Fakta om SSF

 

Faktabladet i pdf-format

Schack i Sverige
Sveriges Schackförbund uppskattar att omkring 2,7 miljoner svenskar kan spela schack. Av dessa är det 250 000 som kontinuerligt följer schacknyheter i tidningar eller på internet.

Sveriges Schackförbund
Sveriges Schackförbund (SSF) är en medlemsorganisation för distriktsförbund och schackklubbar i Sverige. SSF har ungefär 30 000 medlemmar fördelade på 537 klubbar i 25 distrikt.
Eftersom knappt 26 000 av dessa är ungdomar, det vill säga 25 år eller yngre, är SSF att betrakta som ett utpräglat ungdomsförbund.
SSF bildades år 1917 av Stockholms Schackförbunds dåvarande ordförande Ludvig Collijn med syfte att bredda intresset för schack och höja spelstyrkan på landets elit.

SSF:s verksamhet
Sveriges Schackförbund leds av en förtroendevald styrelse på 9 personer. Ordförande fram till kongressen 2016 är Carl Fredrik Johansson, Uppsala.
Arbetet i SSF är fördelat på ett antal kommittéer med bland annat följande uppgifter:
● Allsvenskan är det svenska seriesystemet och består av Elitserien, Superettan, samt div I-III. Totalt spelar ungefär 200 lag i det allsvenska seriesystemet.
● SSF tar genom sin förbundskapten Stellan Brynell ut lag till de stora internationella lagtävlingarna OS och Lag-EM.
● SSF:s ansvarar för deltagande i internationellt utbyte såväl på senior- som på juniorsidan, samt för arrangemang av inhemska tävlingar där den viktigaste är Schack-SM. Schack-SM är en tävling för såväl elit som bredd och spelas under nio dagar varje sommar.
● På ungdomssidan arrangeras SM-tävlingar för bland annat skolungdomar, för flickor och för skollag varje år. I “Tränarskolan” utbildas varje år nya ungdomsledare i hela Sverige.
● Sveriges Schackförbund ger ut medlemstidningen “Tidskrift för schack” och ansvarar för daglig nyhetsbevakning på www.schack.se.

Schack i skolan
Sveriges Schackförbunds kanske viktigaste verksamhet just nu är Schack i skolan. Schack i skolan består av tre delar: Skolschackklubbar, Schackfyran och Skoltävlingar.
Idag finns omkring 350 skolschackklubbar och 14 000 barn deltar varje år i någon av alla schackfyrans kvaltävlingar.