Foton: Claes Hall
 
 
29 maj- Aktuell ställning i Sverigefinalen
Aktuell ställning i riksfinalen finns här
 
28 maj- Se Schackfyranfinalen i direktsändning
I morgon är det äntligen dags! Drygt 2.000 fjärdeklassare från hela landet är i Stockholm för att delta i Schackfyrans Sverigefinal. Klockan 11.00 startar första ronden i mäktiga Globen och för den som inte har möjlighet att vara på plats går det att följa tävlingen i direktsändning. Under hela dagen kommer spelet att filmas och fiilmen att sändas direkt via den här länken.
Klockan 17.00 avslutas dagen med prisutdelning. Resultaten kan följas här på Schackfyran.se under dagen.
 
30 april- Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyransäsongens fjärde nyhetsbrev har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format kan laddas ner här. För att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.
29 april - Schackfyran i Östran
I onsdags spelades den småländska distriktsfinalen, och från den rapporteras det i lokaltidningen Östrans webbupplaga.
28 april - Distriktsfinal Småland
Årets sista distriktsfinal spelades idag och det var Smålandsfinalen som avgjordes i Oskarshamn. Venhagskolan från Hultsfred vann, och är ett av två Hultsfredslag som är klara för Sverigefnalen. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
26 april - Distriktsfinal Nordvästra Skåne
Distriktsfinalen i Nordvästra Skåne har spelats i Helsingborg, med 234 deltagare. Västra Berga skola vann, bland de tolv klasser som kom till start. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
26 april - Schackfyran i Jämtlandsmedia
Från Jämtlandsfinalen, som spelades i lördags, har det rapporterats i såväl Östersunds-Posten som i Länstidningen.
25 april - Fyra distriktsfinaler
Igår spelades distriktsfinaler i Skåne (552 deltagare) och Jämtland/Härjedalen (301 deltagare) och Halland (299 deltagare). Resultatlistor från dessa tävlingar finns på Resultatsidan, liksom från Eskilstuna där Södermanlandsfinalen spelades i torsdags.
18 april - Distriktsfinal Västmanland
Idag spelades Västmanlands distriktsfinal med 24 deltagande lag. Klass 4C från Västerskolan i Kungsör vann före 4B från Brattbergsskolan i Arboga. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
16 april - Distriktsfinal Nordskåne
Idag var det dags för finalen i Nordskåne där Skepparslövs skola 4A vann före parallellklassen 4B. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
16 april - Distriktsfinal Ångermanland
Igår spelades distriktsfinalen i Ångermanland. Junsele skola vann och kvalificerade sig till riksfinalen i Globen 29 maj. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
 
11 april - Kommunkval Marieholm och Kungsbacka
Resultat från kommunkval i Marieholm och Kungsbacka finns nu på Resultatsidan.
9 april - Kommunkval Svedala och Ängelholm
Resultat från kommunkvalen i Svedala och Ängelholm finns på Resultatsidan.
 
8 april - Kommunkval Nordvästra Skåne
Resultat från kommunkvalen i Helsingborg och Åstorp finns nu på Resultatsidan.
31 mars - Kommunkval Hultsfred
Resultat från Hultsfreds kommunkval finns nu på Resultatsidan. Fyra klasser deltog och Venhagskolan vann.
28 mars - Kommunkval Ystad och Kungsbacka
Nu finns resultat från Ystads kommunkval, som spelades i fredags med Edvinshemsskolan 4 Havet som vinnare, samt från Kungsbackas kommunkval där Kullaviksskolan 4A vann på Resultatsidan.
 
27 mars - 2.500 barn spelade Stockholmsfinal i Globenannexet
Igår spelades årets största distriktstävling i Schackfyran, när Stockholmsfinalen avgjordes i Globens annex. 118 lag delades upp i sammanlagt tio grupper där de två bästa lagen i varje grupp går vidare till Sverigefinalen i Globen 29 maj.
Ett inslag från tävlingen visades igår kväll på TV4 Stockholm. Inslaget kan ses här och startar efter 05.53.
Alla resultat finns på
Resultatsidan.
 

27 mars - Schackfyran i skånska media
Schackfyrans kommunkval i Lund spelades i onsdags och reportage från tävlingen har publicerats i Sydsvenska Dagbladet och Skånskan. Artikeln i Skånskan har publicerats i tidningens webbupplaga och kan läsas här.

 
27 mars - Ragunda och Krokom
Resultat från Jämtlandstävlingarna i Ragunda och Krokom finns på Resultatsidan.
 
25 mars - Åre
Idag har Åres kommuntävling spelats, med 49 deltagare från tre klasser och Stamgärde skola som segrare. Resultat finns på Resultatsidan.
 
25 mars - Lund och Strömsund
Igår spelades årets hittills största kommunkval när 333 barn från 15 klasser samlades i Lund. Alla 15 lagen gick vidare till Skånefinalen och vann gjorde Maria Montessoriskolan. Dessutom spelades ett kval i Strömsund där klass 4B på Hedenvindsskolan vann. Alla resultat finns på Resultatsidan.
 
24 mars - Kommundelskval Husie
Resultat från Skånes kommundelskval i Husie, Malmö finns nu på Resultatsidan.
 
22 mars - Hyltes kommunkval
Resultat från kommunkvalet i Hylte finns nu på Resultatsidan.
 
21 mars - Lördagens tävlingar
Igår spelades Schackfyrantävlingar på eflera orter i landet. I Varberg spelades kommunkval, medan regionfinaler avgjordes i Uppsala och Säffle. Dessutom finns resultatlistan från fredagens kommunkval i Trelleborg nu på Resultatsidan.
 
19 mars - Bergs kommun
Idag spelades kommunkval i Bergs kommun i Jämtland. Två lag deltog och Svenstaviks skola vann. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
 
18 mars - Sveg
Kommunkvalet i Sveg samlade 93 deltagare, vilket var det bästa någonsin i Härjedalen. Funäsdalens skola var bäst av fem deltagande lag. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
 
17 mars - Norrbotten
Idag har Norrbottens distriktsfinal spelats i Luleå, med 336 deltagare. Till riksfinalen kvalificerade sig Persöskolan 4 och Råneskolan 4B från Luleå samt Språkskolan 4 från Haparanda. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.
 
15 mars - Helgens tävlingar
I helgen har Schackfyrantävlingar spelats i Östergötland (distriktsfinal), Roslagen (distriktsfinal) och Falkenberg (kommunkval). Hur det har gått i tävlingarna kan läsas på Resultatsidan.
 
12 mars - Schackfyran i Östergötland
Under helgen spelas Schackfyrans distriktsfinal i Östergötland, och arrangören meddelar att resultaten kommer att uppdateras löpande under tävlingen. Tävlingen är uppdelad i fyra heat med två på lördag och två på söndag, och det är de sex lag som tar flest poäng totalt som går vidare till Sverigefinalen i Globen. Resultaten kan följas hos Östergötlands Schackförbund.
 
10 mars- Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyransäsongens tredje nyhetsbrev har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format kan laddas ner här. För att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.
 

9 mars- Hallands första kommunkval
Kommunkval i Halmstad/Laholm spelades i helgen med Eketånga Montessoriskola som vinnare i Halmstad och Våxtorps skola i Laholm. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.

 

6 mars- Distriktsfinal i Örebro
Ytterligare fyra lag är klara för årets Sverigefinal. Idag spelades nämligen distriktsfinalen i Örebro län, där Örebro Waldorfskola vann. Övriga resultat finns på Resultatsidan.

 

2 mars- Distriktsfinal i Göteborg
I lördags spelades distriktsfinalen i Göteborg, med 44 deltagande lag. Sex lag kvalificerade sig till Sverigefinalen, och bäst av alla gick det för Kållekärrs skola, Tjörn, som vann med 364 poäng. Resultat finns på Resultatsidan.

 

1 mars- Kommunkval i Haparanda
I Haparanda har årets första Norrbottentävling spelats, med Språkskolan som vinnare. Resultat finns på Resultatsidan.

 

25 februari - Roslagen
I Roslagen spelades det sista kommunkvalet för året i Svanberga, med Svanberga skola 3-4A som vinnare. Hela resultatlistan finns på Resultatsidan.

 

23 februari - Jämtland
Det första jämtländska kommunkvalet spelades idag i Östersund. Sju lag deltog, och vann gjorde Friggaskolan. Alla resultatlistor finns på Resultatsidan.

 

19 februari - Dagens kommunkval
Idag har kvaltävlingar spelats i Finspång och Årjäng. Alla resultatlistor finns på Resultatsidan.

 

18 februari - Bengtsfors kommunkval
Idag spelades kommunkval i Bengtsfors och där var det Ekhagsskolan som lyckades bäst av de fyra deltagande lagen. Resultat finns på Resultatsidan.

 

17 februari - Säffles kommunkval
Höglundskolan segrade i Säffles kommunkval, som spelades idag. Resultat finns på Resultatsidan.

 

15 februari - Grums kommunkval
Kommunkval har spelats i Grums, med klass 4B på Södra skolan som vinnare. Resultat finns på Resultatsidan.

 

12 februari - Östergötland och Nordskåne
Dagens kommunkval har spelats i Osby, Motala och Linköping och alla resultatlistor finns på Resultatsidan.

 

12 februari - Inbjudan till Örebros distriktsfinal
Inbjudan till distriktsfinalen i Örebro län finns här. Tävlingen spelas 6 mars i Örebro.

 

11 februari - Dagens kommunkval
Kvaltävlingar har spelats i Kristianstad, Hässleholm och Linköping och alla resultatlistor finns på Resultatsidan.

 

10 februari - Dagens kommunkval
Kvaltävlingar har spelats i Simrishamn, Sollefteå och Linköping och alla resultatlistor finns på Resultatsidan.

 

9 februari - Östergötland
Idag har ytterligare ett kommunkval spelats i Linköping. tre klasser deltog i Tornhagsskolan, och det blev Tornhagsskolan 4B som vann. Alla resultatlistor finns på Resultatsidan.

 

8 februari - Östergötland och Roslagen
Dagens kommunkval har spelats i Östergötland, där Slaka skola vann i Vikingstad och Rimforsaskolan 4B vann i Rimforsa, samt i Roslagen där klass 4A på Grindskolan vann det andra Norrtäljekvalet. Alla resultatlistor finns på Resultatsidan.

 

7 februari - Semifinal i Sala
I Salas semifinal deltog sex lag, varav fem gick vidare till distriktsfinalen. harbo skola vann och hela resultatlistan finns på Resultatsidan.

 

6 februari - Semifinal i Västerås
Nio lag spelade semifinal i Västerås och åtta av dem gick vidare till distriktsfinalen. Vann gjorde Tibbleskolan 4C och hela resultatlistan finns på Resultatsidan.

 

4 februari - Kommunkval Tranås
I Tranås spelades idag två kommunkval med Hestra skola från Kinda och Linderås skola från Tranås som segrare. Tranåskvalen är kvalificerande till Östergötlands distriktsfinal. Alla resultat finns på Resultatsidan.

 

3 februari - Kommunkval Mjölby och Norrtälje
Idag spelades Mjölbys kommunkval på Klämmestorpsskolan i Mantorp. 52 spelare deltog och vann gjorde Normlösa skola. I Norrtälje deltog sex lag med Freinetskolan Hugin som segrare.  Alla resultat finns på Resultatsidan.

 

2 februari - Roslagen och Östergötland
Två Östergötlandskval och ett Roslagenkval har spelats idag. På Matteusskolan i Norrköping spelades två tävlingar med Karlshovs skola och Villastadsskolan som vinnare. I Rimbo i Roslagen var det Bålsbroskolan som vann.  Alla resultat finns på Resultatsidan.

 

1 februari - Roslagen, Göteborg och Östergötland
I Göteborg spelades ett kommunkval i fredags och i Östergötland har två spelats idag. Slottsbergsskolan 4C vann i Göteborg Väst, i Norrköping Råssla segrade klass 4C på Åbymoskolan och i Norrköping Gustaf Adolf vann Rambodals skola 4B.
Idag spelades också Roslagens första kommunkval, med Gottsta skola som vinnare i Hallstavik.

 

28 januari - Askim
I Göteborg deltog sex lag i Askimskvalet som blev mycket jämnt och bjöd på delad seger. Nygårdsskolan 4C och Hovåsskolan slutade på exakt samma poäng. 101 spelare deltog.

 

27 januari - Mölndal och Härryda
Idag spelades kommunkval i Härryda, med 121 deltagare och i Mölndal, med 55.
Högadalsskolan 4B respektive Toltorpsskolan 4A vann.

 

26 januari - Fler Göteborgskval
I Göteborg har två kvaltävlingar för Orust och Tjörn spelats, med Kållekärrs skola från Tjörn som vinnare i det första och Stensbo skola från Orust i det andra. Totalt deltog 119 spelare i dessa båda tävlingar.
I Göteborgs centrumkval var Franska skolan bäst och här deltog 69 spelare.

 

23 januari - Kinnarpsskolan första lag till Riksfinalen
Årets första distriktsfinal har spelats i Falköping där Kinnarpsskolan lyckades bäst bland de fyra deltagande lagen och kvalificerade sig till Riksfinalen i Globen 29 maj. Resultatlistan från Falköping finns här.

 

22 januari - Kungsör och Göteborg
I tisdags spelades kommunkval i Kungsör, med Västerskolan klass 4 som segrare. Bilder, resultat och ett referat från tävlingen finns här.
I veckan har också kommuntävlingarna i Göteborg kommit igång, med spel i Angered, där Bergums skola klass 4D vann, och i Ale, där klass 4A på Nolskolan var bäst.

 
3 januari- Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyransäsongens andra nyhetsbrev har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format kan laddas ner här. För att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.
 

3 december - Skultuna
I Västerås spelades igår Skultunakvalet med 37 deltagare från tre klasser. Klass 4C på Tibbleskolan vann.
Resultat Västerås Skultuna

 

29 november - Elundskolan vann i Köping
Igår spelades kommunkval i Köping och där var det klass 4A från Elundskolan som vann. Bilder, resultat och ett referat från tävlingen finns här.

 

21 november - Brattbergsskolan vann i Arboga
I lördags spelades kommunkvalet i Arboga och där var det klass 4B från Brattbergsskolan som vann klart. Bilder, resultat och ett referat från tävlingen finns här. (Foto: Danuta Wikeling)

 

19 november - Ytterligare två kval i Västerås
Nu finns resultat från ytterligare två kommundelskval i Västerås. I Ormkärr segrade klass 4B på Piltorpsskolan och i Ekberga vann Ekbergaskolan klass 4 Blå.
Resultat Västerås Ormkärr
Resultat Västerås Ekberga

 

17 november - Mera kval i Västerås
Ytterligare en kommundelstävling har spelats i Västerås. 42 spelare från fyra klasser deltog i kvalet i Skallberget, där Blåsboskolan segrade.
Resultat Västerås Skallberget

 

15 november - Årets första kommunkval
I måndags spelades årets första Schackfyrantävling, när det första av ett antal kommundelskval arrangerades i Västerås. 66 spelare från tre klasser deltog och klass 4B på Hökåsenskolan vann.
Resultat Västerås Rönnby

 
10 november- Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyransäsongens första nyhetsbrev har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format kan laddas ner här. För att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.

3 oktober - Dags för en ny Schackfyransäsong
Den nya Schackfyransäsongen är igång och i en del distrikt är inbjudningar redan på väg ut till skolorna. Om du inte har fått någon inbjudan kan du anmäla din klass direkt via länken till höger.
Mer information om läget i våra olika distrikt finns via länken Distrikt ovan. En del ändringar har gjorts i reglerna och 2010 års regelhäfte kan laddas ner via länkan Regler.

 
5 juni- Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyrans femte och sista nyhetsbrev för säsongen har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format kan laddas ner här. För att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.

3 juni - Schackfyranmästaren i Stockholm
I Stockholm har den individuella tävlingen Schackfyranmästaren spelats med 108 deltagare. Kunal Bhatnagar från Fisksätra skola vann och hela resultatlistan finns på Stockholms Schackfyranhemsida.

29 maj - Schackfyran i Sydsvenskan
Häromdagen publicerades ett stort reportage i Sydsvenska Dagbladet om Klostergårdsskolan från Lund, som kom på tolfte plats i Riksfinalen.
Artikeln kan läsas i tidningens nätupplaga.

16 maj - Schackfest i Globen när Engelska skolan vann Schackfyran
Klass 4A från Engelska skolan Norr i Stockholm vann årets Sverigefinal som spelades i Globens annex under lördagen. Klassen vann före Näldenskolan från Krokom i Jämtland och Tingbergsskolan från halländska Kungsbacka.
Sammanlagt spelades mer än 4.000 schackpartier under de fem timmar som tävlingen pågick och till slut skiljde 29 poäng mellan de två främsta lagen. 1.532 spelare från 69 klasser deltog i finalen.
Hela resultatlistan
Pressmeddelande om finalen
Bilder från tävlingen

14 maj - Schackfyran i Helsingborgsmedia
Västra Berga skola från Helsingborg har uppmärksammats av lokala media inför sin resa till Globen i helgen. På TV4 Helsingborg sändes ett långt inslag igår kväll, och det inslaget kan ses här (start efter drygt 2 minuter). Även Helsingborgs Dagblad har skrivit om klassen och den artikeln kan läsas i tidningens nätupplaga.

12 maj - Dags för final
Till helgen är det dags för den stora Riksfinalen, som spelas i Globens annex i Stockholm. 69 lag och ungefär 1500 spelare kommer att vara med, från Luleå i norr till Trelleborg i söder.
Ett av lagen som kommer till Stockholm är Bodums skola från Ångermanland, som häromdagen presenterades i Östersunds-Posten. Artikeln kan läsas i tidningens nätupplaga.

 

27 april - Distriktsfinal Halland
Igår spelades Hallands distriktsfinal, vilket var den sista av alla årets kvaltävlingar. Tingbergsskolan vann och totalt deltog 287 spelare i tävlingen.
Resultat Halland

 

24 april - Distriktsfinal Norra/Nordvästra Skåne
Idag har distriktsfinalen för Norra och Nordvästra Skåne spelats i Åstorp med 206 deltagare. Skepparslövs skola vann.
Resultat Norra/Nordvästra Skåne

 

20 april - Kommunkval Umeå
I Umeå spelades igår en kommuntävling där 26 spelare deltog och Röbäcks skola segrade. Tävlingen var kvalificerande till Riksfinalen eftersom det är den enda kommuntävlingen i Västerbotten.
Resultat Umeå

 

19 april - Distriktsfinaler Jönköping och Västmanland
I Jönköping spelades igår Jönköpings distriktstävling där Rosenlundsskolan vann bland 6 deltagande klasser och 96 deltagare. Idag har Västmanlands tävling avgjorts och där deltog 23 klasser mewd 327 spelare. Hamreskolan 4 blå segrade.
Resultat Jönköping
Resultat Västmanland

 
19 december- Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyrans fjärde nyhetsbrev har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format och kommer ut fem gånger under Schackfyransäsongen. Nummer 4 kan laddas ner här och för att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.
 

7 april - Distriktsfinal i Luleå
I Luleå har det spelats distriktsfinal idag med 357 deltagare från 21 lag. Ormbergsskolan vann, före klass 4B på Furuparksskolan.
Resultat Luleå
En rapport från tävlingen finns att läsa i lokalpressen:
Norrbottenskuriren

Ett kort inslag sändes i SVT:s Nordnytt och det kan ses här:
Nordnytt 7/4 (start efter ca 3.45)

 

31 mars - Kommunkval Varberg
Nu har resultat från helgens kommunkval i Varberg kommit. Varbergs Montessoriskola vann och 167 spelare deltog i tävlingen.
Resultat Varberg

 

30 mars - Östran/Nyheterna
Lokaltidningen Östran/Nyheterna i Oskarshamn rapporterar från lördagens Schackfyrantävling i sin nätupplaga:
158 schackungar i Oskarshamn

 

28 mars - Distriktsfinaler Skåne och Östra Småland
Igår spelades ytterligare två distriktsfinaler. I Malmö avgjordes Skånefinalen med 26 lag och 388 deltagare, med Marbäcksskolan 4 gul från Svedala som vinnare. I Oskarshamn spelades distriktsfinalen för Östra Småland och här var det Brännebro skola som var bäst bland 10 lag. (Bild från Skånes distriktsfinal i Malmö).
Resultat Skåne
Resultat Östra Småland

 

27 mars - Kommunkval Hylte
I söndags spelades Hyltes kommunkval med 33 deltagande spelare. Vann gjorde Landeryds skola.
Resultat Hylte

 

21 mars - Distriktsfinaler
I fredags spelades Stockholms distriktsfinal med totalt 134 lag och 2836 deltagare. på lördagen spelades distriktstävlingarna i Jämtland/Härjedalen och Norra Dalsland. Här finns alla resultat.
Resultat Stockholm
Resultat Jämtland/Härjedalen
Resultat Norra Dalsland

 

20 mars - Kommunkval Ängelholm
Idag spelades Ängelholms kommunkval med 52 deltagare. Villans skola klass 4C vann.
Resultat Ängelholm

 

20 mars - Kommunkval Falkenberg
Förra helgen spelades Falkenbergs kommunkval. 60 spelare deltog och Okomoskolan vann.
Resultat Falkenberg

 

19 mars - Kommunkval Åstorp och Helsingborg
Två kommunkval i Nordvästra Skåne har spelats idag. I Åstorp deltog 59 spelare och Nyvångs skola vann, medan Västra Bergs skola vann Helsingborgskvalet med 46 spelare.
Resultat Åstorp
Resultat Helsingborg

 

18 mars - Kommunkval Kristianstad
Kristianstads kommunkval har avgjorts med 43 deltagare från två klasser. Skepparslövs skola vann.
Resultat Kristianstad

 

17 mars - Kommunkval Jönköping
Idag spelades Jönköping kommunkval med 127 spelare. Rosenlundsskolan vann bland sex deltagande klasser.
Resultat Jönköping

 

16 mars - Kommunkval Kalmar
Idag spelades Kalmars kommunkval med 102 deltagare och Sjöängsskolans klass 4A som vinnare.
Resultat Kalmar

 
16 mars – Norrköpings Tidningar
I Norrköpings Tidningar i lördags berättades om de två klasser från Råsslaskolan som kvalificerat sig till Riksfinalen. Artikeln kan läsas i tidningens nätupplaga.
 

16 mars - Kvalificerade till Riksfinalen
Hittills har 22 klasser kvalificerat sig till Schackfyrans riksfinal i Globen 16 maj. Listan kommer att kompletteras allt eftersom fler lag kvalificerar sig.
Alla kvalificerade lag.

 

16 mars - Distriktsfinaler i Dalarna och Roslagen
I helgen har ytterligare två distriktsfinaler spelats. I Dalarna deltog 295 spelare och Vikaskolan klass 4 segrade. I Roslagen var deltagarantelet 159 och här var det Söderbykarls skola som vann.
Resultat Dalarna
Resultat Roslagen

 
13 mars – Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad rapporterade på sin förstasida från gårdagens Värmlandsfinal i Schackfyran i Karlstad och hade ett större reportage inne i tidningen. Artikeln kan även läsas i tidningens nätupplaga.

13 mars - Distriktsfinal Karlstad
Igår spelades Värmlands distriktsfinal i Schackfyran på Hotell Gustaf Fröding strax utanför centrala Karlstad. 308 barn från 22 klasser deltog, och vinnare blev Stålvallskolan från Lesjöfors.
Ett inslag från tävlingen sändes på SVT Värmland igår kväll och det inslaget kan ses här (börjar efter ca 11.30).

Resultat Karlstad

 

13 mars - Kommunkval Ragunda
I Ragunda i Jämtland spelades kommunkval i början av veckan. 2 klasser deltog och vann gjorde Kullstaskolan från Hammarstrand.
Resultat Ragunda

 

9 mars - Distriktsfinal Örebro
I helgen spelades även distriktsfinalen i Örebro län. Här deltog 235 spelare från 34 klasser och vann gjorde Brickebackens skola, klas 4B.
Resultat Örebro

 

9 mars - Upsala Nya Tidning
I Upsala Nya Tidning rapporterades från helgens Schackfyrantävling i Uppsala. Läs mer här:
UNT-Stenhagenelever bäst i schack

 

7 mars - Distriktsfinaler Östergötland och Uppland
Idag spelad Östergötlands distriktsfinal, med totalt 337 deltagare uppdelade på två heat. De två heatsegrarna blev Råsslaskolan 4B och Normlösa skola. Dessutom spelades Upplands distriktstävling i Uppland, med 264 spelare och klass 4G på Stenhagenskolan som vinnare.
Resultat Östergötland  (Mer information på Östergörlands SF:s hemsida)
Resultat Uppland (Mer information hos Uppsala Skolschackssällskap)

 

6 mars - Kommunkval Mullsjö och Deje
Idag har kommunkval spelats i Mullsjö (65 deltagare) och Deje (23). Vinnare blev Gunnarsboskolan klass 4A respektive Dejeskolan 4B.
Resultat Mullsjö
Resultat Deje

 

5 mars - Kommunkval Hultsfred
I dagens kommunkval i Hultsfred deltog 30 spelare från 2 klasser. Centralskolan, Virserum, vann.
Resultat Hultsfred

 

5 mars - Kommunkval Lund
Igår spelades Lunds kommunkval med 13 lag och 256 deltagare. Klass 4A på Klostergårdskolan vann tävlingen.
Resultat Lund

 

4 mars - Kommunkval Vimmerby och Svedala
Igår spelades kommuntävlingar i Svedala och Vimmerby. I Svedala deltog 102 spelare och Marbäck 4 gul vann. I Vimmerby segrade Djursdala skola och här var 82 barn med i tävlingen.
Resultat Vimmerby
Resultat Svedala

 

2 mars - Distriktsfinal i Göteborg
I Göteborg spelades distriktsfinalen, liksom förra året, på Chalmers Kårhus, och trots att antalet deltagare ökat kraftigt från 171 till 375 fick alla plats. Blir det en motsvarande ökning till nästa år får man däremot antingen dela upp tävlingen i två delar eller leta ny lokal.
Tävlingen vanns av klass 4A på Högadalsskolan från Härryda kommun. (FOTO: Matti Virolainen)

Text och bilder från Göteborg

 

2 mars - Kommunkval Ystad och Halmstad
I Ystads spelades årets kommuntävling i fredags, med Ängaskolan som vinnare och 107 deltagande spelare. I lördags var det dags för Halmstad där 153 barn från 15 klasser gjorde upp om platser i Hallands distriktsfinal den 25 april. Eketånga Montessoriskola vann Halmstadskvalet.
Resultat Halmstad
Resultat Ystad

 

28 februari - Teckningstävlingen är avgjord
Det vinnande bidraget i 2009 års teckningstävling kom från Sverigesfinska skolan i Stockholm. Alla de tolv pristagarnas teckningar kan ses här.

 

28 februari - Distriktsfinal i Göteborg
Idag spelades Göteborgs distriktsfinal med 375 spelare från 57 klasser. Klass 4A från Högadalsskolan vann och har kvalificerat sig till riksfinalen, tilsammans med Ängås skola 4B, Orust; Kopperskolan 4B, Stenungsund samt Varekils skola, klass 4, Orust.
Resultat Göteborg

 

26 februari - Kommunkval Skåne
De två första skånska kommunkvalen har spelats. I Trelleborg vann Anderslövs skola, klass Omega och i Kirseberg vann Kirsebergsskolan 4A. 91 respektiv 60 spelare deltog.
Resultat Trelleborg
Resultat Kirseberg

 

24 februari - Kommunkval Kungsbacka
I helgen spelades en kvaltävling i Kungsbacka med 161 deltagare. Klass 4B på Tingbergsskolan var bäst av 19 deltagande klasser.
Resultat Kungsbacka

 

23 februari - Kommunkval Jämtland/Härjedalen
Resultat från de tre återstående kvaltävlingarna i Jämtland/Härjedalen i förra veckan finns här:
Krokom (59 deltagare): Näldens skola Resultat Krokom
Åre (40 deltagare): Duveds skola Resultat Åre
Strömsund (100 deltagare): Bredgårdsskolan Resultat Strömsund

 

20 februari - Kommunkval Kristinhamn och Mölndal
Igår spelades kommunkval i Kristinehamn där Strandskolan segrade och idag har Mölndals tävling avgjorts med Brattåsskolan 3-4 blå som vinnare. 24 respektive 32 spelare deltog.
Resultat Kristinehamn
Resultat Mölndal

 

18 februari - Kommunkval Edane
Resultat från gårdagens kval i värmländska Edane har kommit. 16 spelare från två klasser deltog och vann gjorde Rottneros.
Resultat Edane

 

17 februari - Kommunkval Stenungsund, Sveg och Östersund
I Jämtland/Härjedalen har två kommunkval spelats, nämligen i Sveg och i Östersund. I Sveg vann Vemdalens skola och i Östersund var det Fjällängsskolan som segrade. Tävlingen i Sveg uppmärksammades i Östersunds-Posten i en artikel som kan läsas här.
I Göteborgs distrikt spelades en kvaltävling i Stenungsund, med Kopperskolans klass 4B som vinnare.

Resultat Sveg
Resultat Östersund
Resultat Stenungsund

 

17 februari - Semifinaler Västmanland
I Västmanland har man ett extra steg mellan kommunkval och distriktsfinaler och i helgen spelades fyra sådan distriktssemifinaler, med följande segrare:
Västerås (63 deltagare): Hamreskolan 4 blå Resultat Västerås

Kungsör (48 deltagare): Ladubackskolan 4H Resultat Kungsör
Virsbo (85 deltagare): Nytorpsskolan Resultat Virsbo
Sala (130 deltagare): Harbo skola Resultat Sala

 

13 februari - Kommunkval Karlstad och Årjäng
Det andra kommunkvalet i Karlstad spelades i dag i Hultsberg. Två klasser deltog och vinnare blev Orrholmsskolan.
Även i Årjäng deltog två klasser och här segrade Silbodalskolan 4B.

Resultat Karlstad/Hultsberg
Resultat Årjäng

 

13 februari - Schackfyran i Luleå
Schackfyran i Luleå har uppmärksammats i Norrbottens-Kuriren. Artikeln publicerades häromdagen och kan läsas i tidningens nätupplaga.

 

12 februari - Kommunkval Åmål
Åmåls kommunkval har spelats med 123 deltagare. Sex klasser deltog och vinnare blev klass 4A på Södra skolan.
Resultat Åmål

 

11 februari - Kommunkval Säffle
Idag spelades kommunkval i Säffle, med 70 deltagare. Fyra klasser deltog och klass 4B på Tingvallaskolan vann.
Resultat Säffle

 

10 februari - Kommunkval Bengtsfors
Idag har Bengtsfors kommunkval spelats, med 102 deltagare. Ekhagsskolan var bäst av sex deltagande klasser.
Resultat Bengtsfors

 

9 februari - Kommunkval Mellerud
Melleruds kommunkval har spelats med 112 deltagare. Fem klasser deltog och vinnare blev Fagerlidsskolan.
Resultat Mellerud

 

9 februari - Inbjudan till Riksfinalen
Riksfinalen för Schackfyran 2009 spelas som tidigare meddelats i Globens annex den 16 maj.
Inbjudan Riksfinalen
Anmälningsblankett

 

3 februari - Kommunkval Härryda
Idag spelades Härrydas kommunkval med 76 deltagare. Nio klasser deltog och tävlingen vanns av klass 4A på Landvetterskolan.
Resultat Härryda

 

2 februari - Kommunkval Hagfors, Forshaga och Orust
Idag spelades kommunkval på Orust utanför Göteborg, med 55 deltagare och Ängås skola 4B som segrare. Dessutom finns resultat från förra veckans Värmlandskval i Hagfors (26 deltagare) och Forshaga (102 deltagare). Här vann Stålvallaskolan från Lesjöfors respektive Grossbol röd.
Resultat Hagfors
Resultat Forshaga
Resultat Orust

 

29 januari - Kommunkval Avesta
Idag spelades Avestas kommunkval med 82 deltagare. Krylboskolan var bäst av de fem deltagande lagen.
Resultat Avesta

 

28 januari - Kommunkval Falun
Det tredjekvalet i Dalarna gick i Falun och samlade 72 deltagare. Vann gjorde Vikaskolan.
Resultat Falun

 

27 januari - Kommunkval Mora
Idag spelades kommunkval i Mora med 110 deltagare. Vann gjorde klass 4A i Noretskolan.
Resultat Mora

  

27 januari - Schack på TV4 Öst
Schackfyran uppmärksammades i TV4 Öst för några dagar sedan, när ett reportage gjordes på Tallbodaskolan i Linköping. Reportaget kan ses på TV4:s hemsida.

 

26 januari - Kommunkval Borlänge
I Borlänge spelades idag det första av Dalarnas fyra kommunkval. Tunets skola klass 4 vann och totalt deltog 264 spelare.
Resultat Borlänge

 

26 januari - Corren om Schackfyran
I dagens nummer av ÖstgötaCorrespondenten rapporteras från Schackfyrans Mjölbytävling. Artikeln kan läsas i tidningens nätupplaga.

 

26 januari - Kommunkval Falköping
I Falköpings kommunkval, som spelades igår, vann Kinnarpsskolan. 36 spelare deltog.
Resultat Falköping

 

24 januari - Schackfyran i Östergötland
Idag har Östergötlands tre kommunkval spelats. I Linköping spelades två kvaltävlingar med totalt 175 deltagare och Vittraskolan och Tokarpsskolan 4D som segrare. Norrköpingskvalet lockade 115 spelare och här segrade Råsslaskolan 4C. I Mjölby slutligen deltog 54 barn och Normlösa skola vann.
Resultat Norrköping
Resultat Linköping, förmiddag
Resultat Linköping, eftermiddag

Resultat Mjölby

 

23 december - Kommunkval Arboga
Nu har även resultat från Arbogas kommunkval kommit. Klass 4H på Ladubackskolan vann och 46 barn deltog.
Resultat Arboga

 

18 december - Fler kommunkval
Resultat från två värmländska och en västmanländsk kommuntävling finns här:
Resultat Edsvalla/Vålberg
Resultat Hammarö
Resultat Köping

 
10 december- Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyrans andra nyhetsbrev har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format och kommer ut fem gånger under Schackfyransäsongen. Nummer 2 kan laddas ner här och för att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.
 

3 december - Kommunkval i Sunne
I Sunne spelades igår ett kommunkval för två klasser med totalt 21 deltagare och Södra Borgeby som vinnare.
Resultat Sunne

 
2 december - Schackfyran i Helsingborg
Nordvästra Skåne är ett av de nya schackfyrandistrikten för året. Helsingborgs Dagblad var med vid ett av besöken i Hellsingborg och en artikel från det besöket kan läsas i tidningens nätupplaga.
 

29 november - Kommunkval i Västerås
I Västerås kommunkval var det klass 4 blå på Hamreskolan som lyckades bäst av åtta deltagande klasser. Totalt deltog 66 spelare i Västeråskvalet.
Resultat Västerås

 

27 november - Kommunkval i Karlstad
Det första av flera kommunkval i Karlstad spelades idag. Herrhagsskolan klass 4B vann kommunkvalet i Karlstad Centrala.
Resultat Karlstad Centrala

 

24 november - Kommunkval i Torsby
Aspeds skola vann kommunkvalet i Torsby som spelades idag.
Resultat Torsby

 

13 november - Schackfyran i Vemdalen
I Jämtland har Schackfyran kommit igång med klassbesök hela den här veckan, vilket har uppmärksammats av Östersunds-Posten som har gjort ett reportage från ett besök i Vemdalen. Artikeln kan läsas i tidningens nätupplaga.

 
13 november - Intervju med Nils Jonsson
Nils Jonsson, grupp- och konferenskoordinator på Scandic Täby, har intervjuats av Athena Johannesson om sin bakgrund inom schacket och Schackfyran. Intervjun kan läsas här.
 

7 november - Schackfyran i Kalmar län
Kalmar län genomför man den här säsongen Schackfyran för första gången någonsin. Den gångna veckan har SSF:s Per Hultin varit på plats och tillsammans med instruktörer från länets klubbar genomfört de första klassbesöken.
Lokaltidningen Nyheterna var på plats vid ett av besöken och tidningens artikel kan läs här.

 

6 november - Schackfyran i Luleå
I Luleå har årets schackfyranbesök kommit igång, vilket har uppmärksammats av lokalpressen. Norrländska Socialdemokraten har skrivit en artikel om ett besök på Hedskolan som kan läsas här.

 
27 oktober - Kvalificeringsregler till finalen
Nu är kvalificeringsreglerna till riksfinalen i Globen klara. De kan studeras här.
 
24 oktober - Lärarkurs i Stockholm
Lördag 8 november arrangeras en schackfyrankurs i Stockholm. Kursen är anpassad för lärare som vill använda schack i skolan, men även schackledare och andra intresserade är varmt välkomna.
Kursen den 15 november i Luleå är däremot inställd.
Inbjudan till lärarkursen

 
8 oktober- Schackfyrans fördjupningsbroschyr
För den som vill veta mer om hur Schackfyran startade och vad pedagoger och elever tycker om projektet har en fördjupningsbroschyr tagits fram. För närvarande är den endast tillgänglig som nedladdningsbar pdf-fil
 
3 oktober - Den officiella Schackfyranboken
Schackma Gandhi får en idé heter den officiella Schackfyranboken som nu är tryckt och färdig för distribution. Boken är särskild anpassad för lärare som undervisar Schackfyranklasser och delas ut gratis vid samtliga Schackfyranbesök. Ytterligare exemplar kan beställas från Sveriges Schackförbunds kansli.
Boken har skrivits av Jesper Hall och illustrerats av Peter Jönsson.
 
24 september - Fler distrikt är igång
Under mitten och slutet av september skickades inbjudningar ut till Västmanland, Örebro, Värmland, Jönköping, Luleå och Dalarna. För skolor i dessa områden som inte har fått någon inbjudan går det bra att kontakta Sveriges Schackförbund för att få hjälp med att boka klassbesök.  Ring 011-239453 eller skicka e-post.
För mer information om samtliga landets distrikt, använd länken "Distrikt" i menyn ovan!
 
18 september - Schackfyrans nyhetsbrev
Schackfyrans första nyhetsbrev har kommit. Nyhetsbrevet är i pdf-format och kommer att komma ut fem gånger under Schackfyransäsongen. Nummer 1 kan laddas ner här och för att prenumerera på nyhetsbrevet skickar du ett mail till Sveriges Schackförbunds kansli.
 
11 september - Schackfyraninbjudningar i Östergötland och Falköping
I Östergötland skickades inbjudningar ut till skolorna i förra veckan och i Falköping har skolorna fått informationen den här veckan. För klasser i dessa regioner som inte har fått någon inbjudan går det bra att kontakta Sveriges Schackförbunds kansli för att få hjälp med att boka klassbesök. Ring 011-239453 eller skicka e-post.
 
11 september - Lärarkurser i Stockholm och Luleå
I höst arrangeras två särskilda kursdagar för lärare som vill veta mer om schack och Schackfyran. Första tillfället är 8 november i Stockholm och veckan därefter blir det kurs i Luleå.
Föreläsare är schackpedagogen Jesper Hall (även ordförande i Schackfyrankommittén), Schackfyrans projektledare Per Hultin samt Lars Holmstrand, professor i pedagogik vid Växjö universitet (bilden).
Inbjudan till lärarkursen