten i Unive Open. Nils Grandelius fick nöja sig med remi mot elvaårige Lucas van Forrest i ett parti som finns kommenterat på Inte bara schack, och är i sin tur en halv poäng bakom Brynell.
Turneringens hemsida.
 
25 oktober - Tiger med i toppen i Guernsey
Tiger Hillarp Persson är en av sex spelare som delar ledningen på 3½ poäng efter fyra spelade ronder i Guernsey International Chess Festival. Tävlingen kan följas via turneringens hemsida.
 
24 oktober - Limhamnsmöte i Hoogeveen
Nils Grandelius och Stellan Brynell spelade båda remi i den femte ronden i Unive Open, medan Linus Johansson vann och gick upp på samma poäng (3½) som de båda stormästarna. Därmed ställs de båda Limhamnsspelarna mot varandra i dag, då den sjätte ronden spelas. Philip Lindgren har tagit 3 poäng på de första fem ronderna.
I Krongruppen leder Hikaru Nakamura med 2½ poäng på de första tre ronderna, och om Krongruppen skriver Ingemar Johansson utförligt på Inte bara schack.

Turneringens hemsida.
 
24 oktober- Mragel Open i Lund
Om en dryg vecka inleds Mragel Open i Lund. Tävlingen pågår 2-4 november och börjar på fredagen med två kortare ronder (50 min + 10 sekunder/drag).  I de fyra avslutande ronderna blir det långpartier med betänketiden 90 minuter + 30 sekunder/drag. Mer information finns i inbjudan och på LASK:s hemsida.
 
23 oktober - Grandelius och Brynell skuggar täten
Både Nils Grandelius och Stellan Brynell har tagit 3 poäng på de fyra första ronderna i Unive Open i Hoogeveen, och har därmed en halv poäng upp till förstaplatsen. Linus Johansson har 2½ poäng och Philip Lindgren 2.
I "Krongruppen" har två ronder spelats och det enda partiet som inte slutade remi hittills vanns av Hikaru Nakamura mot Anish Giri i den första ronden.
Turneringens hemsida.
 
22 oktober - Simultan i samband med Chess på GöteborgsOperan
Före kommande lördags föreställning av musikalen Chess på GöteborgsOperan arrangerar Operan i samarbete med Göteborgs Schackförbund en simultanföreställning där manhemiten Victor Nithander möter tjugo spelare. Anmälan kan göras till hanna.nygren@opera.se och mer kan läsas på Göteborgs SF:s hemsida.
 
22 oktober -Bent Larsens minnesturnering
Det blev hemmaspelaren Jens Kristiansen som vann Bent Larsens minnesturnering, som avslutades i danska Ålborg igår. Bäst av de svenska deltagarna var Nils Åke Malmdin som kom på delad tredje plats med 5 poäng. Övriga svenskar var Håkan Åkvist (4½ poäng), Weine Nilsson (4), Kaj Andersson (4), Lars Grahn (3) och Sören Svensson (2½). Alla resultat finns på turneringshemsidan.
 
22 oktober - Calle Erlandsson om Schacktåget
Calle Erlandsson var en av resenärerna på "Schacktåget" som med åtta vagnar uppkallade efter schackvärldsmästare erbjöd tågresa med ett antal mellaneuropeiska stopp under förra veckan. Restiden ägnades bland annat åt en snabbschacksturnering med 46 deltagare. Läs Calles utförliga reportage från resan på Inte bara schack. (Foto: Calle Erlandsson)
21 oktober - Brynell med i toppen i Holland
Stellan Brynell är en av tio spelare som har vunnit båda de inledande partierna i Unive Open i Hoogeveen. Nils Grandelius skuggar med 1½, medan Linus Johansson och Philip Lindgren båda har en vinst och en förlust så här långt.
Idag spelas den tredje ronden, samtidigt som "Krongruppen" inleds med Nakamura mot Giri och Hou Yifan mot Tiviakov.
Turneringens hemsida.
 
21 oktober - Tiger i Guernsey
Tiger Hillarp Persson är en av fyra stormästare och topprankad i Guernsey, där Guernsey International Chess Festival startar idag. Toppborden livesänds via länken ovan och tävlingen kan följas via turneringens hemsida.
 
20 oktober - Allsvensk premiär
För två veckor sedan startade årets allsvenska seriespel med Elitseriens första tre ronder, men det är den här helgen seriespelet drar igång för resten av Schacksverige. Större delen av den första ronden spelas imorgon, men redan idag spelas en full omgång i Superettan och enstaka matcher i övriga serier. Resultat från allsvenskan finns i det allsvenska resultatsystemet.
 
 

Nyhetsarkiv: 2012201120102009 |2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000