Jul 142017
 
Från mötet mellan Hans Tikkanen och Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Från mötet mellan Hans Tikkanen och Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Hans Tikkanen har kopplat ett grepp om SM-titeln efter att han vunnit över GM Nils Grandelius i den näst sista ronden. Inför slutronden leder Tikkanen med en poäng före Grandelius och GM Tiger Hillarp Persson och det räcker med remi mot IM Jonathan Westerberg för att säkra titeln. Det blir i så fall hans fjärde sedan Tikkanen vann tre SM i rad 2011-2013.

- Det känns väldigt bra, det var mycket länge sedan jag slog Nils och det trodde jag verkligen inte inför partiet eftersom jag alltid har tyckt att jag har svårt för honom, åtminstone de senaste åren, säger Hans Tikkanen som tillägger att han var nöjd med hur partiet utvecklades.

Hans huvudsyssla de senaste åren har varit studier och han har därför inte spelat så mycket schack, förutom flitigt deltagande i GP-serien som han vunnit de två sista säsongerna. Kan det vara en fördel i bland att ha lite avstånd från schacket när man kommer in i en turnering som Sverigemästarklassen?

- Det kan det säkert vara ibland men det är en fördel att spela mycket mer och framförallt träna mycket mer. Det märks inte minst på öppningar där man måste hålla sig ajour med utvecklingen. Det är absolut en fördel att spela mycket och jag känner att jag spelar egentligen för lite men här har poängen ändå trillat in och jag har fått ganska bra ställningar ur öppningarna trots allt. Jag tycker det är överraskande men roligt.

Hans Tikkanen är snart färdig med studierna men en ny satsning på schacket lockar föga.

- Troligtvis inte. Jag har gjort det en gång och kom en bit men det var inte riktigt min grej att köra det på heltid. Det blev för isolerat, säger han.

Partiet mellan Tikkanen och Grandelius var jämnt och spännande och båda spelade för vinst men i ett kritiskt läge tog Grandelius fel torn, vilket förmodligen ledde till förlusten.

Även Tiger Hillarp har en möjlighet att vinna turneringen då han liksom Grandelius ligger en poäng bakom ledaren. Han spelade i dagens rond en snabb remi mot Emanuel Berg och är kanske den som är bäst utvilad inför sista ronden.

GM Axel Smith och GM Erik Blomqvist hade inför den näst sista ronden en akademisk chans att blanda sig i toppstriden, liksom för övrigt Berg, men remi dem emellan gör att de liksom Berg inte har någon chans att vinna längre.

Den spelare som kanske har visat svagast form hittills i turneringen är GM Jonny Hector som äntligen fick spelet att stämma i åttonde ronden, mot IM Jonathan Westerberg. Hector vann välförtjänt men ligger dock alltjämt på näst sista plats. Detta då även IM Rauan Sagit vann sitt parti mot FM Martin Jogstad.

Notera att den sista ronden spelas klockan 11 imorgon och då möts:

GM Nils Grandelius-IM Rauan Sagit
FM Martin Jogstad-GM Axel Smith
IM Jonathan Westerberg-GM Hans Tikkanen
GM Erik Blomqvist-GM Emanuel Berg
GM Tiger Hillarp Persson-GM Jonny Hector

Resultat och ställning
Bilder av Lars OA Hedlund