Mar 112017
 
IM Philip Lindgren är med i medaljstriden. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Philip Lindgren är med i medaljstriden. Foto: Lars OA Hedlund.

Det är fortsatt GM Ulvi Bajarani som leder Stockholm Chess Challenge inför sista speldagen. I sjunde ronden blev det remier på de två toppborden och ställningen i toppen är därmed oförändrad med undantag för att vitryske stormästaren Nikita Maiorov numera har anslutit till GM Erik Blomqvist och IM Philip Lindgren på delad andraplats. Detta sedan Maiorov vunnit över Indiens Hemant Sharma i rond sju.

De två sista ronderna spelas idag och kampen om slutsegern kommer att stå mellan Bajarani, Blomqvist, Lindgren och Maiorov och eventuellt GM Adam Tukhaev och dansken IM Mads Hansen som med 4½ poäng ligger en poäng bakom ledande Bajarani skulle kunna påverka toppstriden.

Bland de svenska deltagarna har Blomqvist och Lindgren varit i en klass för sig och det är speciellt värt att lyfta fram Philip Lindgren som är nionde rankad inför turneringen men varit med och fajtats i toppen hela tiden.

En annan spelare som har gjort utomordentligt bra ifrån sig är ryssen Stefan Pogosyan, född 2004.

Stefan Pogosyan har IM-norm inom räckhåll. Foto: Lars OA Hedlund.

Stefan Pogosyan har IM-norm inom räckhåll. Foto: Lars OA Hedlund.

Han är tredje lägst rankad i startfältet, har mött titelspelare i alla ronder utom den första och ligger på 8:e plats inför sista dagen, med 4 poäng och IM-normen inom räckhåll.

I rond åtta som börjar klockan 9 möts Bajarani och Maiorov samt Lindgren och Tukhaev. Pogosyan får möta ännu en IM, denna gång Mads Hansen.

Turneringshemsidan