Mar 112017
 
GM Adam Tukhaev, vinnare av Stockholm Chess Challenge. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Adam Tukhaev, vinnare av Stockholm Chess Challenge. Foto: Lars OA Hedlund.

Den sista ronden i Stockholm Chess Challenge blev en nagelbitare och på tre av toppborden avgjordes partierna vilket ledde till att fyra spelare hamnade på samma poäng i toppen. Detta var de fyra deltagande stormästarna, Erik Blomqvist, Adam Tukhaev, Ulvi Bajarani och Nikita Maiorov som alla skrapade ihop 6½ poäng på de nio ronderna.

Alla kan dock inte vinna och för att särskilja började man med kvalitetspoäng. Tukhaev och Blomqvist hade högst sådana, båda fick 44 kvalitetspoäng medan Maiorov och Bajarani fick 43 respektive 41½. Det stod alltså mellan Tukhaev och Blomqvist och nästa särskiljning var flest antal partier med svart och där hade båda spelat fyra partier med svart. Därför fick man ta till den tredje särskiljningen, flest vinstpartier. Där hade Tukhaev fem stycken (han förlorade också fler partier) medan Blomqvist hade fyra och därmed stod det klart att GM Adam Tukhaev från Ukraina är vinnare av den andra upplagan av Stockholm Chess Challenge, före GM Erik Blomqvist och GM Nikita Maiorov. GM Ulvi Bajarani som ledde i princip hela vägen fram till målsnöret kom fyra och vill man ta till idrottsspråk kan man säga att han förlorade på målfoto.

På femte plats i turneringen kom sedan den 13-årige ryssen Stefan Pogosyan som med sitt ratingtal på

Stefan Pogosyan tog IM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

Stefan Pogosyan tog IM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

2215 var rankad 22:a bland de 24 deltagarna. En fantastisk prestation av den unge ryssen som inte bara säkrade FM-titeln i turneringen utan även knep sin första IM-norm på köpet. Pogosyan spelade i sista ronden remi mot Bajarani och fick därmed 5½ poäng. En annan spelare som säkrade FM-titeln är Milton Pantzar som i rond åtta spelade remi mot FM Vignir Vatnar Stefánsson och tog sitt flytande ratingtal därmed över 2300 vilket ju krävs för en FM-titel.

IM Philip Lindgren som var med och kämpade i toppen hela turneringen hade GM-norm inom räckhåll inför sista dagen. Han behövde möta stormästare i ett av partierna och vinna. Facit blev att Lindgren mötte stormästare i båda partierna och förlorade mot båda. Förargligt för Limhamn-spelaren som dock kan vara nöjd med turneringen som helhet. En sjätteplats och som sagt, han var med och kämpade i toppen in i det sista men denna gång föll det inte hans väg. Lindgren blev näst bäste svensk i turneringen och tredje bäst blev FM Theodor Kenneskog som likt Lindgren fick 5 poäng men sämre särskiljningspoäng.

Turneringshemsidan