Jul 032017
 
GM Jóhann Hjartarson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Jóhann Hjartarson. Foto: Lars OA Hedlund.

När GM Jóhann Hjartarson säkrade segern i NM i Växjö hade det gått 20 år från hans senaste NM-titel, på hemmaplan i Reykjavík. I samtal med schack.se säger han att han har svårt att tro att han just vunnit turneringen, något han inte väntat sig.

Bland motståndarna fanns Sveriges för närvarande starkaste spelare, GM Nils Grandelius, en spelare som Hjartarson är väl bekant med.

- Vi har dock aldrig mötts tidigare, han är ju mycket yngre än vad jag är. Visst var han favorit på förhand men jag kunde hela tiden hålla jämna steg med honom och till slut hade jag bättre kvalitetspoäng, säger den nyblivne nordiske mästaren.

Vid prisutdelningen höll Hjartarson ett kort segertal, innan publiken (anförda av tävlingsledaren Håkan Jalling) enades i den isländska segergesten Vulkanen, där han sa att kvaliteten på hans spel varit över egen förväntan. Han har lämnat livet som professionell schackspelare bakom sig och satsat på en civil karriär som chefsjurist på ett av Islands största bioteknikföretag, ett jobb han inte har några planer på att lämna.

- Jag spelar mest för nöjets skull, och har egentligen inga förväntningar på resultat. Kanske spelar jag bättre när jag inte är så bekymrad över resultatet, säger han.

54-årige Hjartarson säger att en bidragande anledning till framgången kan vara att han regelbundet gick till gymmet i nära anslutning till spelarhotellet och spellokalen i centrala Växjö. Ett pass i gymmet får igång hjärnan menar han.

I sitt segertal hyllade han arrangemanget, spellokalen och atmosfären på plats i Växjö och visst bidrog bra spelförhållanden till framgången?

- Det var mycket trevlig att spela här. Växjö är en lugn stad, liksom många svenska städer, och jag trivdes bra.

Segern i NM kvalificerar till spel i World Cup i georgiska Batumi i höst men innan dess ska Jóhann Hjartarson spela Xtracon Chess Open (tidigare Politiken Cup) i Danmark. Har han hunnit fundera på någon målsättning inför World Cup?

- Jag har inte börjat tänka så långt, jag hade inga tankar på att jag skulle kvalificera mig dit, säger GM Jóhann Hjartarson avslutningsvis.